Magyar a HoloVizio szemüveg nélküli 3D mozirendszer

Kiss Ádám Zoltán, 2010. december 10. 19:07

A magyar fejlesztésű, az LG HX300G típusú LED projektoraiból álló innovatív 3D megjelenítőt idén ősszel Brüsszelben, az EU kutatás-fejlesztési csúcskiállításán mutatták be először, és az eddigi alkalmazásokon, pl. orvosláson kívül számos területen nyithat új távlatokat a szórakoztatásban és oktatásban, a 3D mozi, a virtuális valóság és a távjelenléti rendszerekben.

A magyar Holografika Kft. fejlesztette ki és szabadalmaztatta az új 3D megjelenítési technológiát, amit 2008-ban már közönség díjjal jutalmaztak az információs és kommunikációs technológiákat bemutató kiállításon (ICT), Lyonban. A Holografika Kft., Balogh Tibor, Gábor Dénes díjas mérnök-holográfus vezetésével immár egy évtizede folytat kutatásokat a mozgó, valódi térbeli 3D megjelenítés megteremtéséért. A fejlesztés eredményeképpen megszületett a világon egyedülálló holografikus 3D monitor, a HoloVízió. A technika csúcsát képező 3D kijelzők legújabb változata ismét nagyszámú, ezúttal 80 darab LG projektor felhasználásával jeleníti meg a szemüveg nélkül, több néző által is látható nagyméretű, vetített 3D-s képeket.

Az LG Electronics projektorának átdolgozásával kiépített HoloVizio 3D kijelzők több típusa készült már eddig a 45 colos kioszk mérettől, a közel 4 méteres képátlójú hologramernyős 3D mozi változatig. A HoloVizio 3D alakzatainak, képeinek megjelenítéséhez az LG HX300G mobil projektorából kialakított egységek vetítik a 3D képet. A könnyű és vékony projektor LED lámpái növelik a színtelítettséget és színmélységet, és a normál izzókhoz képest megnövelt élettartama (30 000 óra) szintén alkalmassá teszi a feladatra.  A LED technológia 114%-os színlefedettséget biztosít így garantálja a szükséges színhű képminőséget, illetve kiküszöböli az elmosódottságot, ezzel élethű megjelenítést eredményez.

Egy 3D kép nagyságrendekkel több információt tartalmaz, mint egy sík kép. A HoloVízio-n megjelenő kép egyszerre tartalmazza szemléletes térbeli összefüggésekkel együtt mindazt az információt, amit eddig 60-80 2D képen jelenítettek meg. A 3D display technológia elsődleges felhasználásai közé tartoznak mindazok a területek, ahol a számítógép által előállított 3D adat már eleve rendelkezésre áll: az orvosi rendszerek mellett ilyen rendszerek például a tervezői (CAD), építészeti, tudományos tervezés és oktatás, molekuláris tervezés, geológiai kutatás, radar- és légirányítás rendszerek, 3D játékok, szimuláció és a virtuális valóság. Az említett professzionális felhasználásokon kívül ez a technológia lehet majd az elkövetkező évtized 3D mozi és TV technológiájának egyik fontos meghatározója is.

Kulcsszavak: mozi film 3D

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony egy új 4K Super 35 kamerával bővíti Cinema Line kínálatát

A Sony örömmel jelenti be népszerű Cinema Line kínálatának legújabb termékét, az FX30-at (ILME-FX30), egy 4K Super 35 kompakt kamerát, mely elérhető áron biztosítja a Cinema Line-széria számos professzionális funkcióját, mint például a Dual Base ISO, a Log rögzítési módok, és a felhasználók által importált LUT-ok (keresőtáblák).

2022. szeptember 29. 15:29

A világ széltében-hosszában az új NIKKOR zoomobjektívvel

A Nikon ma kiadja a legkisebb, teljes képes, nagy látószögű, tükör nélküli zoomobjektívjét: a NIKKOR Z 17-28mm f/2.8 zoomobjektívet. Az utazások, az események és a kreatív történetmesélés nélkülözhetetlen, rendkívül nagy látószögű optikájával bővíthetik kreatív palettájukat a fotósok és videósok – miközben kisebb terhet kell cipelniük.

2022. szeptember 20. 16:44

Rangos zsűrivel startolt idén a VII. MediaMarkt fotópályázat

Mi különböztet meg egy díjnyertes fotót az átlagostól? A műszaki áruházlánc kérésére az idén hetedik alkalommal meghirdetett fotópályázat neves szakmai zsűrije segíti a pályázókat néhány alapvető tanáccsal. A MediaMarkt és a zsűritagok 2022. szeptember 29-ig öt különböző témában várják a fotókat, amatőröktől és profiktól egyaránt.

2022. szeptember 19. 14:03

Új objektívvel jelentkezik a Panasonic

A Panasonic nagy örömmel mutatta be új, nagy rekeszértékű, ultraszéles látószögű, fix gyújtótávolságú LUMIX S 18mm F1.8 (S-S18) objektívjét, amely az L-Mount rendszer szabványán alapuló F1.8-as nagy rekeszértékű objektívek sorozatának ötödik tagja. 

2022. szeptember 16. 12:45

Új kamera professzionális műsorszóráshoz és videókészítéshez

Két új 4K videokamerát mutatott be a Panasonic integrált objektívekkel és 1.0 típusú érzékelőkkel, amelyek a profik által igényelt fejlett funkciókat és teljesítményt kínálnak kiváló súlyeloszlás és hordozhatóság mellett. A Panasonic HC-X2 és HC-X20 magas szintű videominősége, bővíthetősége és alkalmazkodóképessége lehetővé teszi, hogy gyorsan és hatékonyan lehessen őket alkalmazni a legkülönbözőbb szerepkörökben, például tudósítások, interjúk és rendezvények során.

2022. szeptember 14. 11:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38