A brit állami adatbázisok negyedét fel kell számolni

MTI Sajtóadatbank, 2009. március 24. 09:04

Egy londoni kutatóintézet szerint a brit állami adatbázisok negyedét fel kell számolni vagy át kell alakítani, mivel alapvetően hibásan vagy feltételezhetően törvénytelenül vannak összeállítva.

A Joseph Rowntree Reform Trust (JRRT) nevű társadalmi-politikai kutatóintézet 42 nagyobb állami adatállományt vizsgált meg, és csak hat olyat talált, amelyek elfogadhatóak lennének az emberek megánszférájára gyakorolt hatása tekintetében. A többi nyilvántartás - a közlekedési szabályokkal élve - "piros" vagy "sárga" jelzést kapott, mivel nem felelt meg az emberi jogi vagy adatvédelmi törvényeknek, vagy a benne lévő adatok az érintett személyek beleegyezése nélkül, törvénysértően lettek összegyűjtve.

A felszámolásra vagy átalakításra javasolt, "piros" jelzéssel ellátott adatbázisok közé került egyebek mellett a gyerekek képzettségét és szociális előrehaladását felmérő adatállomány és az állami egészségügyi szolgálat részletes egészségügyi adatbázisa, amely az ország egészségügyi intézményei számára teszi hozzáférhetővé a páciensek bizalmas adatait. Hasonló a helyzet az új személyigazolványok bevezetésére készített adatállománnyal, illetve a DNS-adatbázissal vagy a fiatalkorú bűnözés visszaszorítását szolgáló nyilvántartással.

Kulcsszavak: közigazgatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A világ hotline-jai tavaly 224 ezer pedofil felvétel eltávolítását kezdeményezték

A gyermekek szexuális kizsákmányolása ellen küzdő nemzetközi szervezet, az INHOPE közreadta a 2018-ra vonatkozó éves jelentését. 

2019. június 20. 11:17

A digitális transzformáció késedelmes megvalósulásának fő oka a forráshiány

A német vállalatok 27%-a és az amerikai vállalatok 29%-a a digitális transzformáció megvalósításához közeledik. Becsléseik szerint a terveik 75%-át valósították meg ezidáig. Ez az eredmény egy OTRS tanulmány alapján, amelyet 350 IT vezető körében végeztek Németországban és az USA-ban*. Tulajdonképpen az amerikai vállalatok 15%-a és a német vállalatok 9%-a a digitális transzformációs céljaik 100%-át elérték már, és jelenleg az elért haladást elemzik.

2019. június 20. 08:50

A 3D nyomtatás meghódította a hazai oktatást

Balatoni kisokos, közgazdasági ismeretek, daktil betűk vagy éppen vármegyei Ki mit tud? -  csak néhány példa azokból a 3D nyomtatóval készült társasjátékokból, melyek egy magyar cég felhívására készültek. A tervezés során nem csupán a diákok határtalan lelkesedése mutatkozott meg, de az új digitális eszközök iránti igény is. A legjobb társasjátékokat készítő iskolákat a tervezés során felhasznált CraftBot nyomtatókkal díjazták. 

2019. június 19. 17:39

Piacképes szaktudás versenyképes fizetésért

A T-Systems Akadémia idén indítja el először az SAP Akadémia modulját, melynek keretében 10 junior SAP tanácsadó és 10 junior SAP fejlesztő képzése kezdődik meg szeptemberben. Olyan frissdiplomásokat és pályamódosítókat várnak, akik a nemzetközi munkaerőpiacon is keresett tudást kívánnak szerezni. A T-Systems Akadémia amellett, hogy egyedülálló képzést nyújt, versenyképes fizetést biztosít a hat hónapos oktatás idejére is. A jelentkezésre 2019. június 18. és július 2. között van lehetőség.

2019. június 19. 16:06

Kevesen tudnak az adatból értéket kovácsolni

Az európai, közép-keleti és afrikai (EMEA) vállalatok átlagosan kevesebb mint 40 százaléka állítja magabiztosan, hogy jól bánik az adataival – ideértve azok kezelését, biztonságos tárolását, valamint az adatokból való információk kinyerését és felelős használatát. 

2019. június 19. 14:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26

GKI e-TOPLISTA: Magyarország legnagyobb forgalmú webáruházai

2019. május 28. 12:05

A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

2019. május 23. 15:50

Magyarország első állandó, élő 5G bázisállomását indította el a Vodafone Zalaegerszegen

2019. május 20. 11:20
online sportfogadás