Kétezer nyílt forráskódú alkalmazás a közszektor számára

forrás Prim Online, 2010. február 5. 16:43

Az Európai Unió Open Source Observatory and Repository (az Európai Unió Nyílt Forráskódú Obszervatóriuma és Tárháza; OSOR.eu) mára a közigazgatás számára már több mint kétezer ingyenes és nyílt forráskódú alkalmazáshoz enged hozzáférést. Hamarosan magyar szoftverek is bekerülnek az OSOR tárházába.

Az OSOR egy olyan platform, amely a közigazgatásban dolgozók számára lehetővé teszi, hogy információkat és tapasztalatot cseréljenek, illetve együttműködjenek szabad és nyílt forráskódú szoftverek kifejlesztésében. A platform az indulása óta eltelt tizenhat hónap alatt több mint 2000 ilyen nyílt forráskódú szoftveralkalmazást hozott létre.

Az OSOR tárházába bekerült projektek többek között a Zorb, amely a Nagios nevű nyílt forráskódú hálózat monitoring eszköz kiterjesztése, illetve a Comerzzia, amely a közigazgatást segíti abban, hogy kis- és középvállalatok számára nyújtson szolgáltatásokat, valamint a Genericoder, amely nyílt forráskódú fájlokat alakít át XML fájlok számára.

Francisco García Morán, az Európai Bizottság informatikai igazgatója üdvözölte a 2000 projekt elérésének mérföldkövét. „2008 októberében, a Nyílt Forráskódú Világkonferencián, Malagában nyitottam meg hivatalosan a szájtot. Amikor az újságírók azt kérdezték, hogy sikeresnek ítélem-e az OSOR-t, azt mondtam, hogy mindenképpen sikerként könyvelem el, egyrészt a közigazgatásban dolgozók által feltöltött és megosztott projektek nagy száma miatt, másrészt a közigazgatásban dolgozóknak abbéli erőfeszítése miatt, hogy a közpénzek felhasználásával végrehajtott fejlesztéseket másokkal megosszák és újrahasznosítsák, harmadrészt pedig amiatt a közösségi érzés és részvétel miatt, amely az egész nyílt forráskódú mozgalom lényege."

„A kétezredik nyílt forráskódú projekt föderációja fontos mérföldkő az OSOR számára, és egyben igazolja értékességét is. Továbbá nagy örömmel tölt el, hogy a nyílt forráskódú megoldások a közigazgatásban is elterjedőben vannak. Az OSOR sikere és annak európai jellege egybeesik a Lisszaboni szerződés kezdetével és egy olyan időszakkal, amikor Európa új projekteket keres, olyan fontos kezdeményezésekkel egybekötve, mint amilyen az EU2020 és különösen a Digital Agenda (Digitális ügyek). Az OSOR az közigazgatási szervezetek együttműködésének új útjait nyitotta meg, és fontos mérföldkövet jelent a jövő számára is."

Föderáció


A 2000 projekt közül nem mindegyiket hosztolja az OSOR. A szájt linkeket tartalmaz európai országos és regionális szintű közigazgatási szervezetek tíz hasonló szoftverfejlesztő honlapjához.

A két legnagyobb ilyen szoftverfejlesztő szájt a spanyol Forja de Rediris, amely 560 ingyenes szoftverprojekthez nyújt hozzáférést, illetve a francia Abdullact, amely több mint 455 ingyenes szoftverfejlesztő projekthez nyújt hozzáférést helyi önkormányzatok, a kormányzat és kórházak számára.

Az OSOR Forge az Austrian Centre for E-government Innovation (Osztrák Elektronikus Kormányzati Innovációs Központ) által kifejlesztett és fenntartott nyolc nyílt forráskódú alkalmazást is bemutatja, és hozzáférhetővé teszi az ASC (Ambiente di Sviluppo Cooperativo) nevű olasz fejlesztési szájt tizenkilenc projektjét. Az ASC a Cnipa része, amely a közszférában alkalmazott infókommunikációs technológiák olaszországi országos központja.

Az OSOR-on közvetlenül hosztolt projektek közül a három legnépszerűbb projekt a Sextante, amely egy térbeli analízisre szolgáló alkalmazás, a Wollmux, amely az Open Office-hoz ad irodai sablon funkcionalitást, és végül a GvSig, amely egy földrajzi információk kezelésére, elemzésére és használatára szolgáló alkalmazás.

Fordítás

A bevezetőket és más, projektekre vonatkozó alapvető információkat a szájtokon az OSOR automatikusan angolra fordítja. Ezt az információt az OSOR minden más olyan közszektorhoz kapcsolódó szoftverfejlesztő oldallal megosztja, amelyek az OSOR keresőprogramját használva a helyi látogatóik számára hozzáférést nyújthatnak ehhez az adatbázishoz. A Frikomport, a norvég kormány nyílt forráskódú információs központja tavaly elsőként használta ezt a webszolgáltatást.

