Megújuló energiákra épül az Alcatel-Lucent nyertes pályázata

Kovács Attila, 2010. március 28. 16:53

Az Alcatel-Lucent bejelentette, hogy Alternatív energiaprogram a Globális Zöld Távközlésért elnevezésű programját győztesként hirdették ki az Európai Bizottság fenntartható energiával foglalkozó 2010. évi európai versenyén Az Alcatel-Lucent a „Piaci átalakulás – Önkéntes elkötelezettség”  kategóriában nyerte el az elismerést.

Az Alcatel-Lucent pályázata a cég vezeték nélküli távközlési bázisállomások fejlesztésére és kiépítésére vonatkozó programját vázolta fel, amely alternatív energiaforrásokkal – napenergiával, szélenergiával és üzemanyagcellákkal – működtetett technológiákon alapul. A program célja, hogy a távközlési szolgáltatók vezeték nélküli szolgáltatásai olyan területekre is kiterjeszthetők legyenek, ahol nincs kiépített elektromos vezetékhálózat, és így több mint egymilliárd olyan emberhez is eljussanak a telefonos és szélessávú kommunikációs szolgáltatások, akik számára jelenleg még elérhetetlen a gazdasági és társadalmi fejlődés e létfontosságú eszköze. Ezenkívül a program lehetővé teszi a fejlett régiók szolgáltatóinak, hogy úgy alakítsák át vezeték nélküli bázisállomásaikat, hogy azokban szerepet kapjanak az alternatív energiákhoz kapcsolódó legújabb technikai vívmányok. A program az első valóban ipari méretű, nagy rendszerekben is felhasználható megoldáson dolgozik, amelyben – becslések szerint – több mint 100 ezer olyan mobil bázisállomás lehet érdekelt, amely a 2010–2012 közötti időszakban átállhatna az alternatív energiaforrások használatára, és ezzel összességében mintegy 7 millió tonna CO2-megtakarítást érhetne el.

A program részét képezi az Alcatel-Lucent alternatí energialaboratóriuma és kísérleti állomása is, amely a világ távközlési piacának első ilyen létesítménye. A telekommunikáció és az alternatív energia világának ipari, intézményi és tudományos partnereit foglalkoztató laboratóriumban adottak mindazok a tárgyi feltételek, amelyek alkalmasak a dinamikus alternatív energiapiacon születő megoldások elemzésére, ellenőrzésére és hitelesítésére, valamint annak vizsgálatára, hogy azok mennyire felelnek meg a távközlési ágazat igényeinek. A magas szintű kutatómunkán túlmenően az Alcatel-Lucent többéves ütemtervet dolgoz ki annak érdekében, hogy távközlési ügyfelei közvetlenül megjelenésük után kiaknázhassák a legújabb alternatív energiaellátási megoldásokat, miközben egyúttal új piacot hoz létre az alternatív energiarendszerekkel foglalkozó szállítóknak.

„Az Alcatel-Lucent által kifejlesztett, megújuló energiákra épülő bázisállomások paradigmaváltást hoznak a világ telekommunikációs ágazatában. A globális informatikai vállalatok tevékenysége által érintett felek mindezt a hármas optimalizálásra (triple bottom line) épülő innováció alapjának fogják tekinteni. Az Alcatel-Lucent fenntarthatóság melletti aktív elkötelezettsége olyan megoldáshoz vezetett, amely minden piacon éreztetni fogja hatását a globális kommunikációs és internetes szolgáltatásokhoz való hozzáférés javításával,” – mondta Brad Allen elemző.Hozzátette: „Hiszünk abban, hogy teljes kiépítésük után ezek a bázisállomások a megújuló energiákra épülő alkalmazásokban rejlő lehetőségek közösségi mintái lesznek, amelyek hozzájárulhatnak a fenntartható energiaellátási technológiák további fejlődéséhez.” 
 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így alakítják a jövőt a Pécsi Tudományegyetem hallgatói

Tizenkét innovatív kutatás-fejlesztési projekt indul a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán a Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíjprogram keretében. A mérnökhallgatók által jegyzett tudományos projektek valós iparági és társadalmi problémákra keresnek megoldást a legmodernebb technológiák – így a mesterséges intelligencia (MI), vagy a virtuális valóság (VR) – segítségével. A többi között intelligens parkolórendszert, a siketeket segítő jelnyelvfelismerő alkalmazást fejlesztenek, okospólókat felhasználva csoportok fizikai paramétereit – például katonák állóképességét – monitorozó megoldást hoznak létre, valamint egy olyan VR-alapú szimulációt is készítenek, amely az építőipari munkásokat segíti a biztonságosabb munkavégzésben. 

2022. július 7. 13:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24