CeBIT 2010 - A különleges kijelző akadályozza az eBook-olvasók terjedését

MTI Sajtóadatbank, 2010. március 8. 09:31

Az amerikai Amazon online áruház elektronikus könyvolvasója, a Kindle sikerén felbuzdulva a CeBIT-en is egyre több távol-keleti gyártó mutatta be saját eBook-olvasóját. Az árak azonban továbbra sem csökkennek, mert a különleges kijelzőt csak egy cég gyárthatja az egész világon.

A hannoveri számítástechnikai kiállításon megjelent tucatnyi gyártó mind arról panaszkodik, hogy a könyvlaphoz hasonló képet adó E-ink (elektronikus tinta) technológiával működő kijelzők miatt nem csökkenhetnek jelentősen a kész eszközök árai. Az E-ink kijelzők lényege, hogy az elektronikus formában tárolt szövegeket vibrálásmentesen, szürke alapon fekete betűkkel jelenítik meg, és az ilyen tartalmak olvasása, a hagyományos monitorokkal ellentétben, nem okoz fejfájást, és az olvasó látását sem károsítja. Az eszköz másik előnye, hogy egy 160 gramm súlyú olvasóra akár egy egész könyvtárat fel lehet tölteni, és a folyamatos használat ellenére is mindössze 2-3 naponta kell az akkumulátorokat tölteni.
 Kindle nagyképernyős (A5-ös papírlap méretű) változata 489 dollár, azaz 96 ezer forint, a Magyarországon kínált kevésbé ismert olvasókat pedig 60-80 ezer forint közötti áron lehet beszerezni.

 A CeBIT-en megjelent eBook-olvasók forgalmazói szerint az árakban jelentős áttörés csak akkor várható, ha más kijelzőgyárak is előrukkolnak valamilyen, az E-ink-hez hasonló technológiával. Új technológia bevezetését, vagy az E-ink gyártási jogainak megvásárlását már több neves kijelzőgyártó is tervezi, köztük a japán Sharp, amely a kiállítók információi szerint májusban mutatja be az E-ink-hez képest lényegesen olcsóbb megoldását.

Kulcsszavak: e-book

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Zöld kötvények és kevesebb műanyag az irodákban

A Morgan Stanley nem csak aktív szereplője a globális zöldkötvény-piacnak, de a pénzintézet budapesti technológiai központjában mobilalkalmazással is csökkentik a műanyagpazarlást a dolgozók. 

2020. február 17. 19:10

Hogyan ne stresszeljük le a gyerekeket a nyelvvizsgával?

A British Council évek óta végzi 7-12 éves gyerekek nyelvvizsgáztatását – idén a Cambridge-i Egyetem világszerte sikeres nyelvvizsgái már a Funside School Gellért téri délutáni iskolájában is elérhetővé válnak. Vajon van értelme ekkora gyerekeket vizsgára vinni? Egy friss, átfogó felmérés alapján a szülők harmada szerint a gyerekének esélye sem lett volna arra, hogy bekerüljön most a felsőoktatásba, ha mégis nyelvvizsgához kötik a felvételit – azaz úgy tűnik a nyelvvizsgarutin megszerzését nem lehet elég korán elkezdeni. 

2020. február 17. 17:44

Költségcsökkentéssel digitalizálódna a bankszektor

Komoly, átlagosan a költségek 10 százalékát elérő költségcsökkentési munkába kezdenek a világ pénzintézetei. Felismerték ugyanis, hogy a digitalizáció komoly kihívást jelent számukra. A megtakarított pénzt várhatóan digitalis képességeinek fejlesztésére fogják fordítani. Elsősorban a mesterséges intelligencia, a vállalatirányítási rendszerek és az automatizálás területén kívánnak előrelépni – derül ki a Deloitte 2019-es, több mint 1200 vezető megkérdezésével készített banki költséggazdálkodási felméréséből.

2020. február 17. 16:19

A Telekom új székházában avatták újra Puskás Tivadar szobrát

Találmánya, a Telefonhírmondó indulásának 127. évfordulója alkalmából avatták újra Puskás Tivadar mellszobrát a Telekom és a T-Systems új, Könyves Kálmán körúti székházában 2020. február 14-én.

2020. február 17. 15:37

A Delta Systems az év HP Enterprise partnere

A Delta Systems Kft. kapta a 2019. év Hewlett Packard Enterprise partnere, valamint a 2019. év legnagyobb forgalmú Aruba forgalmazó partnere díjakat a nemzetközi gyártóvállalat rendezvényén.

2020. február 17. 14:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20
online sportfogadás