Magasabbra vennék a roamingdíj-plafont az EU tagállamok

Milkovits Gábor, 2007. április 24. 22:55
Az Európai Unió tagállamainak kormányai a mobiltelefonos roamingdíjak EB és EP által elfogadott maximumának emelését próbálják elérni, ami veszélyezteti a felhasználóbarát intézkedések nyári bevezetését.
Mint arról korábban már beszámoltunk (http://hirek.prim.hu/cikk/60500), az Európai Bizottság támogatását élvezve az Európai Parlament Ipari Bizottsága elfogadta azt a törvénytervezetet, amely a külföldről kezdeményezett mobilhívások percdíjait 40 euró cent, a külföldön fogadott hívások díját pedig 15 euró centben maximálja. A tagállamok viszont, valószínűleg erős iparági lobbi-nyomásra, magasabb maximum-tarifákat szeretnének az Unión belüli nemzetközi mobilhívásokhoz. Habár a Reuters nem említ konkrét tagállamokat, korábbi hírekből úgy tudni, hogy éppen a nagyok, vagyis a németek, a britek és a franciák szorgalmazzák a 60 és 30 centes plafon bevezetését. Szintén jelentős különbség, hogy az EB és az EP által szorgalmazott eredeti tervezet kötelezővé teszi a tarifa-maximumok bevezetését, a tagállamok kormányai viszont felhasználói kéréshez kötnék a lépést, miáltal a bürokratikus következmények mellett időben is haladékot kapnának a mobilszolgáltatók. Megbízható források szerint a maximum tarifák ügyében több esély van a megegyezésre, azonban éppen azok kötelező, avagy aktív előfizetői fellépésre történő bevezetése az, amiben e vélemények egyelőre nem közeledtek egymáshoz.

A mobilszolgáltatók kezdettől fogva ellenezték a roamingdíjak törvényi maximalizálását, mondván, hogy az ilyen jellegű intézkedések visszafogják a beruházásokat, emellett pedig az árak maguktól is csökkennek. Az EB ugyanakkor már évek óta várja az iparágtól az önszabályozó lépések bevezetését, a roaming-díjak azonban változatlanul irreálisan magasak, a bizottság szerint jelentősen visszafogva ezzel az EU versenyképességét. Abban az esetben, ha most nem születik megegyezés a tagállamok kormányaival, az Európai Parlamentenek újból szavaznia kell a törvénytervezetről, ez pedig legalábbis késleltetheti az új maximum tarifák idén nyári bevezetését.
Kulcsszavak: EU roaming jog

Mobilszolgáltatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az MVM NET és a CETIN közösen tesztelte az 5G-t

Az MVM NET Zrt. és a CETIN Hungary Zrt. városi környezetben és agrárgazdaságban tesztelte, hogyan lehet gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni olyan helyszíneken, ahol ezt az 5G alapú alkalmazások elterjedése, illetve az adatforgalom növekedése szükségessé teszi. A független, integrált infrastruktúra-szolgáltatók a teszt tapasztalatai alapján megállapították: fenntarthatósági és gazdaságossági szempontok miatt sok esetben a hálózatot célszerű egyetlen szolgáltatónak kiépíteni és üzemeltetni, majd azon több operátor számára szolgáltatást nyújtani.

2023. március 22. 17:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48