Olasz bankok ellenajánlatra készülnek a Telecom Italia külföldi kézbe kerülésének megakadályozására

MTI Sajtóadatbank, 2007. április 12. 10:04
Két olasz bank vizsgálja az ajánlattétel lehetőségét a Telecom Italia távközlési vállalatra. Az ország második legnagyobb bankja az Intesa Sanpaolo, valamint a Mediobanca külön-külön is közölték, hogy tárgyalásokat folytatnak lehetséges befektetői körökkel tulajdonrész vásárlásáról a Telecom Italia társaságot ellenőrző Olimpia Holdingban. Az Olimpia többségi részesedésének megszerzéséért már versenyben van az amerikai AT&T és a mexikói America Movil társaság. Olasz kormánykörök szerint a mexikói társaságnak szándékában áll a Telecom Italia feldarabolása.
Az AT&T és az America Movil igyekezete a Telecom Italia átvételére társadalmi vitát robbantott ki a tradicionális olasz társaság jövőjéről. Romano Prodi miniszterelnök ellenajánlat tételére szólította fel az olasz bankokat az egykori állami vállalat olasz kézben tartása érdekében. Leginkább a vezetékes távközlési hálózat külföldi kézbe kerülését igyekeznek elhárítani.

A legnagyobb olasz bank, az UniCredit, valamint a római Capitalia közölték, hogy nem folytatnak tárgyalásokat a Telecom Italia átvételéről. Hasonlóképpen nyilatkozott a legnagyobb biztosítótársaság a Generali is, amely egyébként egyike a távközlési konszern legnagyobb részvényeseinek.

Az America Movil, a milliárdos iparmágnás Carlos Slim érdekeltsége a világ legnagyobb távközlési csoportjával az amerikai AT&T-vel közösen április eleje óta folytat tárgyalásokat az Olimpia Holding többségi részesedésének megvásárlásáról. Már a tárgyalások kezdetekor felmerült a gyanú, hogy az America Movil valójában kizárólag az olasz társaság latin-amerikai érdekeltségeire pályázik. Carlos Garcia-Moreno a mexikói társaság pénzügyi igazgatója azonban ezt cáfolta az olasz "Il Sole 24 Ore" lapnak. "Rövidlátásra vallana a társaság feldarabolása" - mondta. Ilyen tervek nem léteznek.
 
Telecom Italia olasz társaság maradna, olasz vezetéssel és olasz alkalmazottakkal" - hangsúlyozta. A vezetékes távközlési hálózat is a Telecom Italia kezében maradna a szükséges beruházások kivitelezhetősége érdekében.

Egyes jól értesült körökből származó információk szerint az America Movil és az AT&T tárgyalásokat folytatnak lehetséges olasz befektetői partnerekkel is az átvételben való részvételről.
Kulcsszavak: +céginfo Telecom Italia

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még lehet jelentkezni a 6 millió forint összdíjazású ötletpályázatra

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 27-ig meghosszabbítja Zöld Kód – Kódolj a holnapért! című ötletpályázatának jelentkezési határidejét a Vodafone Magyarország Alapítvány. A szervezők továbbra is hangsúlyozzák: a diákoknak szóló, fenntarthatósági kérdéseket körüljáró versenyen való részvételhez programozással kapcsolatos külön tudás, előképzettség nem szükséges, annál inkább nyitottság, a digitális platformok iránti érdeklődés és kalandvágy.

2024. február 20. 19:22

Az ABB megerősíti vezető szerepét a következő generációs MI-alapú mobil robotika területén

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.

2024. február 20. 16:07

Személyre szabottan kimutatja a munkavállalók szén-dioxid kibocsátását egy forradalmian új fejlesztés

Az innovatív norvég startup, a Carbon Centrum új befektetője, az EIT InnoEnergy égisze alatt folytathatja a CarbonID fejlesztését. A platformot arra hozták létre, hogy az autonóm módon kövesse a vállalati dolgozók CO2 kibocsátását (Scope 3 emisszió), létrehozva ezzel az első, adatokkal alátámasztott egyéni szén-dioxid-azonosítót a világon.

2024. február 19. 15:57

Csökkenő vezérigazgatói félelmek, óvatos bizakodás 2024-re

A vezérigazgatók 54%-a a globális, 60%-uk a hazai gazdaság növekedési ütemének javulásában is bízik – derül ki a 13. PwC Magyarországi Vezérigazgató Felmérésből. A vállalatok több mint fele (58%) áremelést, több mint harmaduk (36%) pedig létszámbővítést tervez idénre, és tízből négy vállalatvezető vallja, hogy cége üzleti modelljén és folyamatain is változtatni kell a hosszú távú fennmaradáshoz. 394 forintos eurót, 1,7%-os GDP-növekedést és 8%-os inflációt várnak a magyar vállalatvezetők 2024-re.

2024. február 19. 14:25

Története legerősebb évét zárta az SAP Hungary

Minden eddiginél jobb évet zárt 2023-ban az SAP Hungary, mellyel elnyerte a 24 országot tömörítő közép-kelet-európai régió „SAP - Best Country of the Year” díját, míg tanácsadási üzletága az „SAP - Best Cloud Services Country” elismerést vihette haza. A rekord üzleti eredmény egyik fő oka a felhőszolgáltatások iránt megnövekedett kereslet volt, csak ebben a szegmensben 74 százalékkal nőtt az SAP Hungary bevétele az előző évhez viszonyítva.

2024. február 19. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07

Felvásárolta a Siemens a Helioxot

2024. január 17. 19:40