Kuvait betiltja a tükörreflexes fényképezőgépek használatát

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 25. 08:15

A most életbe lépett szabályozás meglepő a nyugati fül számára, az arab országban a jövőben nem lehet DSLR gépeket használni.

A közelebbről meg nem indokolt rendelkezés hátterében minden bizonnyal az iszlám világban sem teljesen letisztázott kérdés állhat, miszerint az emberábrázolás a próféta akarata ellen való, avagy sem. Ez a kérdés több száz évre visszatekintő vita forrása magán az iszlám világon belül is, egyes nézetek szerint csak az emberábrázolás a tilos, erre vezethető vissza többek között a rendkívül díszes, mértani formákra épülő arabeszk kialakulása is. Más csoportok minden állat, sőt élőlény, tehát növény ábrázolását is tilalmasnak tartják, de a másik szélsőség sem ismeretlen, sokan a teljes ábrázolási szabadságot sem tartják a szent könyvek ellenébe álló cselekedetnek.

Akárhogy legyen is, tény, hogy a rendelkezés már technika oldala miatt is igen ellentmondásos. A kifejezetten DSLR gépekre vonatkozó tilalom nehezen érthető, ráadásul a mai világban már szinte nehéz olyan mobiltelefont venni, mely nem rendelkezik beépített kamerával, sok eszköz pedig már a 8, 12, 16 megapixeles határokat ostromolja. Az intézkedés alól kivételt képeznek a Kuvaitban regisztrált újságírók, fotósok, ám a rendelkezés vonatkozik minden ilyen papírral nem bíró kuvaiti polgárra, valamint a turistákra is.
 

Kulcsszavak: jog cenzúra fotó kamera

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkezett a LUMIX GX880 kipattintható hátlapi kijelzővel

A Panasonic bemutatta új digitális, cserélhető objektíves, tükör nélküli (DSLM) fényképezőgépét a LUMIX GX880-at, amelyet kifejezetten a látványos szelfik készítésére fejlesztettek ki. A praktikus, kipattintható hátlapi kijelzővel rendelkező GX880 a szokásos nagy teljesítményen felül, amihez hozzátartozik például a 4K videorögzítés, további csúcstechnológiás funkciókat is felvonultat.

2019. május 20. 16:47

A Nikon firmware-frissítést adott ki a Nikon Z 7 és a Nikon Z 6 fényképezőgéphez

Az új firmware-rel megérkezik a Szemérzékelő AF funkció, a kedvezőtlen fényviszonyok közötti AF-érzékelési tartomány nagyobb lesz, valamint bekerül a rendszerbe a gyors sorozatfelvétel (kiterjesztett) módban is használható AE-követés.

2019. május 17. 12:50

Itt az új COOLPIX W150 fényképezőgép!

A Nikon bemutatja a COOLPIX-család legújabb tagját, a kalandkedvelő COOLPIX W150 fényképezőgépet. Vízálló, ütésálló, fagyálló és porálló – ez a kompakt kaland-fényképezőgép bárhová elkíséri, és igazán könnyen kezelhető.

2019. április 24. 10:02

Kihirdették a 2019-es Sony World Photography Awards végső győzteseinek névsorát

A World Photography Organisation kihirdette a Sony World Photography Awards 2019 fotópályázat végső győzteseinek névsorát.

2019. április 23. 15:11

Mindenből a legtöbbet hozza ki a LUMIX G90

A könnyű hordozhatóság és egyszerű használhatóság jegyében tervezett LUMIX G90 rengeteg funkcióval rendelkezik, amelyekkel kiváló álló- és mozgóképek készíthetők.

2019. április 7. 14:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

2019. május 23. 15:50

Magyarország első állandó, élő 5G bázisállomását indította el a Vodafone Zalaegerszegen

2019. május 20. 11:20

A Cellum által fejlesztett Erste MobilePay applikáció NFC funkcióval gazdagodik

2019. május 6. 15:02

Közel 50 millió forint EU-s támogatást kapott a MIDI Mobil ID Innovációs KFT.

2019. április 25. 11:05
online sportfogadás