Megegyezett a Google Európa legnagyobb könyvkiadójával

MTI Sajtóadatbank, 2010. november 18. 08:05

Egyezséget kötött a Google Books Franciaország és Európa legnagyobb könyvkiadójával, a Hachette Livre-rel a nyomtatott formában már nem kapható kiadványainak digitalizálásáról és online értékesítéséről.

A megállapodásban szereplő, mintegy 50 ezer francia nyelvű tétel - amelyek között irodalmi és akadémiai művek is vannak - valószínűleg nem generál jelentős bevételeket az Hachette Livre anyacégének, a Lagardére csoportnak. A megállapodás mégis jelentős, mert a kiadók világszerte azért küzdenek, hogy vállalkozásaikat ne falja fel az internet.

 Az Hachette, a világ második legnagyobb könyvkiadója arról ismert, hogy mindig is erélyesen védte a klasszikus könyvkiadói modellt azoktól az internetes szereplőktől, amelyek szintén ebből az üzletágból akarnak részesedéshez jutni.

 Az év elején az Hachette számos elektronikus könyvét kivonta az Amazon.com online áruházból, miután vitái támadtak az árképzésről. A kiadónak még az Apple-lel is nehezen sikerült megállapodnia az iPad táblagépre szánt könyvek áraival kapcsolatban.

 "Mi szabjuk meg a könyvek árát" - hangsúlyozta Arnaud Nourry, az Hachette Livre vezérigazgatója.

 A Google számára a szerdai megállapodás alapot képezhet a többi európai kiadóval folytatandó tárgyalásokhoz - magyarázta Daniel Clancy, a Google Books igazgatója, hozzátéve, hogy már elkezdődtek az ezeket előkészítő egyeztetések.

 Az amerikai informatikai vállalat 2004-ben kezdte világszerte a nagyszabású könyvdigitalizálási projektjét, amely számtalan esetben vezetett perekhez. A mostani megállapodás szerint a Google nyújtja be a digitalizálandó címek listáját, és az Hachette ezekre egyenként adhat engedélyt vagy mondhat nemet. A Google csak ezt követően készítheti el a hagyományos papíralapú változatban már nem kapható művek digitális változatát, amelyet a Google Books oldaláról az Hachette árazása alapján lehet majd megvásárolni.
 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újra lehet pályázni a HR Best Futureproof Organizations kategóriájában

November 14-ig pályázhatnak a vállalatok a legjobb hazai HR gyakorlatokat díjazó HR Best „Futureproof Organizations” kategóriájában. A Microsoft által harmadszor meghirdetett díj célja, hogy a technológia és az ember kooperációját ötvöző jó gyakorlatokat megmutassák a szakmai nyilvánosságnak. Ez annál is inkább fontos, hiszen – mint az Csanak Gabriella marketing- és operatív igazgató, valamint Szentpétery Boglárka HR igazgató október 21-én a HR Festen tartott előadásából is kiderült – a hibrid munkavégzés paradoxonának megoldása lesz az évtized HR kihívása.

2021. október 24. 17:52

A Sony bemutatja a 33 megapixeles full-frame képszenzorral rendelkező Alpha 7 IV-et

A Sony bejelentette, hogy három termékkel bővíti képalkotó kínálatát – a cserélhető objektíves, 33 megapixeles (hozzávetőleges érték) full-frame képszenzorral ellátott Alpha 7 IV mellett a HVL-F60RM2 és a HVL-F46RM vakukkal. 

2021. október 24. 16:13

Az OPPO csatlakozik a Matter otthonautomatizálási szabványhoz

Az OPPO globális okoseszköz márka és a Connectivity Standards Alliance (CSA) bejelentette, hogy az OPPO a szövetség törzstagjává válik, és vezető szerepet fog vállalni az iparágat egyesítő Internet of Things (IoT) kapcsolati protokoll, a Matter fejlesztésében és népszerűsítésében.

2021. október 24. 14:30

Kutatás a céges jelszómenedzsmentről

Minden nap használod, az értékeidért felel, de könnyű ellopni. Mi az?
Olyan digitális hitelesítő adatról van szó, amely elemi szerepet játszik az információ biztonságában. Érdekessége, hogy nagyon könnyen rossz kezekbe kerülhet, ha nem úgy tároljuk, ahogy azt illene. Ez a jelszó, amivel mind a privát, mind a céges adatkezelés során találkozol.

2021. október 24. 11:59

Mondd mivel játszol és megmondom, ki vagy!

2021.10.08-án indult el az Ország Játéka szavazás, ahol hét kategóriában, több mint hatvan Játék versenyez majd a legjobb helyekért. Ennek kapcsán kérdeztük Tóth Zsuzsát, a Bárányfelhő Gyermek Fejlesztőközpont alapítóját és vezetőjét a játékról, a játékokról és szerepükről a gyermekek fejlődésében.

2021. október 24. 10:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20