Kiemelkedő digitalizálási munka a Zala Megyei Levéltárban

MTI Sajtóadatbank, 2010. január 22. 11:51

Az elektronikus úton készült levéltári anyagok digitalizálásával kiemelkedő munkát végzett az elmúlt években a Zala Megyei Levéltár; ekkora mennyiségű dokumentum az ország más levéltáraiban nemigen érhető el interneten - közölte Molnár András igazgató csütörtökön sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.

Digitalizálták és interneten hozzáférhetővé tették a Zala megye helytörténeti lexikon 26 doboznyi, 15 ezer oldalnyi kéziratos gyűjteményét. A lexikon - amely könyvalakban sohasem jelent meg - a megye településtörténeti kutatásának kiinduló anyaga, melyben az Árpád-kortól egészen az 1996-os évekig megtalálható a legfontosabb történelmi események, források kivonata.

Az Országos Levéltár honlapján júliustól elérhetők lesznek az 1526 előtti, zömében pergamenre írott, latin nyelvű Zala megyei oklevelek is. Megkezdődött a 440 oklevél kivonatolása és fordítása is. Néhány éves kutatási program után így után bárki számára
elérhető lesz valamennyi középkori latin nyelvű oklevél magyar nyelvű kivonata is.

Káli Csaba igazgatóhelyettes a levéltár elmúlt évi munkájáról elmondta; az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kap az iratok a feldolgozása. Az iratanyagot segédletek készítésével teszik kutathatóvá, feldolgozhatóvá. Többszáz folyóméternyi dokumentumhoz már elkészült az elektronikus segédlet, így ezek az interneten is elérhetők.

A megyében közel 400 intézmény - hivatalok, önkormányzatok, iskolák, gazdasági szervezetek - iratait követik nyomon. A majdan történeti értékkel bíró iratok 15 év után kerülnek a levéltárba. Az elmúlt évben 231 méternyi dokumentum érkezett a levéltárba, ahol
jelenleg 10 879 méternyi - közel 11 folyókilométernyi - iratot őriznek.

Káli Csaba megemlítette, hogy az elmúlt évben három könyvet jelentetett meg a levéltár Zala megye első írásos említésének 1000 éves évfordulójára, a Zalai gyűjtemény sorozatban pedig négy új kötet látott napvilágot.

Molnár András igazgató hozzáfűzte: az elmúlt évben megrendezett Degré Alajos emlékülés anyagáról idén konferenciakötet jelentetnek meg. Májusban tudományos konferenciát rendeznek Zalaegerszeg rendezett tanácsú válásának 125. évfordulója alakalmából, és egy
történeti tanulmányokat tartalmazó kötetet is kiadnak.

Ősszel Pártok, választók, képviselők címmel választástörténeti konferenciát rendeznek, melynek keretében az országgyűlési választások Zala megyei történetét dolgozzák fel a reformkortól napjainkig. A levéltárosok, történészek mellett politológusokat, szociológusokat kértek fel.

Az év második felében a múzeumok vándorkiállításához kapcsolódva a magyar polgárosodás 1867-1918 közötti időszakáról gyűjtenek forrásokat, amit digitalizált formában mutatnak majd be.

A Zalai gyűjtemény sorozatban kiadják a Muraközi uradalom és  gazdasága és társadalma a XVII-XVIII. században című forráskiadványt, amely döntően Bécsben feltárt, latin és magyar
nyelvű forrásokat közöl. A magyar szöveget horvát és német nyelvre lefordítatták, így négynyelvű kiadvány jelenhet meg.

Molnár András beszámolt arról is, hogy a levéltár költségvetése idén várhatóan 92,5 millió forint lesz, amely a pályázati forrásokkal, támogatásokkal évközben kiegészülhet 10-15 millió forinttal.

Az igazgató hozzáfűzte; várhatón júniusban elkezdődik és jövő év májusában befejeződik a levéltárat magába foglaló épületegyüttes rekonstrukciója.

Kulcsszavak: közigazgatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone Debrecenben is megmutatta, mire képes az 5G

Május 25-én debütált a Debrecen Drive, a keleti régió legnagyobb autó- és járműipari seregszemléje, ahol a Vodafone egy 5G kapcsolaton keresztül távvezérelt autó segítségével mutatta be a közlekedés jövőjét. 

2019. május 26. 12:27

Puskás Tivadar-díjat kapott dr. Drozdy Győző

A telekommunikációs szektor egyik legrangosabb hazai elismerésével, Puskás Tivadar-díjjal jutalmazták dr. Drozdy Győzőt, a Telenor Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesét. A szakember három évtizedes telekommunikációs tevékenysége során kiemelkedő szerepet töltött be az első hazai, kereskedelmi GSM szolgáltatás elindításában, az iparág fejlődését végigkísérve aktívan jelen van ötödik generációs (5G) mobilhálózatok bevezetésénél is.

2019. május 25. 13:11

Jöhet a láthatatlan pénztárca

A mindennapi pénzügyeket, például a vásárlást megkönnyítő megoldásokkal rukkoltak elő a K&H fejlesztői innovációs versenyére jelentkező startupok. A világ minden tájáról összesen 45 csapat nevezett többek között mesterséges intelligencián alapuló adatfeldolgozó alkalmazással, láthatatlan és különböző elektronikus fizetési megoldással. A K&H szakmai zsűrije a Mondriaan csapatot választotta győztesnek.

2019. május 25. 10:53

Új készségfejlesztési programot tesztel az IBS

A jövő munkapiaci kihívásaira adott válaszként az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola új készségfejlesztési programot dolgozott ki UpSkill néven. Az idei tanév során kettő, a következő tanévben már hat kompetenciát fejlesztenek. Az intézmény a program idei, első évében szerzett tapasztalatai alapján alakítja ki a végleges keretrendszert, amely a várakozások szerint nagyban javítani fogja a hallgatók elhelyezkedési esélyeit.

2019. május 24. 15:56

Kódolatlan ismeretterjesztő csatorna gyerekeknek

Május 23-tól június 3-ig kódolatlanul érhető el a Da Vinci ismeretterjesztő csatorna a PR-Telecom és a MinDig TV Extra nézői számára. Gyermeknapra készülve a kódolatlan időszak mellett nyereményjátékokkal, ajándék Da Vinci Kids app előfizetéssel és egy új bemutatkozó videoval is jelentkezik a csatorna. Da Vinci TV – ahol a kíváncsiság lakik.

2019. május 24. 14:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

2019. május 23. 15:50

Magyarország első állandó, élő 5G bázisállomását indította el a Vodafone Zalaegerszegen

2019. május 20. 11:20

A Cellum által fejlesztett Erste MobilePay applikáció NFC funkcióval gazdagodik

2019. május 6. 15:02

Közel 50 millió forint EU-s támogatást kapott a MIDI Mobil ID Innovációs KFT.

2019. április 25. 11:05
online sportfogadás