Kétezer nyílt forráskódú alkalmazás a közszektor számára

forrás Prim Online, 2010. február 5. 16:43

Az Európai Unió Open Source Observatory and Repository (az Európai Unió Nyílt Forráskódú Obszervatóriuma és Tárháza; OSOR.eu) mára a közigazgatás számára már több mint kétezer ingyenes és nyílt forráskódú alkalmazáshoz enged hozzáférést. Hamarosan magyar szoftverek is bekerülnek az OSOR tárházába.

Az OSOR egy olyan platform, amely a közigazgatásban dolgozók számára lehetővé teszi, hogy információkat és tapasztalatot cseréljenek, illetve együttműködjenek szabad és nyílt forráskódú szoftverek kifejlesztésében. A platform az indulása óta eltelt tizenhat hónap alatt több mint 2000 ilyen nyílt forráskódú szoftveralkalmazást hozott létre.

Az OSOR tárházába bekerült projektek többek között a Zorb, amely a Nagios nevű nyílt forráskódú hálózat monitoring eszköz kiterjesztése, illetve a Comerzzia, amely a közigazgatást segíti abban, hogy kis- és középvállalatok számára nyújtson szolgáltatásokat, valamint a Genericoder, amely nyílt forráskódú fájlokat alakít át XML fájlok számára.

Francisco García Morán, az Európai Bizottság informatikai igazgatója üdvözölte a 2000 projekt elérésének mérföldkövét. „2008 októberében, a Nyílt Forráskódú Világkonferencián, Malagában nyitottam meg hivatalosan a szájtot. Amikor az újságírók azt kérdezték, hogy sikeresnek ítélem-e az OSOR-t, azt mondtam, hogy mindenképpen sikerként könyvelem el, egyrészt a közigazgatásban dolgozók által feltöltött és megosztott projektek nagy száma miatt, másrészt a közigazgatásban dolgozóknak abbéli erőfeszítése miatt, hogy a közpénzek felhasználásával végrehajtott fejlesztéseket másokkal megosszák és újrahasznosítsák, harmadrészt pedig amiatt a közösségi érzés és részvétel miatt, amely az egész nyílt forráskódú mozgalom lényege."

„A kétezredik nyílt forráskódú projekt föderációja fontos mérföldkő az OSOR számára, és egyben igazolja értékességét is. Továbbá nagy örömmel tölt el, hogy a nyílt forráskódú megoldások a közigazgatásban is elterjedőben vannak. Az OSOR sikere és annak európai jellege egybeesik a Lisszaboni szerződés kezdetével és egy olyan időszakkal, amikor Európa új projekteket keres, olyan fontos kezdeményezésekkel egybekötve, mint amilyen az EU2020 és különösen a Digital Agenda (Digitális ügyek). Az OSOR az közigazgatási szervezetek együttműködésének új útjait nyitotta meg, és fontos mérföldkövet jelent a jövő számára is."

Föderáció


A 2000 projekt közül nem mindegyiket hosztolja az OSOR. A szájt linkeket tartalmaz európai országos és regionális szintű közigazgatási szervezetek tíz hasonló szoftverfejlesztő honlapjához.

A két legnagyobb ilyen szoftverfejlesztő szájt a spanyol Forja de Rediris, amely 560 ingyenes szoftverprojekthez nyújt hozzáférést, illetve a francia Abdullact, amely több mint 455 ingyenes szoftverfejlesztő projekthez nyújt hozzáférést helyi önkormányzatok, a kormányzat és kórházak számára.

Az OSOR Forge az Austrian Centre for E-government Innovation (Osztrák Elektronikus Kormányzati Innovációs Központ) által kifejlesztett és fenntartott nyolc nyílt forráskódú alkalmazást is bemutatja, és hozzáférhetővé teszi az ASC (Ambiente di Sviluppo Cooperativo) nevű olasz fejlesztési szájt tizenkilenc projektjét. Az ASC a Cnipa része, amely a közszférában alkalmazott infókommunikációs technológiák olaszországi országos központja.

Az OSOR-on közvetlenül hosztolt projektek közül a három legnépszerűbb projekt a Sextante, amely egy térbeli analízisre szolgáló alkalmazás, a Wollmux, amely az Open Office-hoz ad irodai sablon funkcionalitást, és végül a GvSig, amely egy földrajzi információk kezelésére, elemzésére és használatára szolgáló alkalmazás.

Fordítás

A bevezetőket és más, projektekre vonatkozó alapvető információkat a szájtokon az OSOR automatikusan angolra fordítja. Ezt az információt az OSOR minden más olyan közszektorhoz kapcsolódó szoftverfejlesztő oldallal megosztja, amelyek az OSOR keresőprogramját használva a helyi látogatóik számára hozzáférést nyújthatnak ehhez az adatbázishoz. A Frikomport, a norvég kormány nyílt forráskódú információs központja tavaly elsőként használta ezt a webszolgáltatást.

