1, 2, 3 ... 4.294.967.296! Mi jön ezután az IP-címek világában?

Vértes János Andor, 2011. január 25. 12:33

Az internet hőskorában - amikor csak a tudományos-akadémiai szféra használta a netet, és az üzleti élet még csak nem is álmodott róla - nagyon távolinak tűnt az a dátum, amikor az internetes végpontok száma elérheti a négymilliárd kétszázkilencvennégymillió kilencszázhatvanhétezer kétszázkilencvenhatot, másképp fogalmazva 2 harminckettedik hatványát, azt a számot, amennyi internetes végpontot az elfogadott internetes protokoll - az IPv4 - szerint meg lehet különböztetni. Most viszont nagyon közeli!

Néhány napon belül az internetszolgáltatók megkapják az utolsó IP-címeket, és őszre végére is érnek a készletnek...

Kész? Akkor többen már nem internetezhetnek? Szerencsére már nagyban folynak az előkészületek az IPv6-ra történő áttérésre, és az IPv4-en belül is elképzelhető (jelenleg is van) közös IP cím, a maja naptár szerint megjósolt 2012-es világvége tehát nem az internet összeomlásának képében fog jelentkezni.

Bár az internetezők többsége nem foglalkozik az IP-címmel, elegendő belépni a http://myip.fmp1.net/index.php weboldalra, és máris kiderül, hogy minden internetre csatlakozó számítógépnek van egy pillanatnyi egyedi azonosítója, négy - egymástól ponttal elválasztott - szám, amelyek egyike se haladja meg a 2 nyolcadik hatványát, vagyis 0 és 255 közé esik. Ez a négy - 8 bites - szám ugyanakkor a címben is jelzett mennyiség megkülönböztetésére alkalmas, többre nem.

Ha négy helyett hatra növeljük a számcsoportok számát, akkor a bő négymilliárd helyett ennek 65.536-szorosát tudjuk megkülönböztetni, és ez már valóban olyan szám, amit - legalábbis itt a Földön - soha nem fogunk "kinőni". Alapvetően ennyit kell tudni az IPv4 és az IPv6 protokollok különbségéről, legfeljebb annyit még, hogy a gyakorlatban nem is olyan egyszerű négyről a hatra jutni...

A nehézségeket talán a legjobban a Wikipédia IPv6 szócikke foglalja össze: "Az IPv6-bevezetési megoldások tekintetében számos eltérő – a szabványosítás különböző fázisában lévő – metódus látott napvilágot (pl. 6to4, 6rd, DS-lite, Softwire, Carrier Grade NAT, stb.). Az egyes megoldásoknak természetesen eltérő előnyei ill. hátrányai vannak, így folyamatos vitatémát biztosítanak a szakértők számára. Egyetértés van azonban a tekintetében, hogy a felhasználók számára egyidejűleg kell mind IPv4, mind IPv6 kapcsolódást biztosítani. Az ilyen megoldást nevezik dual-stack elérésnek. A dual-stack megoldás egyik fő előnye, hogy nincs szükség IPv4 és IPv6 hálózati átjárók létrehozására, melyek segítségével a csak egyik vagy másik verziót támogató végpontok kommunikálni tudnának egymással...A IPv6 széles körű elterjedésének egyik legkritikusabb eleme az RG/HGW (Residential Gateway / Home Gateway). A szabványok kialakításával még csak most kezdenek intenzívebben foglalkozni a szabványosító szervezetek, így nem meglepő, hogy az implementációk ma még gyerekcipőben járnak."

A nehézségek ellenére mind Magyarországon (A BME Folyamatszabályozási Tanszékén, az NIIF által fejlesztett és üzemeltetett felsőoktatási és kutatói hálózaton, a Magyar Telekomnál stb.), mind a világban (pl. 2011. június 8-án a legnagyobb internet-cégek - a Google, a Yahoo, a Facebook és mások - közös IPv6-os próbaüzemet tartanak) felgyorsultak az ezirányú munkák, már csak azért is, mert az idő sürget. Ezzel együtt nagy a valószínűsége annak, hogy hamarabb fogy ki az IPv4 készlet, mintsem széles körben bevezetésre kerülne az IPv6. Hogy mi történik akkor? A fix IP címek mellett ma is vannak dinamikus IP-címek, vagyis amikor egy kisebb tartományt a szolgáltató váltogatva oszt ki egy ügyfélkör csoport épp netező tagjainak. Ez éppen olyan, mint a sávszélesség adagolása, az IP-tartományt sem kell a maximumra tervezni, négymilliárdan úgysem fognak egyszerre internetezni! Ám kétségtelen, hogy számolni kell azzal, hogy ősztől kezdve már kevesebb lesz az IP-cím, mint ahány internetes végpont, és ettől kezdve - mindaddig, amíg az IPv6 el nem terjed - egyre gyakoribbá válnak az időszaki belassulások, kényelmetlenségek, időszakonként lesznek elérhetetlen weboldalak... Létkérdés tehát, hogy mihamarabb eljussunk a négyről a hatra, illetve a 4.294.967.296-ról a 280.000.000.000.000-ra (pontosabban a 2,81474977 × 1014 -re)...

Kulcsszavak: IPv6 IP internet

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR most már Európa 5 legsikeresebb okostelefon márkáinak egyike!

2023 utolsó negyedévében az európai okostelefon-értékesítés mérsékelten ugyan, de 3%-kal csökkent éves szinten, a HONOR azonban bámulatos, 116%-os növekedéssel zárta az évet. 

2024. február 25. 15:39

Maradj motivált és hozz ki magadból még többet az új Samsung Galaxy Fit3 aktivitásmérővel!

A Samsung bemutatja a legújabb, széles körben elérhető Galaxy Fit3 aktivitásmérőjét, amely a vállalat továbbfejlesztett egészségmegőrző technológiájával mindenkit arra ösztönöz, hogy jobban érezze magát és egészségesebb életmódot folytasson. Az alumíniumvázzal és szélesebb kijelzővel érkező Galaxy Fit3 okoskarkötőkön a felhasználók éjjel-nappal, közvetlenül csuklójukról követhetik nyomon az alvás vagy edzés során mért, egészségüket és jóllétüket érintő információkat.

2024. február 25. 13:50

Az európai és a magyar vásárlók közül is egyre többen választanak high-end okostelefont

Egy friss piacelemzés szerint európai szinten jelentősen nőtt a felső kategóriás okostelefonok eladott darabszáma, tízből négy készülék a tavaly évvégi szezonban már ezek közül került ki. A fejlett fotós-videós, gaming képességeket, nagy tárhelyet, extra hosszú üzemidőt kínáló prémium modellek részaránya a Rejoy.hu-nál is érezhetően nőtt, 2023 utolsó negyedévben minden harmadik vásárló high-end készüléket választott a felújított kínálatból.

2024. február 25. 12:04

Van élet 1 millió dollár alatt – újraformálódik a startup piac

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is. A start it @K&H vezető nagyvállalati inkubátor szerint azonban az óvatosabb hozzáállás átrendeződést, az úgynevezett unikornisok mellett a kisebb csapatok felértékelődését hozhatja magával, az egyre inkább MI vezérelte megoldások mellett. Az inkubátorprogram a következő féléves fejlesztési időszakban ezért a digitális innovációkra fókuszál, és IT kihívást is hirdet azoknak, akiknek még nincs konkrét ötletük, de belekóstolnának a vállalkozásindítás és a startupok világába.

2024. február 25. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07