Szupererős fémüveg

Vértes Judit, 2011. január 15. 10:04

A Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatócsoportja által kifejlesztett új fémüveg kevésbé kemény, de éppolyan erős, mint az új Gorilla üveg – és ez a tulajdonság-kombináció sokkal ellenállóbbá teszi a sérülésekkel szemben. Laptopok, telefonok egyéb készülékek burkolatának alapanyagaként minden eddigi anyagnál jobban védi eszközeinket majd a sérüléstől.

Azt hihetnénk, hogy minél keményebb egy anyag, annál erősebb. De sok esetben pont ellenkezőleg. A tégla például erős, a szónak abban az értelmében, hogy nehéz rá alakváltozást eredményező ütést mérni, de ha egyszer létrejön egy repedés, összetörik.
A gumi ezzel szemben olyan anyag, aminek az alakja könnyen változtatható, mégis nehéz szétszakítani.
A héten bemutatott új fémüveg ennek a két tulajdonságnak olyan kombinációjával bír, mely eddig egyetlen anyagra sem volt jellemző.
A nevével ellentétben, a fémüveg nem átlátszó, egyedül az anyag belső szerkezete hasonlít az üveg szerkezetére. Fémüveget már a 60-as évek óta állítanak elő, különböző fémolvadékok gyors lehűtésével. Az új szerkezetű fémüveg előállítása ma még túl drága ahhoz, hogy laptopok, telefonok burkolatának előállításához használják, de orvosi műszerek, repülőgép alkatrészek alapanyagaként hamarosan megjelenik.
 

Kulcsszavak: tudomány

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Összefog a Schneider Electric és az acélóriás

A hagyományos acél alapanyagokhoz képest 70 százalékkal kevesebb CO2-kibocsátásával előállított acélt vásárol a Schneider Electric elektromos szekrényeihez és burkolataihoz az ArcelorMittaltól. A 2025-ig tartó fenntarthatósági programja keretében a Schneider Electric 50 százalékra növeli a környezetkímélőbb alapanyagok arányát termékeiben. 

2023. december 9. 13:50

VoWiFi szolgáltatás a Yettel lakossági ügyfeleinek is

Az üzleti ügyfelek után 2023 decemberétől lakossági ügyfelei számára is díjmentesen hozzáférhetővé teszi a VoWiFi (Voice over WiFi) szolgáltatást a Yettel. A technológia segítéségével olyan épületekben és belső helyiségekben is elérhető válik a kiváló minőségű hanghívás és – arra alkalmas készülékeken – az SMS-küldés lehetősége, ahol a kültéri mobiljel már gyengébben érhető el, vagy be sem jut odáig: a telefonok a helyi vezeték nélküli internet (WiFi-hálózat) segítségével csatlakozhatnak a mobilhálózatra, teljes lefedettséget biztosítva az épületen belüli WiFi hatósugarán belül.

2023. december 9. 12:19

A kiber- és digitális technológiai kockázatok az üzleti vezetők rémálma

Az üzleti vezetők 37%-a szerint vállalatuk jelentősen kitett a kiberkockázatoknak – ez alig marad el az inflációs kockázatok mögött (39%) – míg a kockázatkezelési vezetők a kiberfenyegetéseket még az inflációnál is magasabbra rangsorolják. Ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 10%-a használ fejlett prediktív elemzéseket a kockázatkezelési folyamatok innovációjára – derül ki a PwC 2023-as Global Risk Survey felméréséből, melyben több mint 3 900 üzleti vezető vett részt a kockázatkezelés, a megfelelőség és a belső audit területéről.

2023. december 9. 10:21

Hogyan találjuk meg a tökéletes monitort karácsonyra

Az ünnepi szezon már a küszöbön áll, ezért az MMD, vezető kijelzőspecialista és a Philips Monitors márka licencpartnere elkészített egy útmutatót, amely garantáltan segít a tökéletes ajándék megtalálásában. 

2023. december 8. 19:10

Ingyenesen letölthető a Neumann Társaság frissített IT biztonsági tankönyve

Nagy érdeklődéssel fogadták a Neumann Társaság által kiadott IT biztonság közérthetően című könyv bővített verzióját, huszonnégy óra alatt több mint 1200-an töltötték le a hiánypótló tankönyvet. Az olvasó a tankönyvben átfogóan tájékozódhat az információbiztonság kérdéséről, különös figyelmet fordítva a gyermekek védelmére, a minket érő digitális fenyegetettségek felismerésére és elhárítására.

2023. december 8. 17:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27