Szupererős fémüveg

Vértes Judit, 2011. január 15. 10:04

A Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatócsoportja által kifejlesztett új fémüveg kevésbé kemény, de éppolyan erős, mint az új Gorilla üveg – és ez a tulajdonság-kombináció sokkal ellenállóbbá teszi a sérülésekkel szemben. Laptopok, telefonok egyéb készülékek burkolatának alapanyagaként minden eddigi anyagnál jobban védi eszközeinket majd a sérüléstől.

Azt hihetnénk, hogy minél keményebb egy anyag, annál erősebb. De sok esetben pont ellenkezőleg. A tégla például erős, a szónak abban az értelmében, hogy nehéz rá alakváltozást eredményező ütést mérni, de ha egyszer létrejön egy repedés, összetörik.
A gumi ezzel szemben olyan anyag, aminek az alakja könnyen változtatható, mégis nehéz szétszakítani.
A héten bemutatott új fémüveg ennek a két tulajdonságnak olyan kombinációjával bír, mely eddig egyetlen anyagra sem volt jellemző.
A nevével ellentétben, a fémüveg nem átlátszó, egyedül az anyag belső szerkezete hasonlít az üveg szerkezetére. Fémüveget már a 60-as évek óta állítanak elő, különböző fémolvadékok gyors lehűtésével. Az új szerkezetű fémüveg előállítása ma még túl drága ahhoz, hogy laptopok, telefonok burkolatának előállításához használják, de orvosi műszerek, repülőgép alkatrészek alapanyagaként hamarosan megjelenik.
 

Kulcsszavak: tudomány

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új területeken hódít a DIGIMobil

Újabb 32 településen tette elérhetővé mobil telekommunikációs szolgáltatásait a DIGI, így összesen már 579 városban és községben tesztelhetik a DIGIMobil szolgáltatást a cég ügyfelei.

2020. július 12. 12:07

Digitális képességekkel a munkanélküliség ellen

A digitális képességek fejlesztése lehet a leghatékonyabb módja, hogy olyan embereket segítsünk vissza a munka világába, akik a közelmúltban valamilyen okból kiszorultak a munkaerőpiacról. A hátrányos helyzetű álláskeresőket karolja fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Incorpora projektje, amelyhez a Microsoft Magyarország is csatlakozott – digitális kompetenciafejlesztő tréninggel.

2020. július 12. 10:03

Kezd újraindulni az élet a járműiparban

Komoly következményekkel járt a koronavírus miatti leállás, amelyhez hasonlót még a 2008-as gazdasági világválság idején sem tapasztalt a járműipar. A COVID-19 nem várt kihívások elé állította az autógyárak beszállítóit is; fennmaradásuk érdekében gyorsan alkalmazkodniuk kellett az új helyzethez. Már megkezdődött a fellendülés, igaz a cégek teljes kapacitásának visszaállásáig még hosszú hónapokat kell várni.

2020. július 11. 14:55

A virtuális tárgyalóban is fontos a személyesség

Sokan fognak visszatérni a munkahelyükre a járvány után, de még többen lesznek azok, akik továbbra is a távolból, vagy részben távolról fognak dolgozni – ez derül ki a Microsoft friss, már a járvány után készített, globális felméréséből. Az elmúlt hónapok tapasztalatai azt bizonyították: minél személyesebb és életszerűbb a találkozás a virtuális térben, annál hatékonyabb az értekezlet. A Teams sci-fi-be illő fejlesztésekkel siet az új ügyféligények elébe.

2020. július 11. 11:58

A Tech Data hozzávetőleg 750 millió dollárt fordít a digitális transzformáció felgyorsítására

Az Apollo Global Management magántőke-társaság befektetői által végzett akvizíciót követően a Tech Data bejelentette, hogy hozzávetőleg 750 millió dollárt tervez befektetni a digitális transzformációt elősegítő kezdeményezésekbe az elkövetkező öt évben. A beruházással a Tech Data azon stratégiáját kívánja erősíti, melynek célja azoknak az innovációknak a felgyorsítása, melyek révén sokrétűbb tapasztalatokat és magasabb fokú agilitást biztosíthatnak a vállalkozásoknak a technológiai ökoszisztéma minden területén.

2020. július 11. 09:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás