Eladja a Synergon a horvát leánycégét

MTI Sajtóadatbank, 2007. július 6. 09:06

A Synergon Informatika Nyrt. értékesíti a horvát leányvállalatában, a Span d.o.o-ban fennálló 68,11 százalékos részesedését a zágrábi cégnek, azaz a menedzsmentjének - közölte a Synergon csütörtökön az MTI-vel.

Az adásvételi szerződés aláírásáig a horvát leányvállalat maradéktalanul visszafizette a Synergon által a korábbi években nyújtott valamennyi tagi hitelt és kamatait, amelynek eredményeként 766 895 dollár folyt be a Synergonhoz. Ezen kívül a vevő további 5 millió horvát kunának megfelelő euró összeget utal át vételárként 3 napon belül a magyar cégnek.

Az üzletrész eladása - az értékesítésre kerülő leányvállalati részesedés idei első negyedévi könyv szerinti értékét alapul véve - mintegy 30 millió forint összegű pénzügyi nyereséget hoz a Synergonnak.

A közlemény szerint a horvát leányvállalat - azt követően, hogy a Synergon 2000-től kezdődően megszerezte a fenti részesedést - nem tudott tartósan nyereségesen működni. A horvátországi piac méreténél fogva sem tette lehetővé hogy a Span mutatói a Synergon által elvárt mértékben növekedjenek, sőt, a leányvállalat folyamatos anyavállalati finanszírozásra szorult és a Synergon csoportszintű veszteségének egyik állandó forrásává vált.

Ezért, illetve a korlátozott horvátországi piaci lehetőségekre tekintettel a Synergon a Span menedzsmentjével szorosan együttműködve olyan kivásárlási megoldást dolgozott ki, amely biztosította egyrészt azt, hogy a Synergon maradéktalanul hozzájuthasson a horvát leányvállalattal szemben régóta fennálló teljes kintlévőségéhez, másrészt pedig azt is, hogy a Synergon végül a mostani tranzakción nyereséget realizálva értékesíthesse részesedését.

A tranzakció eredményeként befolyó, 300 millió forintot meghaladó mértékű készpénz tovább erősíti a hitelektől egyébként is mentes anyavállalat likviditását.

A Synergon ugyanakkor továbbra is fontos befektetésnek tekinti a jóval nagyobb cseh és szlovák piacon működő leányvállalatát, az évekig tartó veszteséges működés után az idén az első negyedévben már nyereséget mutató Infinity a.s.-t, amelyben a közelmúltban 1,92 millió dollár összegnek megfelelő mértékű tőkeemelést kezdeményezett a Synergon. Ezzel egyidejűleg a cseh leányvállalat is teljes mértékben, kamatokkal együtt visszafizeti a Synergon által a korábbi években nyújtott valamennyi hitelt.

Kulcsszavak: Synergon +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vállalati adatokon tanított generatív AI: a jövő útja a cégeknek

A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése céljából egyre többen saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a Deloitte TMT Predictions 2024 kutatásából. 

2024. február 27. 18:59

Hogyan járul hozzá a digitalizáció az energiaköltségek csökkentéséhez?

A digitalizáció már elkerülhetetlen, legyen szó akár irodáról, akár oktatási intézményről. Az átállást erősen sürgeti az egyre inkább elterjedő környezettudatos trend, de nyomós érv mellette az energiaárak kiugróan magas megemelkedése is. Hogy milyen eszközökben érdemes gondolkodnunk és azok milyen megtérülést hozhatnak már néhány éven belül, abba Herczog Gábor, a Legamaster magyarországi forgalmazójának, a Stiefel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója és Urbán Tamás vizuáltechnika üzletágvezető nyújtott betekintést.

2024. február 27. 11:26

Konnektivitás újratöltve: a Xiaomi bemutatta az új „Human x Car x Home” koncepcióját

A Xiaomi az MWC Barcelona 2024 rendezvényen bemutatta az új „Human x Car x Home” stratégia jegyében kifejlesztett okos ökoszisztémáját, amely új fénybe helyezi a technológiai integráció fogalmát.  A Xiaomi SU7 elektromos autó ennek az új megközelítésnek a megtestesítője, amely a bejelentéssel együtt debütált nemzetközileg, ízelítőt adva abból, hogy milyennek képzeli el az okos eszközökkel bőven ellátott jövőt a Xiaomi – egy olyan új világot, amelyben a felhasználói igényeket egy közös okos ökoszisztéma fogja kiszolgálni.

2024. február 26. 18:59

Különleges motort fejlesztett az ABB

Az ABB egy újabb világelsőséget ért el az IE5-ös hatékonyságú szinkron reluktanciamotorok (SynRM) fejlesztésében egy olyan új változat piaci bevezetésével, amely egyesíti az ultraprémium energiahatékonyságot a rendkívül jó tényleges teljesítményt nyújtó folyadékhűtés előnyeivel. Az új kialakítás kompakt helyigény mellett új mércét állít fel a nagy kimenti teljesítmény és a megbízhatóság tekintetében. 

2024. február 26. 17:30

A GreenGo hatalmas rakterű autókkal erősíti flottáját

A GreenGo egyre azon dolgozik, hogy környezetbarát és praktikus közlekedési megoldásokat kínáljon ügyfeleinek. A flottához újonnan csatlakozó, Cargo L névre hallgató Opel Vivaro-e típusú tehergépjárművek egyedülállóak a magyar carsharing-piacon, hiszen 100 %-ban elektromosak, méretüket tekintve az eddigi legnagyobbak, így ideálisak a legkülönlegesebb kihívások esetére is.

2024. február 26. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30