Olasz bankok ellenajánlatra készülnek a Telecom Italia külföldi kézbe kerülésének megakadályozására

MTI Sajtóadatbank, 2007. április 12. 10:04
Két olasz bank vizsgálja az ajánlattétel lehetőségét a Telecom Italia távközlési vállalatra. Az ország második legnagyobb bankja az Intesa Sanpaolo, valamint a Mediobanca külön-külön is közölték, hogy tárgyalásokat folytatnak lehetséges befektetői körökkel tulajdonrész vásárlásáról a Telecom Italia társaságot ellenőrző Olimpia Holdingban. Az Olimpia többségi részesedésének megszerzéséért már versenyben van az amerikai AT&T és a mexikói America Movil társaság. Olasz kormánykörök szerint a mexikói társaságnak szándékában áll a Telecom Italia feldarabolása.
Az AT&T és az America Movil igyekezete a Telecom Italia átvételére társadalmi vitát robbantott ki a tradicionális olasz társaság jövőjéről. Romano Prodi miniszterelnök ellenajánlat tételére szólította fel az olasz bankokat az egykori állami vállalat olasz kézben tartása érdekében. Leginkább a vezetékes távközlési hálózat külföldi kézbe kerülését igyekeznek elhárítani.

A legnagyobb olasz bank, az UniCredit, valamint a római Capitalia közölték, hogy nem folytatnak tárgyalásokat a Telecom Italia átvételéről. Hasonlóképpen nyilatkozott a legnagyobb biztosítótársaság a Generali is, amely egyébként egyike a távközlési konszern legnagyobb részvényeseinek.

Az America Movil, a milliárdos iparmágnás Carlos Slim érdekeltsége a világ legnagyobb távközlési csoportjával az amerikai AT&T-vel közösen április eleje óta folytat tárgyalásokat az Olimpia Holding többségi részesedésének megvásárlásáról. Már a tárgyalások kezdetekor felmerült a gyanú, hogy az America Movil valójában kizárólag az olasz társaság latin-amerikai érdekeltségeire pályázik. Carlos Garcia-Moreno a mexikói társaság pénzügyi igazgatója azonban ezt cáfolta az olasz "Il Sole 24 Ore" lapnak. "Rövidlátásra vallana a társaság feldarabolása" - mondta. Ilyen tervek nem léteznek.
 
Telecom Italia olasz társaság maradna, olasz vezetéssel és olasz alkalmazottakkal" - hangsúlyozta. A vezetékes távközlési hálózat is a Telecom Italia kezében maradna a szükséges beruházások kivitelezhetősége érdekében.

Egyes jól értesült körökből származó információk szerint az America Movil és az AT&T tárgyalásokat folytatnak lehetséges olasz befektetői partnerekkel is az átvételben való részvételről.
Kulcsszavak: +céginfo Telecom Italia

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vállalati adatokon tanított generatív AI: a jövő útja a cégeknek

A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése céljából egyre többen saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a Deloitte TMT Predictions 2024 kutatásából. 

2024. február 27. 18:59

Hogyan járul hozzá a digitalizáció az energiaköltségek csökkentéséhez?

A digitalizáció már elkerülhetetlen, legyen szó akár irodáról, akár oktatási intézményről. Az átállást erősen sürgeti az egyre inkább elterjedő környezettudatos trend, de nyomós érv mellette az energiaárak kiugróan magas megemelkedése is. Hogy milyen eszközökben érdemes gondolkodnunk és azok milyen megtérülést hozhatnak már néhány éven belül, abba Herczog Gábor, a Legamaster magyarországi forgalmazójának, a Stiefel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója és Urbán Tamás vizuáltechnika üzletágvezető nyújtott betekintést.

2024. február 27. 11:26

Konnektivitás újratöltve: a Xiaomi bemutatta az új „Human x Car x Home” koncepcióját

A Xiaomi az MWC Barcelona 2024 rendezvényen bemutatta az új „Human x Car x Home” stratégia jegyében kifejlesztett okos ökoszisztémáját, amely új fénybe helyezi a technológiai integráció fogalmát.  A Xiaomi SU7 elektromos autó ennek az új megközelítésnek a megtestesítője, amely a bejelentéssel együtt debütált nemzetközileg, ízelítőt adva abból, hogy milyennek képzeli el az okos eszközökkel bőven ellátott jövőt a Xiaomi – egy olyan új világot, amelyben a felhasználói igényeket egy közös okos ökoszisztéma fogja kiszolgálni.

2024. február 26. 18:59

Különleges motort fejlesztett az ABB

Az ABB egy újabb világelsőséget ért el az IE5-ös hatékonyságú szinkron reluktanciamotorok (SynRM) fejlesztésében egy olyan új változat piaci bevezetésével, amely egyesíti az ultraprémium energiahatékonyságot a rendkívül jó tényleges teljesítményt nyújtó folyadékhűtés előnyeivel. Az új kialakítás kompakt helyigény mellett új mércét állít fel a nagy kimenti teljesítmény és a megbízhatóság tekintetében. 

2024. február 26. 17:30

A GreenGo hatalmas rakterű autókkal erősíti flottáját

A GreenGo egyre azon dolgozik, hogy környezetbarát és praktikus közlekedési megoldásokat kínáljon ügyfeleinek. A flottához újonnan csatlakozó, Cargo L névre hallgató Opel Vivaro-e típusú tehergépjárművek egyedülállóak a magyar carsharing-piacon, hiszen 100 %-ban elektromosak, méretüket tekintve az eddigi legnagyobbak, így ideálisak a legkülönlegesebb kihívások esetére is.

2024. február 26. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30