Magyar a HoloVizio szemüveg nélküli 3D mozirendszer

Kiss Ádám Zoltán, 2010. december 10. 19:07

A magyar fejlesztésű, az LG HX300G típusú LED projektoraiból álló innovatív 3D megjelenítőt idén ősszel Brüsszelben, az EU kutatás-fejlesztési csúcskiállításán mutatták be először, és az eddigi alkalmazásokon, pl. orvosláson kívül számos területen nyithat új távlatokat a szórakoztatásban és oktatásban, a 3D mozi, a virtuális valóság és a távjelenléti rendszerekben.

A magyar Holografika Kft. fejlesztette ki és szabadalmaztatta az új 3D megjelenítési technológiát, amit 2008-ban már közönség díjjal jutalmaztak az információs és kommunikációs technológiákat bemutató kiállításon (ICT), Lyonban. A Holografika Kft., Balogh Tibor, Gábor Dénes díjas mérnök-holográfus vezetésével immár egy évtizede folytat kutatásokat a mozgó, valódi térbeli 3D megjelenítés megteremtéséért. A fejlesztés eredményeképpen megszületett a világon egyedülálló holografikus 3D monitor, a HoloVízió. A technika csúcsát képező 3D kijelzők legújabb változata ismét nagyszámú, ezúttal 80 darab LG projektor felhasználásával jeleníti meg a szemüveg nélkül, több néző által is látható nagyméretű, vetített 3D-s képeket.

Az LG Electronics projektorának átdolgozásával kiépített HoloVizio 3D kijelzők több típusa készült már eddig a 45 colos kioszk mérettől, a közel 4 méteres képátlójú hologramernyős 3D mozi változatig. A HoloVizio 3D alakzatainak, képeinek megjelenítéséhez az LG HX300G mobil projektorából kialakított egységek vetítik a 3D képet. A könnyű és vékony projektor LED lámpái növelik a színtelítettséget és színmélységet, és a normál izzókhoz képest megnövelt élettartama (30 000 óra) szintén alkalmassá teszi a feladatra.  A LED technológia 114%-os színlefedettséget biztosít így garantálja a szükséges színhű képminőséget, illetve kiküszöböli az elmosódottságot, ezzel élethű megjelenítést eredményez.

Egy 3D kép nagyságrendekkel több információt tartalmaz, mint egy sík kép. A HoloVízio-n megjelenő kép egyszerre tartalmazza szemléletes térbeli összefüggésekkel együtt mindazt az információt, amit eddig 60-80 2D képen jelenítettek meg. A 3D display technológia elsődleges felhasználásai közé tartoznak mindazok a területek, ahol a számítógép által előállított 3D adat már eleve rendelkezésre áll: az orvosi rendszerek mellett ilyen rendszerek például a tervezői (CAD), építészeti, tudományos tervezés és oktatás, molekuláris tervezés, geológiai kutatás, radar- és légirányítás rendszerek, 3D játékok, szimuláció és a virtuális valóság. Az említett professzionális felhasználásokon kívül ez a technológia lehet majd az elkövetkező évtized 3D mozi és TV technológiájának egyik fontos meghatározója is.

Kulcsszavak: mozi film 3D

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újragondolt Nikon fényképezőgép és objektív

A Nikon ma két olyan új terméket mutat be folyamatosan bővülő kínálatában, amelyeket népszerű modelljei öröksége ihletett. A kínálat újdonsága az ikonikus Nikon Z fc fényképezőgép és a NIKKOR Z 40mm f/2 (SE) fekete változata – egy kompakt és könnyű fix objektív, amely kiváló képminőséget és sokoldalúságot kínál. Mindkét kiadás a Nikon Z sorozatának innovatív technológiáját és a lenyűgöző retró dizájnt ötvözi. 

2022. november 9. 21:20

Még egy hétig lehet jelentkezni a világ legnagyobb mobilfotós versenyére

November 15-ig lehet jelentkezni a világ legnagyobb, idén már negyedik alkalommal megrendezett nemzetközi mobilfotós pályázatára, a Huawei NEXT IMAGE 2022-re. Az idei év versenyének mottója az „Inspiráld a világot!”; a megmérettetésre a világ minden tájáról kilenc kategóriában várják a Huawei okostelefonokkal készített fényképeket és videókat. A kategóriák győztesei 1500 dolláros pénzjutalmat, a második helyezettek P50 Pro okostelefont nyerhetnek, a három fő győztes pedig fejenként 10.000 dollárral lesz gazdagabb.

2022. november 8. 17:58

Videósok számára készített vezeték nélküli markolatot a Nikon

A Nikon örömmel jelenti be az MC-N10 markolatot – a videósok és filmkészítők új tartozékát. A könnyű és megbízható markolat bármilyen beállítás esetén tökéletes, így a felhasználók zökkenőmentesen kezelhetik a videós felszerelés középpontjában lévő Nikon tükör nélküli fényképezőgépet.*

2022. november 3. 11:20

Új szupertelefotó objektívnek örülhetnek a fotósok

Ma a Nikon a NIKKOR Z 600mm f/4 TC VR S objektívvel bővíti a professzionális szupertelefotó objektívjeinek kínálatát. A beépített telekonverterrel és az új szintre emelt AF-teljesítménnyel e szupertelefotó fix objektív igazán előnyös választás a sport- és természetfotósok számára. A nagy teljesítményű optika folyamatosan elképesztő képminőséget biztosít, akár 600 mm-nél – vagy akár 840 mm-nél készít felvételeket a beépített 1,4x telekonvertert aktiválva. 

2022. november 2. 14:05

Mesterséges intelligencia alapú autofókusszal érkezik a Sony új kamerája

A Sony bejelentette az Alpha 7R V (ILCE-7RM5) modellt, ami a 7R széria legújabb tagja az elismert Alpha sorozatú tükör nélküli, cserélhető objektíves fényképezőképek családjában. Az Alpha 7R V egyesíti a Sony legnagyobb felbontású képérzékelőjét, valamint az Alpha 7R kamerák esetében először a nagy teljesítményű képfeldolgozó BIONZ XR motort. A nagy felbontás és a processzor kombinációja új áttörés a témák felismerését és rögzítését illetően az állóképek és a videók esetén egyaránt. 

2022. október 29. 15:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55