Belenézhetünk az autó motorjába, de akár a mobiltelefonunk belsejébe is

Tárgyak röntgenezésére alkalmas CTR gép a Széchenyi Egyetemen

forrás Prim Online, 2010. november 5. 14:41

1,3 milliárd forintos európai uniós eszközfejlesztés keretében szerezte be a győri Széchenyi István Egyetem azt a röntgengépet, amely alkalmas műszaki berendezések roncsolásmentes anyagvizsgálatra. A nehezen hozzáférhető, vagy csak roncsolás útján vizsgálható eszközök teljes átvilágítására alkalmas készüléket elsősorban a járműipari kutatás-fejlesztés során használja majd az egyetem.

A győri Széchenyi István Egyetem 15 milliárd forint összértékű komplex intézményfejlesztési programjának része többek között, hogy olyan magas színvonalú laborfeltételeket és kutatási kapacitást biztosítson az elsősorban a járműipar és a közlekedési rendszerek területén működő vállalati partnereinek számára, amelynek révén konkrét piaci sikereket érhetnek el. Az egyetem a TIOP 1.3.1. pályázat keretében, 1,3 milliárd forint értékben szerzett be a hallgatók jobb felkészültségét és a K+F-et segítő professzionális laboreszközöket.  A beszerzett eszközök sorából kiemelkedik az a digitális computertomográf röntgen (CTR) készülék, amely akár egy teljes motorblokk átvizsgálását is lehetővé teszi, anélkül, hogy a motort szétvágnánk, feldarabolnánk.

„A CTR gép 7 mikronos pontossággal mér és 450 KV teljesítményű, ami azt jelenti, hogy a nagyobb falvastagságú alkatrészeket is gond nélkül tudjuk vele vizsgálni. Összehasonlításképp, az egészségügyben alkalmazott röntgen készülékek 40-125 KV közötti teljesítménnyel üzemelnek. Motorblokk helyett természetesen bármilyen más tárgy szóba jöhet, amely elfér a 800 x 1200 mm-es vizsgálótérben. Akár egy mobiltelefont is megvizsgálhatunk vele, anélkül, hogy szét kellene szerelnünk.”  – mondja dr. Czinege Imre, a járműipari fókuszú fejlesztés eszközbeszerzésekért felelős szakmai vezetője.

A legkülönfélébb anyagokból készült tárgyak roncsolásmentes vizsgálatát a CTR gép mellett egy – szintén az eszközfejlesztés keretében beszerzett - ultrahang vizsgáló gép is segíti, amely olyan módszerrel dolgozik, mintha egy mindent látó reflektorral világítanánk be az adott tárgyba.

A CTR rendkívüli értékkel bír a vállalati innováció terén, hiszen a vizsgálat segítségével gyors és pontos diagnózis állítható fel, amely úgy enged belenézni a legkülönfélébb eszközök belsejébe, hogy nem okoz rajta sérülést. A vizsgálati módszer alkalmazása jelentős időbeli és anyagi megtakarításokkal jár.

A járműipari K+F területén élen járó intézmény kiemelkedően jó ipari kapcsolatokkal rendelkezik, éppen ezért nem elég, ha pusztán követi az ipari innovációt, hanem a K+F terén is együtt kell gondolkodnia az ipar szereplőivel. „A hallgatók gyakorlati felkészültsége az intézmény iparral való szoros együttműködése mellett a csúcstechnológiás eszközök használatával biztosítható.  Az egyetem évek óta példaértékű, napi szintű ipari együttműködéseinek egyik záloga – a magas színvonalú K+F tevékenység mellett, - hogy a náluk diplomát szerzett hallgatókat már a professzionális technológiák használatában jártas szakemberekként szinte azonnal elszívja a munkaerőpiac.”  – mondta Szilasi Péter Tamás, a Széchenyi István Egyetem stratégiai és fejlesztési igazgatója.


 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új funkciókkal és erős társadalmi üzenettel érkezik a LiveRobe 2.0

A divatfogyasztókat tudatosságra ösztönző LiveRobe béta verziójának tavalyi sikerei után most izgalmas újításokkal, új dizájnnal, valamint egyszerű fizetési móddal és személyre szabott szállítási opciókkal tér vissza az alkalmazás, ami júliusig folyamatosan egyéb újításokkal várja felhasználóit. A LiveRobe már ingyenesen letölthető iOS és Android eszközökre.

2020. május 29. 19:05

Kelet-Közép-Európa távközlési piacát kevésbé érintheti a válság

A koronavírus-járvány kezdete óta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendszeresen készít összefoglalókat a hírközlési piac alakulásáról, amelyekhez többek között nemzetközi elemzőcégek előrejelzéseit és távközlési vállalatok elemzéseit veszi alapul. A májusi összefoglalók kiemelt témái közé tartozik a távközlési cégek jövője és a mobiltelefon-értékesítés piacának jelenlegi helyzete. 

2020. május 29. 17:33

Jobb kapcsolódás, rugalmas hálózati sebesség

A Zyxel Networks, ma bemutatta legújabb modelljét, az XS1930 sorozat 10/12-portos Multi-Gigabit Okos Menedzselt Switch eszközét, amelyet kifejezetten a kis- és középvállalkozások számára terveztek, a még nagyobb hálózati rugalmasság és a WiFi 6 technológia maximális kiaknázásának érdekében.

2020. május 29. 15:59

A német kormány pénzügyi támogatást nyújt a magyar hallgatók számára

A világjárvány idején a német kormány pénzügyi támogatást kínál a magyar hallgatók számára. A Covid-19 miatt sok hallgató elvesztette a munkáját, amely lehetővé tette számukra a németországi tartózkodás finanszírozását. A Statista hivatalos adatai szerint négy külföldi hallgató közül három tanulmányainak teljes ideje alatt dolgozik, és jövedelmüket súlyosan sújtotta a világjárvány. Ezért Anja Karliczek német oktatási és kutatási miniszter bejelentette egy kamatmentes oktatási kölcsön program létrehozását a külföldi hallgatók tanulmányainak biztosítása érdekében. A németországi tanulmányokra szakosodott portál, a MyGermanUniversity adatai szerint közel 400 000 nemzetközi hallgató jár Németországban egyetemre, és ez a szám évről-évre csak nő.

2020. május 29. 14:40

Virtuális és fizikai használatra is alkalmas a Vodafone okostanterem-megoldása

A Vodafone Magyarország kínálatában már elérhető a Digitális Tanterem szolgáltatás, amely segítségével a piacon egyedülálló módon a tanórákat offline és online módon is le lehet bonyolítani. Az okostanterem keretszoftverét a SEOS adja, a hardveres megvalósításért, az üzembe helyezésért és az üzemeltetésért rendszerintegrátorként a Delta Csoport felel. A komplett, mindenre kiterjedő Digitális Tanterem szolgáltatás koncepcióját a Vodafone Magyarország alakította ki, az azokhoz szükséges eszközök szállítására és üzemeltetésére a Delta Csoporttal kötött együttműködési szerződést. 

2020. május 29. 13:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás