Kiemelkedő digitalizálási munka a Zala Megyei Levéltárban

MTI Sajtóadatbank, 2010. január 22. 11:51

Az elektronikus úton készült levéltári anyagok digitalizálásával kiemelkedő munkát végzett az elmúlt években a Zala Megyei Levéltár; ekkora mennyiségű dokumentum az ország más levéltáraiban nemigen érhető el interneten - közölte Molnár András igazgató csütörtökön sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.

Digitalizálták és interneten hozzáférhetővé tették a Zala megye helytörténeti lexikon 26 doboznyi, 15 ezer oldalnyi kéziratos gyűjteményét. A lexikon - amely könyvalakban sohasem jelent meg - a megye településtörténeti kutatásának kiinduló anyaga, melyben az Árpád-kortól egészen az 1996-os évekig megtalálható a legfontosabb történelmi események, források kivonata.

Az Országos Levéltár honlapján júliustól elérhetők lesznek az 1526 előtti, zömében pergamenre írott, latin nyelvű Zala megyei oklevelek is. Megkezdődött a 440 oklevél kivonatolása és fordítása is. Néhány éves kutatási program után így után bárki számára
elérhető lesz valamennyi középkori latin nyelvű oklevél magyar nyelvű kivonata is.

Káli Csaba igazgatóhelyettes a levéltár elmúlt évi munkájáról elmondta; az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kap az iratok a feldolgozása. Az iratanyagot segédletek készítésével teszik kutathatóvá, feldolgozhatóvá. Többszáz folyóméternyi dokumentumhoz már elkészült az elektronikus segédlet, így ezek az interneten is elérhetők.

A megyében közel 400 intézmény - hivatalok, önkormányzatok, iskolák, gazdasági szervezetek - iratait követik nyomon. A majdan történeti értékkel bíró iratok 15 év után kerülnek a levéltárba. Az elmúlt évben 231 méternyi dokumentum érkezett a levéltárba, ahol
jelenleg 10 879 méternyi - közel 11 folyókilométernyi - iratot őriznek.

Káli Csaba megemlítette, hogy az elmúlt évben három könyvet jelentetett meg a levéltár Zala megye első írásos említésének 1000 éves évfordulójára, a Zalai gyűjtemény sorozatban pedig négy új kötet látott napvilágot.

Molnár András igazgató hozzáfűzte: az elmúlt évben megrendezett Degré Alajos emlékülés anyagáról idén konferenciakötet jelentetnek meg. Májusban tudományos konferenciát rendeznek Zalaegerszeg rendezett tanácsú válásának 125. évfordulója alakalmából, és egy
történeti tanulmányokat tartalmazó kötetet is kiadnak.

Ősszel Pártok, választók, képviselők címmel választástörténeti konferenciát rendeznek, melynek keretében az országgyűlési választások Zala megyei történetét dolgozzák fel a reformkortól napjainkig. A levéltárosok, történészek mellett politológusokat, szociológusokat kértek fel.

Az év második felében a múzeumok vándorkiállításához kapcsolódva a magyar polgárosodás 1867-1918 közötti időszakáról gyűjtenek forrásokat, amit digitalizált formában mutatnak majd be.

A Zalai gyűjtemény sorozatban kiadják a Muraközi uradalom és  gazdasága és társadalma a XVII-XVIII. században című forráskiadványt, amely döntően Bécsben feltárt, latin és magyar
nyelvű forrásokat közöl. A magyar szöveget horvát és német nyelvre lefordítatták, így négynyelvű kiadvány jelenhet meg.

Molnár András beszámolt arról is, hogy a levéltár költségvetése idén várhatóan 92,5 millió forint lesz, amely a pályázati forrásokkal, támogatásokkal évközben kiegészülhet 10-15 millió forinttal.

Az igazgató hozzáfűzte; várhatón júniusban elkezdődik és jövő év májusában befejeződik a levéltárat magába foglaló épületegyüttes rekonstrukciója.

Kulcsszavak: közigazgatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50