Jövőbeli irányok

Az OSOR a jövőben is az európai közigazgatás igényeinek kielégítésére összpontosít, de azt is figyelembe veszi, hogy Európán kívül is számos jó minőségű nyílt forráskódú megoldást hoznak létre a közigazgatás számára. Az európai közigazgatásban dolgozók számára előnyös lehet, ha partnereink körét az Európán kívüli hasonló kezdeményezésekre is kiterjesztjük.


Ami a szoftvertárházat illeti, az OSOR változatlanul nyújtja majd szolgáltatásait, valamint fejleszti azokat a nyílt forráskódú alkalmazások kollaboratív fejlesztésének és megosztásának elősegítése érdekében.

Magyar tervek

„Hamarosan magyar szoftverek is bekerülnek az OSOR tárházába” – nyilatkozta Szentiványi Gábor, a Linux Ipari Szövetség elnöke. „Több civil szervezettel és az OSOR-ral együttműködésben dolgozunk azon, hogy a Magyarországon fellelhető nyílt forráskódú közigazgatási szoftvereket összegyűjtsük és az OSOR-on keresztül is elérhetővé tegyük. Ezen kívül néhány nemzetközileg már bevált szoftver magyarítása, illetve a magyar közigazgatási igények szerinti módosítása is napirenden van. Ezzel tudjuk a magyar és nemzetközi fejlesztések közötti szinergiákat a magyar közigazgatás számára a legjobban hasznosítani.”

Kulcsszavak: Linux közigazgatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone Debrecenben is megmutatta, mire képes az 5G

Május 25-én debütált a Debrecen Drive, a keleti régió legnagyobb autó- és járműipari seregszemléje, ahol a Vodafone egy 5G kapcsolaton keresztül távvezérelt autó segítségével mutatta be a közlekedés jövőjét. 

2019. május 26. 12:27

Puskás Tivadar-díjat kapott dr. Drozdy Győző

A telekommunikációs szektor egyik legrangosabb hazai elismerésével, Puskás Tivadar-díjjal jutalmazták dr. Drozdy Győzőt, a Telenor Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesét. A szakember három évtizedes telekommunikációs tevékenysége során kiemelkedő szerepet töltött be az első hazai, kereskedelmi GSM szolgáltatás elindításában, az iparág fejlődését végigkísérve aktívan jelen van ötödik generációs (5G) mobilhálózatok bevezetésénél is.

2019. május 25. 13:11

Jöhet a láthatatlan pénztárca

A mindennapi pénzügyeket, például a vásárlást megkönnyítő megoldásokkal rukkoltak elő a K&H fejlesztői innovációs versenyére jelentkező startupok. A világ minden tájáról összesen 45 csapat nevezett többek között mesterséges intelligencián alapuló adatfeldolgozó alkalmazással, láthatatlan és különböző elektronikus fizetési megoldással. A K&H szakmai zsűrije a Mondriaan csapatot választotta győztesnek.

2019. május 25. 10:53

Új készségfejlesztési programot tesztel az IBS

A jövő munkapiaci kihívásaira adott válaszként az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola új készségfejlesztési programot dolgozott ki UpSkill néven. Az idei tanév során kettő, a következő tanévben már hat kompetenciát fejlesztenek. Az intézmény a program idei, első évében szerzett tapasztalatai alapján alakítja ki a végleges keretrendszert, amely a várakozások szerint nagyban javítani fogja a hallgatók elhelyezkedési esélyeit.

2019. május 24. 15:56

Kódolatlan ismeretterjesztő csatorna gyerekeknek

Május 23-tól június 3-ig kódolatlanul érhető el a Da Vinci ismeretterjesztő csatorna a PR-Telecom és a MinDig TV Extra nézői számára. Gyermeknapra készülve a kódolatlan időszak mellett nyereményjátékokkal, ajándék Da Vinci Kids app előfizetéssel és egy új bemutatkozó videoval is jelentkezik a csatorna. Da Vinci TV – ahol a kíváncsiság lakik.

2019. május 24. 14:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

2019. május 23. 15:50

Magyarország első állandó, élő 5G bázisállomását indította el a Vodafone Zalaegerszegen

2019. május 20. 11:20

A Cellum által fejlesztett Erste MobilePay applikáció NFC funkcióval gazdagodik

2019. május 6. 15:02

Közel 50 millió forint EU-s támogatást kapott a MIDI Mobil ID Innovációs KFT.

2019. április 25. 11:05
online sportfogadás