Rekord negyedik negyedéves bevételt ért el az EMC

forrás Prim Online, 2010. február 12. 12:58

Az informatikai infrastruktúra-megoldások világszinten vezetőnek számító gyártója, az EMC február 12-én közzétette 2009 negyedik negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeit. A legfontosabb ügyfélprioritásokhoz igazodó folyamatos stratégiai beruházások hozzásegítették az EMC-t, hogy rekordmértékű negyedik negyedéves bevételt érjen el. A hatékonyság és költségtakarékosság folyamatos szem előtt tartásával tovább növelhették bruttó és működési nyereségüket, szintén rekordnak számító negyedéves szabad cash flowt és negyedéves hasznot realizáljanak, amely meghaladta a cég előzetes várakozásait.

A főbb eredménymutatók a következők. Rekord mértékű, 4,1 milliárd dolláros negyedik negyedéves konszolidált bevétel – 17 százalékkal magasabb az előzőnél; meghaladva a cég négymilliárdos várakozását. Az általánosan elfogadott amerikai könyvelési irányelvek (GAAP) szerint a negyedik negyedéves bővített részvényenkénti nyereség 20 dollárcent – ami 43 százalékkal magasabb az előző negyedéves, 54 százalékkal az előző évi utolsó negyedéves erdménynél. Az irányelveket nem figyelembevéve a bővített részvényenkénti nyereség 33 dollárcent volt, ami 43 százalékos előző negyedévhez viszonyított növekedést jelent és meghaladja a cég 30 centes előrejelzését. A negyedik negyedév során az EMC ismét növelte bruttó és működési nyereségét: 1 milliárd dolláros működési és rekordmagasságú, 793 millió dollárnyi negyedéves szabad cash flowt ért el. A cég készpénz- és befektetésállománya együttesen 9,4 milliárd dollárra rúgott a negyedik negyedév végén.

A teljes 2009-es évben az EMC teljes konszolidált bevétele elérte a 14 milliárd dollárt. A GAAP szerint számolt, az EMC-nek tulajdonítható nettó nyereség 1,1 milliárd USD, a részvényenkénti bővített nyereség 55 cent volt. Nem GAAP-szerinti számítással az EMC-hez köthető teljes évi nettó nyereség 1,9 milliárd dollár, részvényenként bővítetten 90 cent volt. Összehasonlításul 2008-ban az EMC-re eső, nettó GAAP-szabályok szerinti eredmény 1,3 milliárd USD, illetve az egy részvényre jutó bővített nyereség 61 cent lett; a nem GAAP-szerint számított 2008-as EMC-nyereség 2,1 milliárd dollár, a bővített részvényenkénti nyereség pedig 1,00 USD volt. 2009-ben az EMC működési cash flowja 3,3 milliárd, a szabad cash flow 2,6 milliárd dollár volt, ami éves összehasonlításban 2 százalékos növekedést jelent.

A negyedik negyedév legfontosabb szakmai eredményei

Az EMC információs infrastruktúrákkal foglalkozó területeinek eredménye (ide tartoznak az Information Storage adattároló megoldás), az RSA Security, valamint a Content Management and Archiving részleg által termelt termék- és szolgáltatási bevételek) elérte a 3,5 milliárd dollárt, ami az előző negyedévhez képest 15 százalékos növekedés. Az információsinfrastruktúra-tevékenységen belül a vállalat Information Storage, valamint Content Management and Archiving üzletrészei kétszámjegyű folytatólagos bevételnövekedést könyvelhettek el, az EMC RSA Security részlege pedig rekordmagasságú negyedéves bevételt produkált. A negyedik negyedév legfontosabb eredményei közé tartozik az EMC következő generációs Data Domain és Avamar mentési és helyreállítási megoldásai, a piacvezető Symmetrix és CLARiiON hálózati tárolórendszerek és az EMC Celerra egyesített tárolórendszerek iránt megmutatkozó erőteljes igény, az ezek értékesítésében mutatkozó határozott negyedéves növekedés; valamint az EMC RSA információbiztonsági megoldásai, a fogyasztói és kisvállalati piacot megcélzó Iomega termékek, valamint az EMC konzultációs és professzionális szolgáltatásainak széles választéka iránt folyamatosan mutatkozó komoly kereslet.
Az EMC többségi tulajdonában álló VMware 607 millió dolláros bevétellel járult hozzá az eredményekhez.

Az EMC konszolidált negyedik negyedéves bevétele az Egyesült Államokban 2,2 milliárd dollárra rúgott, ami az előző negyedévhez képest 14 százalékos, éves összehasonlításban pedig 1 százalékos növekedést jelent – ez a negyedéves konszolidált bevétel 53 százalékát teszi ki. A vállalat Egyesült Államokon kívüli üzleti műveletei 1,9 milliárd dolláros bevételt hoztak, ami negyedéves összehasonlításban 20 százalékos, éves összehasonlításban pedig 4 százalékos növekedést jelent – ez a negyedéves konszolidált bevétel maradék 47 százaléka.
 

Kulcsszavak: EMC +céginfo

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tervezettnél gyorsabban halad fenntarthatósági céljai megvalósításával a Schneider Electric

Nagyot lépett előre fenntarthatósági célkitűzései teljesítésében a múlt évben a Schneider Electric, ennek köszönhetően a társaság az eredetileg tervezettnél jobban áll vállalásai megvalósításával. A cég több mint 550 millió tonna CO2-kibocsátás elkerülésében segítette ügyfeleit, a csomagolás közel kétharmadánál pedig már kartonpapírral helyettesítették az egyszer használatos műanyagot.

2024. február 23. 10:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07