Belenézhetünk az autó motorjába, de akár a mobiltelefonunk belsejébe is

Tárgyak röntgenezésére alkalmas CTR gép a Széchenyi Egyetemen

forrás Prim Online, 2010. november 5. 14:41

1,3 milliárd forintos európai uniós eszközfejlesztés keretében szerezte be a győri Széchenyi István Egyetem azt a röntgengépet, amely alkalmas műszaki berendezések roncsolásmentes anyagvizsgálatra. A nehezen hozzáférhető, vagy csak roncsolás útján vizsgálható eszközök teljes átvilágítására alkalmas készüléket elsősorban a járműipari kutatás-fejlesztés során használja majd az egyetem.

A győri Széchenyi István Egyetem 15 milliárd forint összértékű komplex intézményfejlesztési programjának része többek között, hogy olyan magas színvonalú laborfeltételeket és kutatási kapacitást biztosítson az elsősorban a járműipar és a közlekedési rendszerek területén működő vállalati partnereinek számára, amelynek révén konkrét piaci sikereket érhetnek el. Az egyetem a TIOP 1.3.1. pályázat keretében, 1,3 milliárd forint értékben szerzett be a hallgatók jobb felkészültségét és a K+F-et segítő professzionális laboreszközöket.  A beszerzett eszközök sorából kiemelkedik az a digitális computertomográf röntgen (CTR) készülék, amely akár egy teljes motorblokk átvizsgálását is lehetővé teszi, anélkül, hogy a motort szétvágnánk, feldarabolnánk.

„A CTR gép 7 mikronos pontossággal mér és 450 KV teljesítményű, ami azt jelenti, hogy a nagyobb falvastagságú alkatrészeket is gond nélkül tudjuk vele vizsgálni. Összehasonlításképp, az egészségügyben alkalmazott röntgen készülékek 40-125 KV közötti teljesítménnyel üzemelnek. Motorblokk helyett természetesen bármilyen más tárgy szóba jöhet, amely elfér a 800 x 1200 mm-es vizsgálótérben. Akár egy mobiltelefont is megvizsgálhatunk vele, anélkül, hogy szét kellene szerelnünk.”  – mondja dr. Czinege Imre, a járműipari fókuszú fejlesztés eszközbeszerzésekért felelős szakmai vezetője.

A legkülönfélébb anyagokból készült tárgyak roncsolásmentes vizsgálatát a CTR gép mellett egy – szintén az eszközfejlesztés keretében beszerzett - ultrahang vizsgáló gép is segíti, amely olyan módszerrel dolgozik, mintha egy mindent látó reflektorral világítanánk be az adott tárgyba.

A CTR rendkívüli értékkel bír a vállalati innováció terén, hiszen a vizsgálat segítségével gyors és pontos diagnózis állítható fel, amely úgy enged belenézni a legkülönfélébb eszközök belsejébe, hogy nem okoz rajta sérülést. A vizsgálati módszer alkalmazása jelentős időbeli és anyagi megtakarításokkal jár.

A járműipari K+F területén élen járó intézmény kiemelkedően jó ipari kapcsolatokkal rendelkezik, éppen ezért nem elég, ha pusztán követi az ipari innovációt, hanem a K+F terén is együtt kell gondolkodnia az ipar szereplőivel. „A hallgatók gyakorlati felkészültsége az intézmény iparral való szoros együttműködése mellett a csúcstechnológiás eszközök használatával biztosítható.  Az egyetem évek óta példaértékű, napi szintű ipari együttműködéseinek egyik záloga – a magas színvonalú K+F tevékenység mellett, - hogy a náluk diplomát szerzett hallgatókat már a professzionális technológiák használatában jártas szakemberekként szinte azonnal elszívja a munkaerőpiac.”  – mondta Szilasi Péter Tamás, a Széchenyi István Egyetem stratégiai és fejlesztési igazgatója.


 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A jövőben robotok is vizsgálhatják a tőzsdei cégek teljesítményét

Azon vállalkozásoknak, amelyek részvényeivel a tőzsdén kereskednek, 2020. január 1-től éves beszámolójukat ember és mesterséges intelligencia (AI) által egyaránt olvasható formában kell közzétenniük. Az uniós előírásnak köszönhetően könnyebb lesz elérni és összehasonlítani a vállalkozások adatait és egyszerűbb lesz azok elemzése is. A bárki által szabadon hozzáférhető adatok miatt a tőzsdei cégek gazdálkodása  a jelenleginél átláthatóbb lesz, ami növeli a befektetők bizalmát. A változásokra azonban az érintetteknek nem árt alaposan felkészülni.

2019. szeptember 16. 11:21

Még biztonságosabbá vált a bankolás a Budapest Banknál

A 2019. szeptember 14-én hatályba lépő új, európai uniós pénzforgalmi irányelv két fő újdonságot hoz a mindennapi bankolásban: egyfelől az eddiginél is biztonságosabbá válnak a banki tranzakciók, másfelől megnyílik az út az új, innovatív szolgáltatások bevezetése előtt. Az internetes vásárlások jóváhagyásához szükséges megerősítő (SMS) kód (3DS) kiküldése Budapest Bank ügyfelei esetében már idén január óta működik. 

2019. szeptember 15. 09:48

IBM-mel gyorsítják a digitális transzformációt Délkelet-Európa vezető pénzintézetei

Egyre több délkelet-európai országban bővül az internetes bankolás lehetősége. A technológiai fejlődés, új szabályozások mind-mind hatással vannak a bankszektor digitalizációjára.

2019. szeptember 13. 15:18

Gamification a bankolásban

A digitális világ és a mobilizáció drámaian formálja át a bankrendszert: a gamification és az élményalapú platformokon történő tranzakcióké a jövő az elkövetkező 10 évben.

2019. szeptember 13. 11:09

A V4 Future Sports Festival döntőjének mezőnye

Counter Strike: Global Offensive (CS:GO), Fortnite, Gran Turismo, FIFA, NBA2k20, Tekken - különféle játékokban mérhetik össze erejüket a több mint 110 millió forint összdíjazású tornán az e-sport világ profi és amatőr szereplői.  A szeptember 21-22. között a budapesti Hungexpón megrendezett eseményen az izgalmas kiállítások mellett VR-állomások, szimulátorok, és youtuber színpad várja az érdeklődőket.   

2019. szeptember 10. 16:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás