2,5 milliárd dolláros kínai megrendelést kapott a Nokia

Milkovits Gábor, 2007. május 12. 09:43
A Nokia megkapta a cég eddigi történetének legnagyobb értékű, 2,5 milliárd dolláros egyszeri készülék-megrendelését a kínai China Postel mobilforgalmazótól.
Elemzők szerint a piac sajátosságait figyelembe véve a rendelés akár egyszerre 20 millió darab mobiltelefonra is vonatkozhat, ami azért a világ második legnagyobb mobilpiacának számító Kínában sem csekély mennyiség. A finn mobilóriás 1998 óta, azaz közel tíz év alatt ennek kevesebb, mint a kétszeresét, 37 millió készüléket értékesített a világ legnépesebb országában. A térség és általában a fejlődő világ rendkívül fontos a mobilágazat számára: az összes mobiltelefon mintegy 65%-át ezeken a piacokon értékesítik az idén, ráadásul miközben nyugaton 2002 óta csupán 62%-kal nőttek az eladások, a fejlődő régiók forgalma megháromszorozódott. A Nokia éppen itteni stabil pozíciójának köszönheti, hogy tavaly és az idei első negyedévben még tovább tudta növelni piaci részesedését, miközben a második legnagyobb Motorola úgy döntött, hogy az árverseny miatt inkább fokozatosan kivonul a legolcsóbb tömegtelefonok piacáról.

A Nokia a legutóbbi forgalmazási adatok szerint a kínai piac 35%-át birtokolja, ami néhány százalékkal több, mint globális részesedése. Ez annak fényében igen jónak számít, hogy Európával és Észak-Amerikával ellentétben itt meg kell küzdenie az olcsó helyi gyártók konkurenciájával is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38