A DT megkezdte a 4G mobil-infrastruktúra kiépítését

MTI Sajtóadatbank, 2010. augusztus 31. 08:48

A Deutsche Telekom (DT) megkezdte a negyedik generációs mobiltelefon hálózati infrastruktúra kiépítését Németországban.

A negyedig generációs (4G) mobiltelefon hálózati technológiára (Long Term Evolution; LTE) kiírt pályázat licenceinek kiadását követően jó három hónappal helyezte üzembe az első LTE technológiát alkalmazó mobiltelefon-cellatornyot a Brandenburg tartományi Kyritz városban René Obermann, a DT elnöke. Az év végéig mintegy 500 4G cellaállomást helyez üzembe Németországban a DT.

 "Az LTE hálózat kiépítésével könnyebbé válik számunkra a szélessávú vezeték nélküli adatátviteli szolgáltatással le nem fedett területek, a "fehér foltok" felszámolása" - mondta René Obermann. Elsőként a Berlintől északnyugatra fekvő brandenburgi "fehér folt" profitálhatott az új szélessávú hálózati szolgáltatás bevezetéséből. A DT versenytársaival együttműködve építi ki a negyedik generációs mobiltelefon-hálózatot. "Egyedül nem lenne értelme" - mondta a DT elnöke.

 A negyedik generációs LTE mobiltelefon technológiás hálózat elméletileg 50 megabit/másodperc adatátviteli sebességet tesz lehetővé, de a gyakorlatban "mindössze" 2 megabit/másodpercre lehet majd csak számítani, mivel többen kell, hogy osztozzanak a cellaközpont kapacitásán. A 2 megabit/másodperc nagyjából megfelel a DSL vezetékes hálózat adatátviteli sebességének.

 A negyedik generációs LTE-technológiás mobiltelefon-szolgáltatói licencért a Deutsche Telekom, Vodafone, E-Plus és O2 Telefónica mobilszolgáltató vállalatok összesen 4,38 milliárd eurót kínáltak fel. A DT 1,3 milliárd eurót fizetett a licencért. 2012 végéig a DT összesen tíz milliárd eurót tervez hálózati fejlesztésekre fordítani, beleértve a mobil- és vezetékes infrastruktúrát is.

 Kyritz és környékének lakosai azonban még egy kis ideig türelemmel kell hogy legyenek, mielőtt használatba vehetik az új szolgáltatást. Csak 2010 vége felé jelennek meg a piacon az első olyan készülékek, amelyek lehetővé teszik számítógépek szélessávú internetes csatlakoztatását LTE mobil hálózaton. Az LTE szabványt támogató telefonkészülékek pedig 2011 vége felé kerülnek csak piacra.
 

Kulcsszavak: 4G UMTS Deutsche Telekom

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új csúcskategóriás okoseszközöket mutat be a Huawei Európában

Számos új csúcskategóriás terméket mutatott be a Huawei március 23-án Kínában. Az innovatív eszközök között szerepel a HUAWEI P60 Pro és a HUAWEI Mate X3 zászlóshajó okostelefon, a HUAWEI MateBook X Pro notebook, a HUAWEI WATCH Ultimate okosóra és a HUAWEI FreeBuds 5 vezeték nélküli fülhallgató. Az új termékek hamarosan Európában is elérhetőek lesznek, a bemutatót május 9-én, Münchenben tartja a gyártó.

2023. március 23. 16:33

Minőségi mobilra vágyik a magyar, kedvezményes áron

A közelmúltban zajlott barcelonai Mobil Világkongresszuson számos készülékgyártó mutatott be új mobilokat: a csúcskészülékek bejelentése mellett jól kirajzolódó tendencia a középkategória erősödése. A Yettel adatai szerint a magyar mobilhasználók többsége is a középkategóriás, jó érték-arányú telefonokat részesíti előnyben, és kifejezetten keresik az akciókat. Most induló promóciójában a szolgáltató 0 forintért hazavihető HONOR X7a készülékkel támogatja, hogy a megbízható hálózat élményét ügyfelei megoszthassák egymással.

2023. március 23. 13:59

Az MVM NET és a CETIN közösen tesztelte az 5G-t

Az MVM NET Zrt. és a CETIN Hungary Zrt. városi környezetben és agrárgazdaságban tesztelte, hogyan lehet gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni olyan helyszíneken, ahol ezt az 5G alapú alkalmazások elterjedése, illetve az adatforgalom növekedése szükségessé teszi. A független, integrált infrastruktúra-szolgáltatók a teszt tapasztalatai alapján megállapították: fenntarthatósági és gazdaságossági szempontok miatt sok esetben a hálózatot célszerű egyetlen szolgáltatónak kiépíteni és üzemeltetni, majd azon több operátor számára szolgáltatást nyújtani.

2023. március 22. 17:09

Minden, amit érdemes tudni a HONOR Magic5 széria kijelzőtechnológiájáról

A fejlett kijelzőtechnológiák terén végzett, átfogó kutatás és fejlesztés (K+F) figyelemre méltó eredménye a HONOR Magic5 sorozat, amely a Magic5 Lite és a Magic5 Pro készülékeket foglalja magába. Az innováció és a csúcstechnológia iránti rendíthetetlen elkötelezettségével a HONOR a Magic5 sorozatával ismét új mércét állított fel a mobiltelefonok kijelzőjének iparágában.

2023. március 21. 18:38

Nézz élőben Forma-1-et a Direct Now app-ban!

Sportosan indul a tavasz a Direct One-nál: igazi újdonsággal lepi meg előfizetőit a streaming- és tartalomszolgáltató. A március elején indult sporthub mindent összegyűjt egy helyre, amire egy sportrajongónak szüksége van. Így nemcsak a közelgő mérkőzések és futamok időpontjáról értesülhetünk, és a csapatok és játékosok fontos háttérinformációihoz férhetünk hozzá, de az NB1-es és Premier League meccsek, valamint a Forma-1-es futamok élő közvetítéseit is nézhetjük – mindezt egyetlen gombnyomással. 

2023. március 21. 12:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48