A brit állami adatbázisok negyedét fel kell számolni

MTI Sajtóadatbank, 2009. március 24. 09:04

Egy londoni kutatóintézet szerint a brit állami adatbázisok negyedét fel kell számolni vagy át kell alakítani, mivel alapvetően hibásan vagy feltételezhetően törvénytelenül vannak összeállítva.

A Joseph Rowntree Reform Trust (JRRT) nevű társadalmi-politikai kutatóintézet 42 nagyobb állami adatállományt vizsgált meg, és csak hat olyat talált, amelyek elfogadhatóak lennének az emberek megánszférájára gyakorolt hatása tekintetében. A többi nyilvántartás - a közlekedési szabályokkal élve - "piros" vagy "sárga" jelzést kapott, mivel nem felelt meg az emberi jogi vagy adatvédelmi törvényeknek, vagy a benne lévő adatok az érintett személyek beleegyezése nélkül, törvénysértően lettek összegyűjtve.

A felszámolásra vagy átalakításra javasolt, "piros" jelzéssel ellátott adatbázisok közé került egyebek mellett a gyerekek képzettségét és szociális előrehaladását felmérő adatállomány és az állami egészségügyi szolgálat részletes egészségügyi adatbázisa, amely az ország egészségügyi intézményei számára teszi hozzáférhetővé a páciensek bizalmas adatait. Hasonló a helyzet az új személyigazolványok bevezetésére készített adatállománnyal, illetve a DNS-adatbázissal vagy a fiatalkorú bűnözés visszaszorítását szolgáló nyilvántartással.

Kulcsszavak: közigazgatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Facebook-nak ki kell fizetni az 1,2 milliárdos büntetést Magyarországnak

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Facebook Ireland Ltd. jogsértő magatartást tanúsított azzal, hogy szolgáltatását éveken át ingyenesen hirdette. Bár a fogyasztóknak a szó szoros értelmében nem kell díjat fizetniük a szolgáltatás igénybevételéért, azonban megadott és felhasználói aktivitásukból nyert adataik jelentős üzleti hasznot generálnak a vállalkozás számára, tehát tulajdonképpen adatainkkal fizetünk a szolgáltatásért. A GVH rekordméretű, 1.2 milliárd Ft összegű bírságot szabott ki a Facebook-ra, az esetet Dr. Bitai Zsófia reklámjogász elemzi. 

2019. december 13. 18:56

MKB Karácsonyi Gyermekgála

December 15-én, vasárnap délelőtt már 22. alkalommal szervezi meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) az MKB Karácsonyi Gyermekgálát, amelynek programja idén is a klasszikus, karácsonyi hangulatot idéző mesebalett, „A diótőrő” Csajkovszkijtól. A kezdetek óta közel 27 000 gyermek részesülhetett már ebben a maradandó élményben.

2019. december 13. 17:18

Hátrány helyett esély: hallássérülteket tanít kódolni a Microsoft

Az informatika és a digitalizáció új lehetőségeket nyit. A digitális képességek, azon belül is a programozás a legpiacképesebb tudás, amely a hátránnyal élők előtt is új távlatokat nyit. A Microsoft és a Digitális Tudásért Alapítvány kezdeményezése hallássérültek előtt tárja föl a digitális jövőt.

2019. december 13. 15:40

A félautomatizálás az új varázsszó a logisztikában

Mit tesz egy logisztikai szolgáltató, ha egy fontos megrendelője másnaptól 50%-al több árut tárolna a raktárában, és gyorsabb kiszolgálási sebességet vár el? A helyzetét csak tetézi a munkaerőhiány, a változást pedig tovább motiválja a folyamatok során előforduló hibalehetőségek százalékos arányának javítási igénye. 

2019. december 13. 13:35

Stabil és tovább növekszik a BILK Logisztikai Központ kihasználtsága

10 200 m2 raktár és irodaterület, továbbá 6 000 m2 szabadtéri tároló terület bérletének további 3 évre szóló meghosszabbításáról kötött a napokban bérleti szerződést a BILK Logisztikai Nyrt. Az idén ezzel együtt összesen 13 900 m2 terület bérletének a meghosszabbítására történt megállapodás, míg további 6500 m2 raktár- és irodaterület új partner részére került értékesítésre. 2019-ben a logisztikai központ 10 százalékára, összesen csaknem 20,5 ezer m2 területre történt bérleti tranzakció.

2019. december 13. 11:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23
online sportfogadás