A Deutsche Telekom 1,4 milliárd euróért szerezheti meg a lengyel PTC-t

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 16. 10:53

Megállapodott a Deutsche Telekom AG a Vivendi SA-val és a lengyel Elektrimmel abban a régóta húzódó vitában, hogy ki rendelkezik a lengyel Polska Telefonia Cyfrowa (PTC) mobilszolgáltató 48 százalékos tulajdonhányadával; a Deutsche Telekom most 1,4 milliárd eurót fizet a két társaságnak a részvénycsomagért.

Az ügylet következtében a Deutsche Telekom 100 százalékos tulajdonosává válhat Lengyelország harmadik legnagyobb mobilszolgáltatójának. Korábban már rendelkezett a PTC részvényeinek 49 százalékával, azonban egy 2005-ös - a 48 százalékos részvénycsomagra vonatkozó - vásárlási opció 700 millió dollár értékű lehívásának jogossága körüli viták a mostani megállapodásig nem tették lehetővé annak tisztázását, ki is valójában a vállalat többségi tulajdonosa.

A mostani egyezmény értelmében a Deutsche Telekom által kifizetett teljes vételár 2,1 milliárd euróra nő, ebből 1,25 milliárd eurót fizet a Vivendinek. Az Elektrimnek utalandó összeg lehetőséget ad a lengyel vállalatnak, hogy kikerüljön a csődeljárás
alól és visszafizesse tartozásait. A fennmaradó 3 százalékos részvénycsomagot a Deutsche Telekom annak a két vegyes vállalatnak a felvásárlásával szerezheti meg, amely a Vivendi, illetve a lengyel Elektrim tulajdonában van.

A megállapodás feltételéül  a felek bizonyos jogi lépések megtételét kötötték ki. Annak létrejötte valamennyi folyó bírósági ügy lezárását jelenti.

A PTK által Era néven működtetett mobilszolgáltató  piaci részesedését (29 százalék) és árbevételét tekintve a harmadik legnagyobb Lengyelországban. A vállalat előfizetőinek száma az elmúlt 12 hónapban 200 ezerrel, 13,3 millióra csökkent. A két
konkurens mobilszolgáltató, a PTK Centertel, illetve a Polkomtel piaci részesedése rendre 31 és 30 százalék volt az összehasonlítás alapját képező 2010 első félévében.

Tegnap délután 1 órakor a Deutsche Telekom részvényei 9,77 eurós árfolyamon, 1,1 százalékos mínuszban voltak miközben a frankfurti irányadó index DAX-30 0,8 százalékkal volt alacsonyabb a keddi záróértéknél. A Vivendi papírjaival 20,64 euróval, az előző napi záróértékhez képest 0,7 százalékkal drágábban kereskedtek a párizsi értéktőzsdén a CAC-40 0,8 százalékos esése mellett.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kis és közepes méretű épületek intelligensebb és egyszerűbb kezelése

A most bejelentett Connect Box nyílt és könnyen kezelhető IoT-megoldást ad kis- és középméretű épületek felügyeletéhez. A teljesítmény felhasználóbarát monitorozásával és optimalizálásával lehetővé teszi az energiahatékonyság akár 30 százalékos növelését, valamint a beltéri levegőminőség jelentős javítását olyan létesítményekben, mint az iskolák, kiskereskedelmi üzletek, lakások és kis irodák.

2023. március 24. 19:28

A VISZ tisztújító közgyűlése bizalmat szavazott az eddigi vezetésének

Megtartotta idei tisztújító közgyűlését a Magyarországi Vezető Informatikus Szövetsége. A szervezet vezetésébe egy új ember érkezett Pocsai Zsolt személyében.

2023. március 24. 13:59

Újra a Bosch a legsportosabb hazai cég

Sportban is első a Bosch: a vállalat idén negyedszer állt a dobogó legfelső fokára a BSI (Budapest Sportiroda) által meghirdetett, kifejezetten cégeket, vállalatokat, intézményeket és munkahelyi közösségeket célzó „Fut a cég” országos megmérettetésén. A Robert Bosch Kft. és a Bosch Rexroth Kft. csapata 2022-ben összesen 11 500 kilométert futott, 4260 kilométert kerékpározott és 700 kilométert úszott az abszolút első helyezésért. 

2023. március 24. 11:15

LEO-műholdak: zsákutca vagy forradalom a szélessávú internetben?

A LEO-műholdak a világ minden szegletébe elhozhatják a nagy sebességű internetet – ha nem állnak egymás útjába. A Deloitte TMT Predictions 2020-as jelentése így fogalmazott: az alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő műholdak konstellációi vagy forradalmat hoznak el a szélessávú szolgáltatásokban, vagy egy nagy rakás űrszemét keletkezik. Három évvel később még mindig nem teljesen egyértelmű, melyik szcenárió jön be, sok vállalat azonban továbbra is az előbbire szavaz.

2023. március 24. 09:56

A Kingston Technology vezeti a 2022-es rangsort a viszonteladói SSD-piacon

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. flash-memóriákat gyártó leányvállalata, a Kingston Digital Europe Co LLP bejelentette, hogy 2022-ben SSD-piaci részesedés szempontjából az első helyen végzett a viszonteladói szegmensben. Bár az előző évhez képest csökkent a kliens SSD-k iránti kereslet, a végfelhasználói piacon tapasztalt folyamatos árcsökkenés következtében kialakult rugalmasság és diverzifikáció fenntartotta az egészséges keresletet a Kingston kiváló minőségű SSD-megoldásai iránt. 2022-ben a Kingston az új NV2 kliens NVMe meghajtóval bővítette portfólióját, valamint konzol- és PC-gamerek számára ideális hűtőbordás modellel frissítette a díjnyertes Kingston FURY Renegade SSD-t.

2023. március 23. 19:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48