Ismét a bírálatok középpontjában a Deutsche Telekom

MTI Sajtóadatbank, 2008. október 14. 11:01

Kevesebb mint két héten belül immár másodszor került heves bírálatok középpontjába a Deutsche Telekom, s hétfőn újabb követelések hangzottak el René Obermann elnök lemondására.

Németország legnagyobb távközlési cége ugyanis a múlt hét végén újabb adatvédelmi hibát ismert be. A konszern mobilszolgáltató leányvállalata, a T-Mobile biztonsági rendszerében olyan hibát fedeztek fel, amelynek következtében illetéktelen személyek, köztük hekkerek "minimális ráfordítással" mintegy 30 millió ügyfél adataihoz juthattak hozzá, s akár manipulálhatták azokat. A szóban forgó adatok bankszámlaszámokat is magukban foglaltak. Egyelőre nem ismert, hogy történtek-e tényleges visszaélések.

A Deutsche Telekom közölte, hogy a hibát azóta kiküszöbölték, s az adatvédelmet tovább szigorították. A céggel szembeni bizalmi válság azonban tovább erősödött, különösen azok után, hogy a közelmúltban már ismertté vált: ugyancsak a T-Mobile-tól mintegy 17 millió előfizető adatait lopták el. Az ügyben a vizsgálat azóta is folyik, Obermann elnök pedig bocsánatot kért a Deutsche Telekom, illetve a mobilszolgáltató összes ügyfelétől. Ennek ellenére több civil szervezet, valamint a német bűnügyi nyomozók szövetsége hétfőn nyilatkozatban követelte ismét az elnök lemondását.

A történtek felerősítették a személyes adatvédelem biztonságának megszigorításával kapcsolatos követeléseket is. A hét végén Berlinben ugyanakkor több ezren tüntettek a kormány korábbi rendelete ellen, amely belbiztonsági okokra hivatkozva előírta a telefonbeszélgetésekkel kapcsolatos adatok fél évre történő tárolását, ami 2009-től kiterjed az internetkommunikáció hasonló adatainak rögzítésére is.

A megmozdulást támogatásáról biztosította több ellenzéki politikus is, hangoztatva egyebek között: a Deutsche Telekom egymást követő botrányai bizonyítják, hogy az állam "adattárolási orgiája" semmiképp nem jelent adatvédelmet, illetve adatbiztonságot.

A konszern idén májusban is a támadások középpontjába került, miután kiderült, hogy 2005-ben és 2006-ben rögzítették a vezető beosztású alkalmazottak újságírókkal folytatott telefonbeszélgetéseit, megakadályozandó a "bizalmas adatok" kiszivárogtatását. Mindez még Obermann elnök hivatalba lépése előtt történt.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kényszerből előny: emiatt állhatnak át zöld működésre az irodaházak

A tavaly ősszel bekövetkezett gázáremelkedés hatására feje tetejére állt az irodaházak piaca, a magas fenntartási költségek miatt ugyanis a legtöbb üzemeltető zöld útra lépett. Kaloczkai Sándor, a Gree légkondicionálók műszaki vezetője arról beszélt, ma már nem az a kérdés, hogy az energiahatékonysági beruházások megtérülnek-e, hanem az, hogy azok nélkül a működés fenntartható marad-e. Zöld irányban is példaértékű a világ első számú klímamárkája magyarországi vezérképviseletének szarvasi irodaháza, a Hi-Tech épület ugyanis látványban és műszaki tartalomban is a világ elithez tartozik.

2023. június 8. 12:49

Füstöljenek a gumik: a norelem szabványos alkatrészekkel segíti a tanulókat a drift triciklik építésében

A norelem folyamatosan támogatja a fiatal mérnöki tehetségeket, aminek újabb állomásaként számos szabványos alkatrésszel támogatta a Müncheni Műszaki Iskola diákprojektjét. A hallgatók dolgozták ki a motoros drift trike koncepcióját, és a projektet a tervezéstől a befejezésig vitték végig.

2023. június 8. 09:55

Work Trend Index: Virtuális asszisztens fogja tehermentesíteni az embereket a munkahelyeken

Alapjaiban alakítja át a munkahelyeket a mesterséges intelligencia a Microsoft idei Work Trend Index kutatása szerint. Az AI nem veszi el az emberek munkáját, hanem felszabadítja őket a magasabb hozzáadott értékű tevékenységekre. Az elmúlt évek technológiai fejlődése gördülékenyebbé tette a kommunikációt, közben azonban az erre fordított idő és a munkatársakkal megosztott információ mennyisége is vészesen megnőtt. A problémára az újgenerációs mesterséges intelligencia, az irodai szoftverekbe hamarosan beépülő Copilot kínál megoldást, amit a felmérés szerint a munkavállalók többsége bizakodva vár.

2023. június 7. 12:55

Bárki az energiaátmenet aktív résztvevője lehet

Az energiaátmenet aktív résztvevője válhat bárkiből a Schneider Electric, a Nemzetközi Kereskedelmi Központ és az Atelier 21 nevű francia civil szervezet új, képzési kezdeményezésének köszönhetően. A „Legyél az energiaátmenet résztvevője” címet viselő ingyenes tanfolyam már elérhető angol nyelven, a későbbiekben pedig további nyelveken is hozzáférhető lesz. A tanfolyamra június 12-ig lehet jelentkezni.

2023. június 7. 11:23

A NEXT 3D konferencia az additív gyártás hazai ipari alkalmazásaira fókuszál

Ha érdeklik a 3D nyomtatás sikeres, hazai ipari alkalmazási példái, jelölje be naptárában a szeptember 12-i dátumot és vegyen részt a NEXT 3D konferencián! Az egyedülálló iparági találkozó az additív gyártás trendjeire, a területet megmozgató kérdésekre és a szakma legjobb gyakorlataira fókuszál.

2023. június 7. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39