Bluetooth szabvány lesz a Nokia Wibree

Milkovits Gábor, 2007. június 12. 21:18

A Nokia bejelentette, hogy hivatalos Bluetooth szabványként fejleszti tovább Wibree elnevezésű, energiatakarékos rövid hatótávolságú vezeték nélküli adatátviteli technológiáját.

A Nokia 2001 óta dolgozik a Wibree-n, amely mintegy 10 méteres körzetben teremt összeköttetést különféle elektronikus eszközök között, és ehhez a Bluetooth energiafogyasztásának alig a töredékét használja. A technológia azonban éppen azért nem terjedt el gyorsan és széles körben, mert a készülékgyártók nem szívesen ruháznak be egy újabb vezeték nélküli megoldásba a már megszokott Bluetooth helyett. Mike Foley, a Bluetooth iparági szövetség vezérigazgatója elmondta, hogy a fenti problémák ellenére a legtöbb gyártó régóta szorgalmazza egy a jelenlegi Bluetooth-nál energiatakarékosabb szabvány létrehozását, így a mostani megegyezés tulajdonképpen mindkét félnek jól jött. A Wibree alkalmas a mobiltelefonoknál is kisebb eszközök, például gyerekjátékok, karórák, vagy a gyógyításban használt miniatűr diagnosztikai szenzorok vezeték nélküli összeköttetésére számítógéppel vagy más központi egységgel.

Foley szerint a Wibree-n alapuló energiatakarékos Bluetooth szabvány egy éven belül kidolgozásra kerülhet, a termékek megjelenésére pedig ezután már nem kell majd sokáig várni.

Kulcsszavak: wireless Bluetooth Nokia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56