A kormány benyújtotta az elektronikus anyakönyv létrehozását célzó törvényjavaslatot

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 16. 09:29

A kormány csütörtökön benyújtotta az Országgyűlésnek azt a törvénymódosítást, amelynek nyomán 2011. január 1-jétől létrejöhet a digitális anyakönyv rendszere - jelentette be Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a pénteki sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a törvényjavaslat célja, hogy a papíralapú, lokális anyakönyveket biztonságos központi, elektronikus alapú rendszer váltsa fel. Felidézte: Magyarország 1895-ben vezette be a papíralapú, települési szintű állami anyakönyvezést, és ez lényegében azóta változatlan, azaz minden anyakönyvi adatot papíron, könyvekben vezetnek. Ennek az is a következménye, hogy jelenleg ezek az anyakönyvi adatok hiteles módon csak ott érhetőek el, ahol az anyakönyvi eseményt rögzítették, de a XXI. században ez már nem elegendő.

Kiemelte: a kormánynak azt javasolja, hogy 2011. január 1-jétől jöjjön létre a digitális anyakönyv, úgy, hogy helyben megmaradjon a papíralapú másolat is. Mint mondta, a javaslat szerint 2011-től minden újszülöttet ebben a központi nyilvántartásban rögzítenének, de ez kevés ahhoz, hogy rövid időn belül létrejöjjön a magyarországi magyarok nyilvántartása elektronikus formában. Ezért ha bármilyen más anyakönyvi esemény is történik, azokat, illetve az ahhoz kapcsolódó korábbi adatokat is rögzítik az elektronikus rendszerben.

Az elektronikus anyakönyvi rendszer felállítása után az állampolgárok nemcsak a születési hely szerinti anyakönyvvezetőnél kérhetik a születési anyakönyvi kivonatukat, hanem az ország bármely okmányirodájában, anyakönyvvezetőjénél, ami meggyorsítja a szolgáltatást. A változtatás nyomán felgyorsul a hatóságok közötti ügyintézés is.

A kormány javasolja a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény módosítását is annak érdekében, hogy a lakcím-bejelentési eljárás biztonságosabbá, egyszerűbbé váljon. A miniszter emlékeztetett rá: sokan aggódnak, hogy bárki bejelentkezhet a lakásukba, "csak alá kell firkálni a nevet a lakcímbejelentésen".

A változtatás nyomán annak a lakásába, aki ezt kéri, a jövőben csak akkor lehet bejelentkezni, ha a lakás tulajdonosa vagy haszonélvezője személyesen ott van a bejelentésnél vagy előzőleg elektronikusan hozzájárult ehhez az ügyfélkapun. A jövőben lehetőség lesz arra is, hogy aki ezt kéri, értesítést kapjon arról sms-ben vagy e-mailben, ha valaki bejelentkezik a lakásába.

A miniszter beszámolt arról is, hogy javasolják: a jövőben minden hatóság, mielőtt bárkinek hivatalos levelet küld, ellenőrizze, hogy a nála lévő cím egyezik-e a központi nyilvántartásban szereplő címmel, így a tervek szerint "pontosabb lesz a kézbesítés".

Az informatikai fejlesztés 1,6 milliárd forint európai uniós pénzből valósul meg.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új funkcióval bővült a magyar építőipari szereplők életét megkönnyítő szoftver

Európa egyik meghatározó építőipari szoftvergyártója, a bécsi székhelyű PlanRadar kifejezetten az ügyfelek, köztük a magyar felhasználók visszajelzései, kérései alapján fejlesztette ki azt az új dokumentumkezelési megoldást, amelynek köszönhetően a megrendelők, a tervezők, a kivitelezők, valamint a létesítmények üzemeltetői a korábbinál is áttekinthetőbb módon ellenőrizhetik, követhetik a projektek alakulását. 

2023. március 31. 20:27

Randstad Workmonitor 2023: A biztos munkahely és a rugalmasság egyaránt fontos

A Randstad legfrissebb, 34 piacon 35,000 munkavállaló megkérdezésével zajlott Workmonitor kutatása szerint a jelenlegi gazdasági bizonytalanság új dimenziót nyitott a dolgozók prioritásai és várakozásai terén. 

2023. március 31. 18:59

Összeolvadnak az adesso magyarországi egységei

A nemzetközi képviselettel rendelkező IT-szolgáltató adesso Group megerősíti magyarországi pozícióját hazánkban működő leányvállalatainak összeolvasztásával. Az adesso orange Kft. és az adesso Hungary Software Kft. tevékenységeinek közös üzleti szervezetbe való egyesítésével a vállalat célja, hogy ügyfeleinek teljeskörű támogatást nyújtson az informatikai létesítmények SAP S/4HANA-ra és a felhőalapú technológiákra történő átállásában.

2023. március 31. 17:28

Biomasszából készült okosórával köszönti a tavaszt a Casio

Vadonatúj modellel bővül az ütésálló G-Shock márkához tartozó, sportolásra tervezett G-Squad termékcsalád kínálata. A GBD-H2000-res négy új színben érkezik meg, amelyek közös jellemzője, hogy minden eddiginél könnyebb kivitelben készülnek, ezáltal pedig kényelmesebb viseletet biztosítanak. 

2023. március 31. 15:51

Új üzleti stratégiai vezető a CETIN Csoportnál

Új üzleti stratégiai vezérigazgató-helyettest nevezett ki a CETIN Csoport, a közép- és kelet-európai régió vezető távközlési infrastruktúra-üzemeltetője. Khalid Husseini április 1-jétől tölti be a pozíciót.

2023. március 31. 14:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08