Kétezer nyílt forráskódú alkalmazás a közszektor számára

forrás Prim Online, 2010. február 5. 16:43

Az Európai Unió Open Source Observatory and Repository (az Európai Unió Nyílt Forráskódú Obszervatóriuma és Tárháza; OSOR.eu) mára a közigazgatás számára már több mint kétezer ingyenes és nyílt forráskódú alkalmazáshoz enged hozzáférést. Hamarosan magyar szoftverek is bekerülnek az OSOR tárházába.

Az OSOR egy olyan platform, amely a közigazgatásban dolgozók számára lehetővé teszi, hogy információkat és tapasztalatot cseréljenek, illetve együttműködjenek szabad és nyílt forráskódú szoftverek kifejlesztésében. A platform az indulása óta eltelt tizenhat hónap alatt több mint 2000 ilyen nyílt forráskódú szoftveralkalmazást hozott létre.

Az OSOR tárházába bekerült projektek többek között a Zorb, amely a Nagios nevű nyílt forráskódú hálózat monitoring eszköz kiterjesztése, illetve a Comerzzia, amely a közigazgatást segíti abban, hogy kis- és középvállalatok számára nyújtson szolgáltatásokat, valamint a Genericoder, amely nyílt forráskódú fájlokat alakít át XML fájlok számára.

Francisco García Morán, az Európai Bizottság informatikai igazgatója üdvözölte a 2000 projekt elérésének mérföldkövét. „2008 októberében, a Nyílt Forráskódú Világkonferencián, Malagában nyitottam meg hivatalosan a szájtot. Amikor az újságírók azt kérdezték, hogy sikeresnek ítélem-e az OSOR-t, azt mondtam, hogy mindenképpen sikerként könyvelem el, egyrészt a közigazgatásban dolgozók által feltöltött és megosztott projektek nagy száma miatt, másrészt a közigazgatásban dolgozóknak abbéli erőfeszítése miatt, hogy a közpénzek felhasználásával végrehajtott fejlesztéseket másokkal megosszák és újrahasznosítsák, harmadrészt pedig amiatt a közösségi érzés és részvétel miatt, amely az egész nyílt forráskódú mozgalom lényege."

„A kétezredik nyílt forráskódú projekt föderációja fontos mérföldkő az OSOR számára, és egyben igazolja értékességét is. Továbbá nagy örömmel tölt el, hogy a nyílt forráskódú megoldások a közigazgatásban is elterjedőben vannak. Az OSOR sikere és annak európai jellege egybeesik a Lisszaboni szerződés kezdetével és egy olyan időszakkal, amikor Európa új projekteket keres, olyan fontos kezdeményezésekkel egybekötve, mint amilyen az EU2020 és különösen a Digital Agenda (Digitális ügyek). Az OSOR az közigazgatási szervezetek együttműködésének új útjait nyitotta meg, és fontos mérföldkövet jelent a jövő számára is."

Föderáció


A 2000 projekt közül nem mindegyiket hosztolja az OSOR. A szájt linkeket tartalmaz európai országos és regionális szintű közigazgatási szervezetek tíz hasonló szoftverfejlesztő honlapjához.

A két legnagyobb ilyen szoftverfejlesztő szájt a spanyol Forja de Rediris, amely 560 ingyenes szoftverprojekthez nyújt hozzáférést, illetve a francia Abdullact, amely több mint 455 ingyenes szoftverfejlesztő projekthez nyújt hozzáférést helyi önkormányzatok, a kormányzat és kórházak számára.

Az OSOR Forge az Austrian Centre for E-government Innovation (Osztrák Elektronikus Kormányzati Innovációs Központ) által kifejlesztett és fenntartott nyolc nyílt forráskódú alkalmazást is bemutatja, és hozzáférhetővé teszi az ASC (Ambiente di Sviluppo Cooperativo) nevű olasz fejlesztési szájt tizenkilenc projektjét. Az ASC a Cnipa része, amely a közszférában alkalmazott infókommunikációs technológiák olaszországi országos központja.

Az OSOR-on közvetlenül hosztolt projektek közül a három legnépszerűbb projekt a Sextante, amely egy térbeli analízisre szolgáló alkalmazás, a Wollmux, amely az Open Office-hoz ad irodai sablon funkcionalitást, és végül a GvSig, amely egy földrajzi információk kezelésére, elemzésére és használatára szolgáló alkalmazás.