Jövőbeli irányok

Az OSOR a jövőben is az európai közigazgatás igényeinek kielégítésére összpontosít, de azt is figyelembe veszi, hogy Európán kívül is számos jó minőségű nyílt forráskódú megoldást hoznak létre a közigazgatás számára. Az európai közigazgatásban dolgozók számára előnyös lehet, ha partnereink körét az Európán kívüli hasonló kezdeményezésekre is kiterjesztjük.


Ami a szoftvertárházat illeti, az OSOR változatlanul nyújtja majd szolgáltatásait, valamint fejleszti azokat a nyílt forráskódú alkalmazások kollaboratív fejlesztésének és megosztásának elősegítése érdekében.

Magyar tervek

„Hamarosan magyar szoftverek is bekerülnek az OSOR tárházába” – nyilatkozta Szentiványi Gábor, a Linux Ipari Szövetség elnöke. „Több civil szervezettel és az OSOR-ral együttműködésben dolgozunk azon, hogy a Magyarországon fellelhető nyílt forráskódú közigazgatási szoftvereket összegyűjtsük és az OSOR-on keresztül is elérhetővé tegyük. Ezen kívül néhány nemzetközileg már bevált szoftver magyarítása, illetve a magyar közigazgatási igények szerinti módosítása is napirenden van. Ezzel tudjuk a magyar és nemzetközi fejlesztések közötti szinergiákat a magyar közigazgatás számára a legjobban hasznosítani.”

Kulcsszavak: Linux közigazgatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jövő héten startol a think.BDPST

Věra Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének részvételével zajló beszélgetéssel nyílik meg jövő pénteken az egyik legfontosabb regionális innovációs konferencia Budapesten. A transzparenciáért és értékekért felelős biztos először vesz részt magyar szervezésű konferencián. Az Antall József Tudásközpont által szervezett think.BDPST ingyenesen követhető eseményén többek között szó esik a transzparencia és a demokrácia biztosításának lehetőségeiről a digitális innováció jelentette kihívások keretei közt, valamint az európai értékek védelméről is beszél majd a cseh biztos. 

2020. szeptember 27. 12:29

A Bridgestone abroncsa lett a kategóriaelső az ADAC idei téligumi-tesztjén

Az ADAC idei téligumi-tesztjének egyértelmű győztese a Bridgestone vezető téli gumija, a Blizzak LM005, amely a vizsgált 15 garnitúra személyautó-abroncs közül a legmagasabb pontszámot (2,0) kapta a német autóklub szakértőitől. A gumiabroncs-gyártó zászlóshajójának számító terméke az első olyan téli gumi, amely minden elérhető méretre a nedves tapadási tulajdonságáért megkapta az EU ‘A’ fokozatú minősítést, emellett magas pontszámot kapott kiegyensúlyozott teljesítmény-jellemzőiért is. 

2020. szeptember 27. 11:06

Elhunyt Varga László matematikus

Életének 89. évében elhunyt Varga László matematikus, az ELTE Informatikai Karának professor emeritusa, az ELTE díszdoktora, a matematikai tudományok doktora, a hazai programozáselméleti iskola egyik nemzetközileg is elismert vezető képviselője.

2020. szeptember 26. 15:40

5+1 balesetmegelőzési tipp a Mio-tól

Ellenőrzések elvégezve, öv bekapcsolva, gyújtás és már indulhatunk is. Az autóvezetés a világ egyik legtermészetesebb dolga, ugyanakkor korántsem veszélytelen. A vezetésbiztonsági technológiák egyik kiemelkedő gyártója, a Mio nem csupán autós eszközökkel, de tippekkel is segít, hogy sofőrként hogyan előzhetjük meg a közúti baleseteket.

2020. szeptember 26. 14:15

A második hullám lehet az igazi erőpróba a munkaerőpiacon

Az emberiség bármit megadna azért, hogy elkerüljük a koronavírus-járvány második hullámát, ugyanakkor az már nem érné felkészületlenül a cégeket. A fertőzés terjedésének visszaszorítása érdekében hozott intézkedések elképesztő gazdasági károkat okoztak. Nemes-Nagy Szilvia, a Performia Hungary Kft. ügyvezető-tulajdonosa szerint több az álláskereső, mint a vírust megelőzően, viszont a minőség rosszabb, az emberek rossz állapotban vannak, a vállalatok pedig nem merik rájuk bízni azt a munkát, amire szakértőt keresnek.

2020. szeptember 26. 12:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás