Minden uniós polgár széles sávú hozzáférést kap 2020-ig

MTI Sajtóadatbank, 2011. március 4. 08:58

Az Európai Unió célja az, hogy valamennyi állampolgára részesüljön a széles sáv és a digitális társadalom előnyeiből, ezért a terv az, hogy 2020-ig mindenütt elérhető legyen a gyors internet - mondta Bernd Langeheine, az Európai Bizottság igazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Az "All for Broadband - Broadband for All" című nemzetközi konferencia sajtótájékoztatóján a bizottság digitális társadalommal, infokommunikációval és médiával foglalkozó igazgatója elmondta, a bizottság 100 akciótervet dolgozott ki, amelyeknek megvalósítása a tagállamokra, a nemzeti szabályozó testületekre, a civil szférára és a helyi önkormányzatokra vár.

 A tervekről elmondta: az egyik fő cél a fejlett és egységes digitális piac kialakítása, illetve, hogy a kutatásra-fejlesztésre fordított pénzekből minél több jusson az internetre. Kifejtette: ahhoz, hogy az internet mindenki számára elérhető legyen, s mindenki élvezze a digitális társadalom előnyeit, nagyon nagy befektetés kell. Az államok a pénznek csak a kis részét tudják előteremteni, s ezért fontos szerep vár a magántőkére.

 Mátrai Gábor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnökhelyettese elmondta, a hatóság által szervezett konferenciának fő célja annak áttekintése, hogy miképpen valósítható meg az unió 2020-ig szóló digitális menetrendje, különös tekintettel a széles sávú internetes fejlesztésekre.
 Hozzátette, az unió csak közösen tudja sikerre vinni a digitális menetrendet, illetve kialakítani a digitális társadalmat.

 Kérdésekre válaszolva Bernd Langeheine elmondta: ahhoz, hogy a digitális menetrend céljait elérjék, s minden uniós állampolgár másodpercenként legalább 30 megabites sebességgel tudjon internetezni 2020-ban, 200-300 milliárd eurós befektetés kellene akkor, ha tisztán optikai hálózattal valósulna meg a fejlesztés. Ám figyelembe kell venni, hogy a már meglévő kábelhálózat is segíthet a cél elérésében. Hozzátette: 2013-ig eredetileg 2,3 milliárd euró brüsszeli forrás állt rendelkezésre a cél támogatására, amit tavaly további 1 milliárddal növeltek.

 Mátrai Gábor hozzátette, a magyar kormány is támogatja a széles sávú fejlesztéseket és projekteket, amire az Új Széchenyi Terv keretében az elképzelések szerint várhatóan 13 milliárd forint forrást szánnak.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mi az üzenetküldő alkalmazások jövője?

Az üzenetküldés és az üzenetküldő alkalmazások jelentős fejlődésen mentek át az elmúlt években. Ma már nem csak a szöveges üzenetek küldését szolgálják, hanem teljes értékű platformok, amelyek számos különféle szolgáltatást kínálnak. A Viber bemutatja, hogy 2022-ben milyen újdonságokkal találkozhatunk az üzenetküldő alkalmazásokban, valamint, hogy ez mit jelent a végfelhasználók mellett azon vállalkozások számára, amelyek innovatív módokat keresnek az ügyfeleikkel való kapcsolattartásra.

2022. szeptember 25. 10:27

Így parkolhat 150 helyen 1000 munkavállaló

Miközben egyre többen térnek vissza a home office-ból az irodákba, Budapesten becslések szerint átlagosan közel 30 százalékkal nőttek a parkolási költségek, ezért egyre nagyobb az igény a munkavállalók részéről arra, hogy a munkahelyükön biztosított legyen a parkolás. Ebben segít egy magyar fejlesztésű parkoláskezelő szoftver, melynek alkalmazásával a cég alkalmazottai egy applikáción keresztül előre lefoglalhatják a helyeiket, optimalizálva a parkoló kihasználtságát. A Parkllel ráadásul az elektromos töltők munkahelyi kezelése is egy rendszerben vezethető.

2022. szeptember 22. 19:26

Tesztelték a hazai szolgáltatók hang- és adatszolgáltatásainak teljesítményét

Európa egyik vezető független mobilhálózat-tesztelő és -értékelő cége, az umlaut tavasszal 21 napon keresztül mérte a hazai szolgáltatók hang- és adatszolgáltatásainak teljesítményét. A mobilszolgáltatókat adott időpontban vizsgáló felmérést több mint 5700 km-es mérési távon, az ország húsz nagyvárosában és úthálózatain végezték, mindezt tömeges adatgyűjtésen alapuló elemzéssel egészítették ki – utóbbival lefedve a lakott területek közel 95%-át és a lakosság 97%-át. 

2022. szeptember 22. 17:58

Már több mint egymillió magyar felhasználó élvezi a Samsung Members program előnyeit

Átlépte az egymilliót a Samsung Members magyarországi felhasználóinak száma. Az alkalmazás négy évvel ezelőtt még nagyjából 230 ezer hazai tagot számlált, azonban az exkluzív tartalmaknak, nyereményjátékoknak és a felhasználói támogatásnak köszönhetően a program népszerűsége az elmúlt években folyamatosan nőtt a Samsung Galaxy okostelefon és tablettulajdonosok körében.

2022. szeptember 21. 12:27

Az Apple új termékei mostantól megvásárolhatók az iSTYLE üzletekben

Piacra kerülésének első napjától hazánkban is megvásárolhatók a legújabb iPhone modellek, így a magyar Apple-rajongók az amerikai vásárlókkal egy időben vehetik kezükbe a legújabb készülékeket. Az iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, Apple Watch Series 8, az új Apple Watch SE szeptember 16-tól, az Apple Watch Ultra és az AirPods Pro szeptember 23-tól, az iPhone 14 Plus pedig október 7-től kapható a hazai iSTYLE boltokban Budapesten, Győrben, Szegeden és Debrecenben, valamint az istyle.hu webshopban.

2022. szeptember 16. 18:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38

Digitalizálódó vállalatok vezetői az IVSZ elnökségében

2022. augusztus 31. 14:17