Fordítás

A bevezetőket és más, projektekre vonatkozó alapvető információkat a szájtokon az OSOR automatikusan angolra fordítja. Ezt az információt az OSOR minden más olyan közszektorhoz kapcsolódó szoftverfejlesztő oldallal megosztja, amelyek az OSOR keresőprogramját használva a helyi látogatóik számára hozzáférést nyújthatnak ehhez az adatbázishoz. A Frikomport, a norvég kormány nyílt forráskódú információs központja tavaly elsőként használta ezt a webszolgáltatást.

Jövőbeli irányok

Az OSOR a jövőben is az európai közigazgatás igényeinek kielégítésére összpontosít, de azt is figyelembe veszi, hogy Európán kívül is számos jó minőségű nyílt forráskódú megoldást hoznak létre a közigazgatás számára. Az európai közigazgatásban dolgozók számára előnyös lehet, ha partnereink körét az Európán kívüli hasonló kezdeményezésekre is kiterjesztjük.


Ami a szoftvertárházat illeti, az OSOR változatlanul nyújtja majd szolgáltatásait, valamint fejleszti azokat a nyílt forráskódú alkalmazások kollaboratív fejlesztésének és megosztásának elősegítése érdekében.

Magyar tervek

„Hamarosan magyar szoftverek is bekerülnek az OSOR tárházába” – nyilatkozta Szentiványi Gábor, a Linux Ipari Szövetség elnöke. „Több civil szervezettel és az OSOR-ral együttműködésben dolgozunk azon, hogy a Magyarországon fellelhető nyílt forráskódú közigazgatási szoftvereket összegyűjtsük és az OSOR-on keresztül is elérhetővé tegyük. Ezen kívül néhány nemzetközileg már bevált szoftver magyarítása, illetve a magyar közigazgatási igények szerinti módosítása is napirenden van. Ezzel tudjuk a magyar és nemzetközi fejlesztések közötti szinergiákat a magyar közigazgatás számára a legjobban hasznosítani.”

Kulcsszavak: Linux közigazgatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Társasjáték a biztonságos internetért

A biztonságos internet megteremtésében kiemelt prioritás, hogy már a legkisebbek is tisztában legyenek az online tér kockázataival és azzal, hogy milyen módon kerülhetik el a rájuk leselkedő veszélyeket. A Biztonságos Internet Napján a Microsoft Magyarország olyan offline társasjátékot mutatott be, amely játékos módon tanítja meg a gyerekeket arra, hogyan kell biztonságosan közlekedni a virtuális térben.

2020. február 20. 17:44

A GDPR millió dolláros kérdése: mit is kell megvédeni?

A GDPR elsősorban értünk van, személyes adatainak védelmére hozták létre. Sokszor mégis felesleges tehernek tűnik. Magánemberként gyakran bosszúságnak érezzük, ha a sokadik hozzájárulást kell megadnunk az adataink kezeléséhez. Vállalati döntéshozóként vagy informatikai szakemberként pedig ennél jóval több feladatot ró ránk, hogy ezeket az érzékeny információkat valóban megfelelően kezeljük, hiszen a szabályozás rendszerint óriási mennyiségű adatot érint. A Micro Focus tapasztalata szerint számottevő könnyítést jelent, ha fájlelemző szoftver segítségével mérjük fel, pontosan mely adatainkra vonatkozik a szabályozás, és ezek hol találhatók a cég rendszereiben. 

2020. február 20. 15:54

Magyarországon először élesben is elindul a nyílt bankolás

Öt hónapja léptek életbe az Európai Unió második pénzforgalmi irányelvének (PSD2) nyílt bankolással kapcsolatos rendelkezései, és a Számlázz.hu az egyike annak a négy fintech cégnek, amely megszerezte a Magyar Nemzeti Banktól az ún. AISP engedélyt, melynek értelmében – az ügyfelek hozzájárulása után – harmadik félként hozzáférhet az ügyfelek banki adataihoz. Most pedig hazánkban először élesben is elindul a nyílt bankolás: az online számlázó autokassza rendszerébe mostantól a K&H Bank több mint 120 000 vállalkozói és nagyvállalati ügyfele is becsatlakozhat, megspórolva ezzel akár heti többórányi munkát.

2020. február 20. 14:22

Környezetbarát funkciókkal ellátott Philips monitor

Az MMD, vezető képernyő specialista és a Philips monitors márka licencpartnere bejelenti a 24 hüvelykes (60,5 cm) Philips 243B1 LCD monitor piaci bevezetését. 

2020. február 20. 13:12

A Citrixnél a Fujitsu lett “Az év partnere”

A Citrix Systems, Inc. mostani bejelentése szerint a Fujitsu nyerte el a vállalat által partnereknek odaítélt legmagasabb elismerést, „Az év partnere” díjat. A Fujitsu egyben „Az év globális rendszerintegrátora” is lett az EMEA térségben. 

2020. február 20. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás