Minden uniós polgár széles sávú hozzáférést kap 2020-ig

MTI Sajtóadatbank, 2011. március 4. 08:58

Az Európai Unió célja az, hogy valamennyi állampolgára részesüljön a széles sáv és a digitális társadalom előnyeiből, ezért a terv az, hogy 2020-ig mindenütt elérhető legyen a gyors internet - mondta Bernd Langeheine, az Európai Bizottság igazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Az "All for Broadband - Broadband for All" című nemzetközi konferencia sajtótájékoztatóján a bizottság digitális társadalommal, infokommunikációval és médiával foglalkozó igazgatója elmondta, a bizottság 100 akciótervet dolgozott ki, amelyeknek megvalósítása a tagállamokra, a nemzeti szabályozó testületekre, a civil szférára és a helyi önkormányzatokra vár.

 A tervekről elmondta: az egyik fő cél a fejlett és egységes digitális piac kialakítása, illetve, hogy a kutatásra-fejlesztésre fordított pénzekből minél több jusson az internetre. Kifejtette: ahhoz, hogy az internet mindenki számára elérhető legyen, s mindenki élvezze a digitális társadalom előnyeit, nagyon nagy befektetés kell. Az államok a pénznek csak a kis részét tudják előteremteni, s ezért fontos szerep vár a magántőkére.

 Mátrai Gábor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnökhelyettese elmondta, a hatóság által szervezett konferenciának fő célja annak áttekintése, hogy miképpen valósítható meg az unió 2020-ig szóló digitális menetrendje, különös tekintettel a széles sávú internetes fejlesztésekre.
 Hozzátette, az unió csak közösen tudja sikerre vinni a digitális menetrendet, illetve kialakítani a digitális társadalmat.

 Kérdésekre válaszolva Bernd Langeheine elmondta: ahhoz, hogy a digitális menetrend céljait elérjék, s minden uniós állampolgár másodpercenként legalább 30 megabites sebességgel tudjon internetezni 2020-ban, 200-300 milliárd eurós befektetés kellene akkor, ha tisztán optikai hálózattal valósulna meg a fejlesztés. Ám figyelembe kell venni, hogy a már meglévő kábelhálózat is segíthet a cél elérésében. Hozzátette: 2013-ig eredetileg 2,3 milliárd euró brüsszeli forrás állt rendelkezésre a cél támogatására, amit tavaly további 1 milliárddal növeltek.

 Mátrai Gábor hozzátette, a magyar kormány is támogatja a széles sávú fejlesztéseket és projekteket, amire az Új Széchenyi Terv keretében az elképzelések szerint várhatóan 13 milliárd forint forrást szánnak.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR most már Európa 5 legsikeresebb okostelefon márkáinak egyike!

2023 utolsó negyedévében az európai okostelefon-értékesítés mérsékelten ugyan, de 3%-kal csökkent éves szinten, a HONOR azonban bámulatos, 116%-os növekedéssel zárta az évet. 

2024. február 25. 15:39

Az európai és a magyar vásárlók közül is egyre többen választanak high-end okostelefont

Egy friss piacelemzés szerint európai szinten jelentősen nőtt a felső kategóriás okostelefonok eladott darabszáma, tízből négy készülék a tavaly évvégi szezonban már ezek közül került ki. A fejlett fotós-videós, gaming képességeket, nagy tárhelyet, extra hosszú üzemidőt kínáló prémium modellek részaránya a Rejoy.hu-nál is érezhetően nőtt, 2023 utolsó negyedévben minden harmadik vásárló high-end készüléket választott a felújított kínálatból.

2024. február 25. 12:04

A korlátlan e-könyv olvasást hozza el kedvezményesen a Bookmate és a Yettel új együttműködése

Az e-könyveket számos előnye miatt kedveli az olvasóközönség: praktikus hordozhatósága, rugalmassága és környezetbarát mivolta miatt világszerte egyre népszerűbb a formátum. Magyarországon a világ egyik legnagyobb e-könyv szolgáltatója, a Bookmate és a Yettel partnerségének eredményeként a digitális könyvmolyoknak már kedvezményesen is elérhető a Bookmate több millió kötetet tartalmazó e-könyv és hangoskönyv katalógusa, ami korlátok nélkül olvasható, hallgatható.

2024. február 23. 17:50

Autót is vezethetsz a HONOR szemkövető funkciójával!

A HONOR legújabb, mesterséges intelligencia hajtotta szemkövető funkciójával úgy is vezethetsz autót, hogy nem ül benne senki.

2024. február 22. 20:28

A magyar fejlesztésű Chameleon Smart Home segít a hotelek okosításában is

A Smart Hotel Solution Zrt., a rendszerfüggetlen okosotthon-szakértő Chameleon Smart Home stratégiai partnere bemutatta a kifejezetten szállodák számára fejlesztett, okosotthonnal kombinált komplex szállodaüzemeltető rendszert. A Hotelify okoshotel-applikáció, amely az App Store és a Google Play felületein is elérhető, lefedi a szállodai tartózkodás teljes folyamatát a foglalástól a távozásig. A Hotelify segíti a vendégeket, hogy mobiltelefonjukon keresztül elérjék a szállodák szolgáltatását, az üzemeltetőket pedig abban támogatja, hogy komoly digitalizációt és hatékonyságnövelést hajthassanak végre a költséghatékonyabb és professzionálisabb hotelüzemeltetés érdekében.

2024. február 22. 16:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07