Oroszországban nem lesz internet-cenzúra

MTI Sajtóadatbank, 2012. január 21. 09:40

Megengedhetetlen a számítógépes világháló cenzúrája - az orosz távközlési és kommunikációs miniszter véleményét a Vedomosztyi című orosz lap közölte pénteken.

    Az orosz miniszter az internetes kalózkodás elleni intézkedéseket megfogalmazó amerikai törvénytervezet, a SOPA (Stop Online Piracy Act) miatt kirobbant nemzetközi tiltakozásra reagál a Vedomosztyi hasábjain. Igor Segoljev cáfolja azokat a vélekedéseket, hogy az orosz kormány a számítógépes világháló nagyobb állami ellenőrzésre törekszik.
    "Még csak fel sem merült az a lehetőség, hogy társadalmi nyugtalanság esetén blokkoljuk a közösségi oldalakat, a Twittert, vagy a Facebook-ot, miközben néhány európai ország nyíltan meghirdették, hogy éppen ilyen lépéseket tesznek" - hangoztatja az orosz kormány tagja. "Blokkolni, vagy cenzúrázni az internetet nem lehet, különben az egyszerűen elveszíti az értelmét"- tette hozzá.
    Az orosz távközlési és kommunikációs miniszter osztja azok véleményét, akik szerint az amerikai törvénytervezet, a SOPA elfogadása nem csak igen negatívan hatna az internetes üzlet fejlődésére, hanem gyakorlatilag a cenzúra eszközévé válhatna és ez ellentmond a demokratikus alapelveknek.
    Az orosz szakminisztert aggasztja a weboldalak tartalmának fokozott ellenőrzése, amely szerinte gyengítheti a számítógépes biztonságot. Éppen ezért egy a nemzetközi számítógépes világhálóra vonatkozó viselkedési kódexet javasol, amely megakadályozhatná az egyes országok elleni visszaéléseket és egészében véve szabályozná a területet.
http://www.vedomosti.ru/opinion/news/1480343/kodeks_povedeniya_v_seti#ixzz1k0iigTvw
    Oroszországban a 2011. december 4-i parlamenti választásokat követően az internetes közösségi oldalak és a mobilhálózat fejlettségének köszönhetően több tízezer ember vett részt a parlamenten kívüli ellenzék szervezte tiltakozó megmozdulásokon. Szakértők szerint a választási eredményekkel elégedetleneket aligha lehetett volna ilyen tömegekben az utcára vinni, és az ellenzék a lakosság politikai aktivitását sem lenne képes tovább erősíteni a számítógépes világháló adta lehetőségek nélkül.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15