Google Code Search online kódkereső

Milkovits Gábor, 2006. október 5. 21:59
A Google újabb szolgáltatással bővítette kereső-portfólióját; ezúttal a számítógépes programozóknak kedvezve internetes kódkeresőt indított be Google Code Search néven.
A http://www.google.com/codesearch címen elérhető, a Google Labs részét képező, és egyelőre természetesen csak béta megoldás segítségével a programozók gyorsan és könnyedén kereshetnek az interneten fellelhető nyílt, azaz szabad felhasználású szoftverkódok között. A Google emellett a diákoknak is segíteni szeretne az eszközzel a programozási ismeretek elsajátításában. Tom Stocky termékmenedzser szerint a Code Search régóta meglévő problémát old meg, az általános keresők ugyanis a kívánt szoftverkód helyett, vagy mellett tömegével dobnak föl arra utaló különböző referenciákat. A kimondottan a nyílt szoftverkódok összegyűjtésére létrehozott portálok ezzel szemben gyakran túl kicsik, túlságosan specifikusak, vagy éppen használatuk feltételekhez kötött tagság függvénye.  A Google Code Search a már megszokott Google kezelőfelületet kínálja a felhasználóknak, emellett pedig bizonyos kódtípusokra lebontott szűkített keresést is lehetővé tesz.

Elemzők egyelőre nincsenek egységes véleményen a szolgáltatás várható előnyeit és sikerét illetően. Egyesek szerint a megoldás nem kínál sokkal többet a már létező oldalaknál, Stocky szerint viszont éppen az az egyik legnagyobb előnye, hogy a legnépszerűbb kódtárak, például a CollabNet Subversion vagy a CVS tartalmait teszi elérhetővé.
Kulcsszavak: onlineszolg Google

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás