Eladja a Synergon a horvát leánycégét

MTI Sajtóadatbank, 2007. július 6. 09:06

A Synergon Informatika Nyrt. értékesíti a horvát leányvállalatában, a Span d.o.o-ban fennálló 68,11 százalékos részesedését a zágrábi cégnek, azaz a menedzsmentjének - közölte a Synergon csütörtökön az MTI-vel.

Az adásvételi szerződés aláírásáig a horvát leányvállalat maradéktalanul visszafizette a Synergon által a korábbi években nyújtott valamennyi tagi hitelt és kamatait, amelynek eredményeként 766 895 dollár folyt be a Synergonhoz. Ezen kívül a vevő további 5 millió horvát kunának megfelelő euró összeget utal át vételárként 3 napon belül a magyar cégnek.

Az üzletrész eladása - az értékesítésre kerülő leányvállalati részesedés idei első negyedévi könyv szerinti értékét alapul véve - mintegy 30 millió forint összegű pénzügyi nyereséget hoz a Synergonnak.

A közlemény szerint a horvát leányvállalat - azt követően, hogy a Synergon 2000-től kezdődően megszerezte a fenti részesedést - nem tudott tartósan nyereségesen működni. A horvátországi piac méreténél fogva sem tette lehetővé hogy a Span mutatói a Synergon által elvárt mértékben növekedjenek, sőt, a leányvállalat folyamatos anyavállalati finanszírozásra szorult és a Synergon csoportszintű veszteségének egyik állandó forrásává vált.

Ezért, illetve a korlátozott horvátországi piaci lehetőségekre tekintettel a Synergon a Span menedzsmentjével szorosan együttműködve olyan kivásárlási megoldást dolgozott ki, amely biztosította egyrészt azt, hogy a Synergon maradéktalanul hozzájuthasson a horvát leányvállalattal szemben régóta fennálló teljes kintlévőségéhez, másrészt pedig azt is, hogy a Synergon végül a mostani tranzakción nyereséget realizálva értékesíthesse részesedését.

A tranzakció eredményeként befolyó, 300 millió forintot meghaladó mértékű készpénz tovább erősíti a hitelektől egyébként is mentes anyavállalat likviditását.

A Synergon ugyanakkor továbbra is fontos befektetésnek tekinti a jóval nagyobb cseh és szlovák piacon működő leányvállalatát, az évekig tartó veszteséges működés után az idén az első negyedévben már nyereséget mutató Infinity a.s.-t, amelyben a közelmúltban 1,92 millió dollár összegnek megfelelő mértékű tőkeemelést kezdeményezett a Synergon. Ezzel egyidejűleg a cseh leányvállalat is teljes mértékben, kamatokkal együtt visszafizeti a Synergon által a korábbi években nyújtott valamennyi hitelt.

Kulcsszavak: Synergon +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több időt igényel az álláskeresés, mint egy évvel korábban

Minimálisan csökkent az aktív álláskeresők aránya egy év alatt a hazai munkaerőpiacon, minden második dolgozó elégedett jelenlegi helyével, vagy legalábbis nem gondolkodik a váltáson. 1500 fő megkérdezésével készítette el rendszeres, negyedéves reprezentatív felmérését a Profession.hu 2024 elején, amelyben az álláskeresési státuszt és szokásokat vizsgálja.

2024. március 1. 11:35

Csökkenő profitvárakozások az e-autóiparban

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, változnak a fogyasztói elvárások, a döntéshozók pedig a következő években is nehézségekre számítanak a nyersanyag-ellátásban. Egyebek mellett ezt állapítja meg az autóipari vezetők körében a KPMG által elvégzett felmérés, a 24. Annual Global Automotive Executive Survey. 

2024. február 29. 20:17

Kell-e félteni a munkánkat az AI-tól?

Bár a világban egyre többen használják munkájuk során a mesterséges intelligenciát (AI), Magyarországon a felsővezetők közel fele még nem látja tisztán felhasználásának lehetőségeit, igaz, ugyanennyien nyitottak is az alkalmazására. Egyelőre semmi konkrét jel nem utal arra, hogy elveszi a munkánkat a mesterséges intelligencia – bár a hazai vállalatoknak még nincs egyöntetű válasza arra, hogy milyen hatással lesz az AI a munkaerőpiacra. A Randstad egyik globális kutatása szerint azonban a munkavállalóknak határozottabb véleményük van: több mint felük az AI előnyeit látja, közel felük izgatott a mesterséges intelligenciában rejlő munkahelyi lehetőségeket illetően.

2024. február 29. 18:59

A GreenGo a külső kerületekben és az agglomerációban erősít

Az autómegosztók sikerének és népszerűségének egyik kulcsa, hogy a felhasználók számára elérhető-e a szolgáltatás mindennapi életük fontos helyszínei közelében. A szolgáltatási terület bővíthetőségének korlátait a GreenGo most Külső Zónák megnyitásával bontotta le, megnyitva a bérlés lehetőségét Csepeltől Budafokig, egyben segítve az agglomerációs városok fenntarthatósági törekvéseit is.

2024. február 29. 17:30

Az ABB energiagazdálkodási megoldást vezet be az ivóvíz- és szennyvízágazatban

Az ABB bevezette az ABB Ability OPTIMAX energiagazdálkodási megoldását az ivóvíz- és szennyvízágazat számára, melynek segítségével az üzemeltetők meghatározhatják a telephelyeken belüli elkerülhető energiaveszteségeket. A digitális optimalizáló eszköz több eszköz összehangolt vezérlésével, valamint az adatok és a folyamatok láthatóságával csökkentheti az energiafelhasználást és az energiaköltségeket.

2024. február 29. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30