Májusban ismét Adattárház Fórum

forrás Prim Online, 2010. április 22. 14:15

Idén második alkalommal kerül megrendezésre az Adattárház Fórum, amely a hazai adattárházas szakemberek és felhasználók legnagyobb szállítófüggetlen szakmai találkozója.

Az adattárházak népszerűsége töretlen
Az egyre több forrásból érkező, mindent elborító adattömeget magába nyelő és könnyen érthető jelentésekké és elemzésekké alakító adattárházak továbbra is egyre nagyobb szerepet játszanak a vállalati informatikában, újabb és újabb üzleti területeket meghódítva.
 A technológiai fejlődés is igen gyors ütemben zajlik; mind a hardveres, mind a szoftveres oldalon újabb és újabb szállítók és megoldások jelennek meg. Egyre népszerűbb az óriási feldolgozási feladatokat számos szerver között szétosztó masszívan párhuzamos számítógépfürtök alkalmazása,  az adattárolás terén pedig a Flash és SSD alapú lemezek ígérnek a jelenleginél többször nagyobb feldolgozási sebességeket.
Szükség is van azonban a folytonos műszaki innovációra, hiszen az adatbázisok mérete és a felhasználók száma egyre nő. Immár Magyarországon sem szokatlan a több tucat terabájtos, felhasználók százait vagy ezreit kiszolgáló adattárházak alkalmazása.

Külföldi és hazai előadók
Az idei konferencia egyik fénypontja a hatalmas részecskegyorsítójáról ismert svájci CERN kutatóintézet előadása. A fizikai kísérletek eredményeképpen rendszeresen sok-sok terabájt mérési adat keletkezik, és ennek az adattömegnek a tárolása, feldolgozás és elemzése nem mindennapi kihívások elé állítja az intézet szakembereit.
Szintén érdekesség, hogy a konferencia kedvéért hazánkba látogat a neves Rittman Mead tanácsadócég egyik alapítója, aki egy angliai adattárházas esettanulmányt fog bemutatni előadásában.
A külföldi vendégek mellett közel tucatnyi, az adattárházakkal kapcsolatos fejlesztési és üzemeltetési kérdéseket tárgyaló előadás és esettanulmány szerepel a programban.  Szó esik az adattárház projektek sikertényezőiről, az agilis fejlesztési módszerek alkalmazhatóságáról és beszámol tapasztalatairól a Telenor csoport hazánkban működő BI kompetenciaközpontjának vezetője is.

Gyakorlati szemléletű workshopok
Újdonságként a hagyományos előadások mellett két workshop is megrendezésre kerül, amelyeken a résztvevők a mindennapi gyakorlatban is alkalmazható, praktikus tudnivalókat sajátíthatnak el.
Az egyik ilyen munkacsoport az adatbányászati alkalmazások adattárházas integrációjával fog foglalkozni, a másik pedig az egyre népszerűbb csillagsémás adatmodellezési technikákba ad betekintést.


 Az Adattárház Fórum 2010. május 11-én kerül megrendezésre. A rendezvény részletes programja a www.adattarhazforum.hu weboldalon olvasható.

 

Kulcsszavak: adattárház konferencia

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09