Baja: mindenkihez el kell juttatni a digitális közművet

MTI Sajtóadatbank, 2009. február 16. 08:32

Minden állampolgárt el kell érnie a jövőben a Nemzeti Digitális Közműnek - mondta Baja Ferenc, infokommunikációért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatóján. A tervezett Nemzeti Digitális Közmű lényege, hogy minden települést elérne üvegszálas internet-hozzáféréssel.

A tájékoztatón a kormánybiztos az MSZP innovációs és informatikai tagozatának nyilatkozatát ismertetve elmondta: valódi digitális szélessávot szeretnének kiépíteni, amelyhez állami szerepvállalásra és európai uniós támogatásra egyaránt szükség van. Önmagában ugyanis a magyar telekommunikációs piac egy ilyen szélessávot nem tudna gyorsan kiépíteni. Baja Ferenc hangsúlyozta: nemcsak a szakmai szervezetek, hanem a parlamenti pártok is nyitottsággal fogadták a kormányzat kezdeményezését.

 A kormánybiztos szerint kártékony az a megközelítés, miszerint a hazai szélessávú lefedettség eléri a 98 százalékot, ugyanis ez a felfogás azzal számol, hogy ha egy településen már van legalább egy előfizető, akkor az a helység már lefedettnek tekinthető. A Nemzeti Digitális Közműről a politikus korábban úgy nyilatkozott, hogy a projektben "nem az építés lesz a hosszú idő", hanem a peremfeltételek kialakítása, és a szükséges engedélyek beszerzése.

 A tájékoztatón Márfai Péter országgyűlési képviselő, az MSZP szakpolitikusa elmondta: a jövő héten ötpárti megbeszélés lesz a digitális közműről, ahol a további folyamatok ütemezéséről tanácskoznak majd. Megjegyezte: jelenleg mintegy 1.600 magyar településen nincs gyors internet-hozzáférés.

 Baja Ferenc arra újságírói kérdésre, hogy a kormányzati ügyfélkapu meghibásodása miatt - a Fidesz felszólítására - lemond-e tisztségéről, közölte: nem áll szándékában politikai ultimátumoknak megfelelni.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Félárú utazási kedvezmény a HVG Állásbörzére érkezőknek

A MÁV-Volán-csoport saját standdal és online is várja az érdeklődőket a HVG Állásbörzén, amit 2022. október 5-én és 6-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményre utazóknak a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya-felső és Zugló állomásra. 

2022. október 4. 15:33

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Rövid képzési programokat is kínál hallgatóinak a Széchenyi István Egyetem

Egyedülálló lehetőségként már rövid, akár egyhetes külföldi utazással járó kurzusokat is kínál hallgatói számára a győri Széchenyi István Egyetem, amelyeken a pályázók rugalmasan és könnyen bővíthetik szakmai tapasztalataikat, nemzetközi kapcsolataikat, idegennyelv-tudásukat. Érdemes jelentkezni – ajánlják az újdonságot azok a széchenyisek, akik már részt vettek valamelyik programon. 

2022. augusztus 28. 14:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39