Szemmel verés: tekintettel vezérelt zenelejátszó

Kiss Ádám Zoltán, 2009. október 7. 08:10

A japán DoCoMo egyik legfrissebb agyszüleménye a szemmel irányított lejátszó, melynek első működő darabját már be is mutatták.

A DoCoMo kutatási és fejlesztési részlegét soha nem lehetett lustálkodással vádolni, most a szemvezérlés gyakorlati megvalósításával álltak elő. A cég az első ilyen kísérleteket még tavaly folytatta le, ám akkor még egy nagyon kényelmetlen és bonyolult fejre húzható eszköz segítségével. A mérnökök azóta jelentősen finomítottak a megoldáson, és most már valóban egyszerűen használható, kényelmes, ám mégis többnyire értelmetlen terméket sikerült kifejleszteniük.

A CEATEC technológiai vásáron a gyakorlatban is bemutatott eszköz egy optikai érzékelőre épül, és valóban úgy működik, ahogy elképzelnénk. Tekintetünk jobbra fordítása például egy számmal előbbre ugratja a lejátszási listát, ugyanez ballra természetesen visszafelé léptet. A DoCoMo szerint még folytatják a kísérleteket, nem sorozatgyártásra érett modellről van szó, a fejlesztés folytatódik, csupán az eddig elért gyakorlati eredményeket akarták hogy is mondjuk, szemléltetni. Nagy kérdés, hogy mindez a technikai kunszton kívül mire lesz jó, ám ha a mindennapok felhasználói nem is kapkodnak majd érte, hatalmas segítség lehet a fogyatékkal élők milliói számára.


 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30