Magasabbra vennék a roamingdíj-plafont az EU tagállamok

Milkovits Gábor, 2007. április 24. 22:55
Az Európai Unió tagállamainak kormányai a mobiltelefonos roamingdíjak EB és EP által elfogadott maximumának emelését próbálják elérni, ami veszélyezteti a felhasználóbarát intézkedések nyári bevezetését.
Mint arról korábban már beszámoltunk (http://hirek.prim.hu/cikk/60500), az Európai Bizottság támogatását élvezve az Európai Parlament Ipari Bizottsága elfogadta azt a törvénytervezetet, amely a külföldről kezdeményezett mobilhívások percdíjait 40 euró cent, a külföldön fogadott hívások díját pedig 15 euró centben maximálja. A tagállamok viszont, valószínűleg erős iparági lobbi-nyomásra, magasabb maximum-tarifákat szeretnének az Unión belüli nemzetközi mobilhívásokhoz. Habár a Reuters nem említ konkrét tagállamokat, korábbi hírekből úgy tudni, hogy éppen a nagyok, vagyis a németek, a britek és a franciák szorgalmazzák a 60 és 30 centes plafon bevezetését. Szintén jelentős különbség, hogy az EB és az EP által szorgalmazott eredeti tervezet kötelezővé teszi a tarifa-maximumok bevezetését, a tagállamok kormányai viszont felhasználói kéréshez kötnék a lépést, miáltal a bürokratikus következmények mellett időben is haladékot kapnának a mobilszolgáltatók. Megbízható források szerint a maximum tarifák ügyében több esély van a megegyezésre, azonban éppen azok kötelező, avagy aktív előfizetői fellépésre történő bevezetése az, amiben e vélemények egyelőre nem közeledtek egymáshoz.

A mobilszolgáltatók kezdettől fogva ellenezték a roamingdíjak törvényi maximalizálását, mondván, hogy az ilyen jellegű intézkedések visszafogják a beruházásokat, emellett pedig az árak maguktól is csökkennek. Az EB ugyanakkor már évek óta várja az iparágtól az önszabályozó lépések bevezetését, a roaming-díjak azonban változatlanul irreálisan magasak, a bizottság szerint jelentősen visszafogva ezzel az EU versenyképességét. Abban az esetben, ha most nem születik megegyezés a tagállamok kormányaival, az Európai Parlamentenek újból szavaznia kell a törvénytervezetről, ez pedig legalábbis késleltetheti az új maximum tarifák idén nyári bevezetését.
Kulcsszavak: EU roaming jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás