Civil összefogás a biztonságos internetért

Folytatódik a 2007 - a gyermekbarát internet éve program

forrás Prim Online, 2007. április 27. 14:48
Sikeresen lezárult az Európai Bizottság kezdeményezésére megvalósult Safer Internet for Children (SIC) program keretében indított magyarországi projekt, amely a gyermekek, pedagógusok, szülők és véleményformálók tájékoztatását célozta a gyermekek számára is barátságos internet hazai lehetőségeiről. A részben uniós támogatásból megvalósult projektben részt vevő három szervezet, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE, programvezető), a T-Online és az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum: a hazai informatikai egyesülések ernyőszervezete) a kezdeményezést kiemelkedően sikeresnek tartja, ezért a jövőben is össze kívánja hangolni hasonló kezdeményezéseit.
A program keretében a T-online elkészítette a gyermekbarát internetes tartalmak közötti eligazodást, illetve a biztonságos internet-használatot segítő  www.bigyoo.hu portált, az MTE elindította a szülők és pedagógusok tájékoztatását célzó www.baratsagosinternet.hu honlapot, illetve a 2007 – a gyermekbarát internet éve kezdeményezést, az Inforum pedig bővítette Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenysorozatát,  melynek célja, hogy a gyerekek segítsenek  nagyszüleiknek eligazodni az internet világában.

A www.bigyoo.hu weboldal kifejezetten az iskoláskorúaknak szól. Célja egy olyan internetes hely létrehozása, amely megtanítja a gyereket az internet biztonságos használatára. Technikai segítséget nyújt, útmutatásokat ad a spamek, kémprogramok és vírusok elkerüléséhez, továbbá bővíti az internettel kapcsolatos jogi ismereteket. A www.bigyoo.hu egyben gyűjtőoldal, amelyen csak olyan linkek jelennek meg, amelyek tartalma nem ártalmas vagy sértő a felhasználókra.

A „2007 – a gyermekbarát internet éve” program keretében az MTE többek között olyan honlap-minősítési rendszert dolgozott ki,  amelynek keretében a teljes egészében vagy részben gyermekeknek szánt oldalak minősítését az MTE által meghatározott szempontok szerint az egyesület által felkért szakemberek végzik. A szakértők már számos honlap minősítését elvégezték: a minősített honlapok listája elérhető a www.bigyoo.hu honlapon. A program másik fontos célja a gyermekbarát tartalomfejlesztés támogatása. A program keretében az MTE szeretné megnyerni a jelentősebb hírközlési, informatikai és médiapiaci szereplőket, hogy támogassák a kezdeményezést, akár saját webes jelenlétük gyermekbarát tartalommal történő bővítésével, akár azzal, hogy közreműködnek művelődési és közintézmények (múzeumok, színházak) gyermekeknek szánt tartalmainak és szolgáltatásainak a fejlesztésében.

Az Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenyek az idősebb generáció figyelmét hívják fel az internetben rejlő óriási lehetőségre, amely az idősek aktivitásának fenntartását szolgálja. A Budapesten, Miskolcon és Kecskeméten megrendezett versenyeken a gyerekek és nagyszüleik közösen keresték az Inforum kérdéseire az interneten elrejtett válaszokat. Az Inforum kimagaslóan sikeres propaganda-sorozata az idősebbek unokáikon keresztül történő bevonását célozza az információs társadalomba. A versenyekhez kapcsolódó média-megjelenés segített szélesebb népszerűséget teremteni az idősek információs társadalomba való bevonásának.

A két éven át tartó projekt és rendezvénysorozat ugyan lezárult, de a szervezetek társadalmi felelősségvállalása nem ért véget. Az MTE a gyermekek számára barátságos internet környezetért, az Inforum az idősebbek információs társadalmi integrációjáért, a T-Online az internet használók táborának növeléséért küzd tovább. A célok közösek maradtak: egy kedvesebb, biztonságosabb, ember- és felhasználó-barát internet világ megteremtése Magyarországon.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Leáldozott az emeltdíjas hívásokkal való visszaéléseknek?

Se szeri se száma azoknak az eseteknek, amikor valaki furcsa számokról hívást kap, és ezeket felvéve a telefonszámlája az egekbe szökik. Az alapvető óvatosság mellett, – hogy ne fogadjunk olyan hívásokat, amik egzotikus országhívószámokról érkeznek – mostantól a törvény is véd bennünket. Az ilyen csaló hívások számlái ugyanis a jövőben a szolgáltatót terhelik – hívja fel a figyelmet a téma két szakértője, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda és dr. Bocsák Attila ügyvéd. 

2020. július 12. 15:10

Új területeken hódít a DIGIMobil

Újabb 32 településen tette elérhetővé mobil telekommunikációs szolgáltatásait a DIGI, így összesen már 579 városban és községben tesztelhetik a DIGIMobil szolgáltatást a cég ügyfelei.

2020. július 12. 12:07

Digitális képességekkel a munkanélküliség ellen

A digitális képességek fejlesztése lehet a leghatékonyabb módja, hogy olyan embereket segítsünk vissza a munka világába, akik a közelmúltban valamilyen okból kiszorultak a munkaerőpiacról. A hátrányos helyzetű álláskeresőket karolja fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Incorpora projektje, amelyhez a Microsoft Magyarország is csatlakozott – digitális kompetenciafejlesztő tréninggel.

2020. július 12. 10:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás