Horváth Dávid marad a NetMiniszterelnök

forrás Prim Online, 2011. április 2. 09:38

Aktuális kérdéseket feszeget, 15-20%-kal több szavazatot ígér, ezzel pedig komoly vitákat vált ki, de marad a posztján az online szavazást képviselő NetMiniszterelnök. Ma járna le egy éves mandátuma az internetes társadalom választott képviselőjének, lássuk mit tett eddig.

A NetMiniszterelnök blogján (http://netokracia.hu/) is olvashattuk, az elmúlt hónapokban is igen aktívan tevékenykedett. Levélben kereste fel Nyitrai Zsolt, infokommunikációs államtitkárt és együttműködési megállapodást kötött Mihalovics Péterrel, az Új Nemzedék Jövőjéért program kidolgozásáért felelős miniszteri biztossal. "Ez egy civil kezdeményezés és nagyon örülök, hogy sikerült magam mellét állítani a HÖOK-ot és az általuk képviselt közel 400.000 hallgatót. Így már a kormány is egyre jobban odafigyel ezekre a kérdésekre és a visszajelzések alapján örülnek a megkeresésnek." – nyilatkozta Horváth Dávid. Mihalovics Péterrel fontosnak tartják, hogy csökkentsék a digitális írástudatlanságot és átgondolt, gyakorlati internetes tananyagot dolgozzanak ki általános- és középiskolai, valamint felsőfokú képzésekhez. A miniszteri biztos kifejtette azt is, hogy a netminiszterelnökség mint intézmény egy sikeres és előremutató kezdeményezés. Ennek érdekében támogatja a NetMiniszterelnöki online kampányverseny megrendezését, melynek nyertese két éven keresztül viselhetné ezt a megtisztelő címet, és működhetne együtt a fiatalokat érintő ügyekben.

A NetMiniszterelnök és a HÖOK olyan fontos társadalmi kérdéseket feszegetnek, amelyekről a szakemberek sem beszélnek. A felsőoktatás hallgatóinak gyorsított eljárásban biztosítanák az Ügyfélkapus regisztrációt. A rendszerhez ugyanis egyre több szolgáltatás kapcsolódik, ami megkönnyíti az ügyintézést. A regisztrációhoz azonban be kell menni az önkormányzathoz, ami hosszas sorban állással jár, ez pedig sok fiatal kedvét elveszi. Szerintük az önkormányzatoknak kell ügyintézőt delegálni a regisztrációt kérő felsőoktatási intézménybe. Felvetésükhöz egy gyakorlati példát is említenek. "Orbán Viktor a napokban jelentette be, hogy több mint 900.000 visszaküldött alkotmányozó kérdőívet kaptak. Azt gondolom 2011-ben hatékonyabb és gyorsabb lenne az Ügyfélkapu (jelenleg kb. 1,2 millió) folyamatosan növekvő tagságának a felméréseket online kiküldeni. Pár kattintás az egész, nem kell postára menni, gyorsabb és olcsóbb a feldolgozás is és így komoly százalékokkal növelhető a kitöltési arány. Kinek nem éri ez meg?"

Az új diákigazolvány rendszere gyakorlatilag rosszul valósult meg. A hallgatók a kártyával bár tudják igazolni jogviszonyukat, ugyanakkor az egyes szolgáltatásoknál további kártyákat állítanak ki részükre, amelyek pénzbe kerülnek. "Azt szeretném, hogy az egységes állampolgári kártya kidolgozásánál egyeztetés legyen a hallgatókkal a diákigazolvány funkciójáról és a hozzá csatolható kedvezmények kezeléséről." Bár Nyitrai Zsolt, infokommunikáció államtitkár úr egyelőre rendkívül elfoglalt, de az említett kérdésekben és az elektronikus hallgatói választásokról még szakmai egyeztetést tartanak Horváth Dávid NetMiniszterelnökkel.
“A munkámhoz egyébként rengeteg segítséget kaptam, Kis Gergely, a GKIeNET ügyvezető igazgatója folyamatosan segítette a munkámat és egyik kontaktot adta a másik után. Megtarthattam az online kampány tapasztalataimról szóló előadásomat a Media Hungary-n és az elektronikus választásokról szólót, az Internet Hungary-n. Csermely Ákos sok lehetőséget biztosít nekem a megjelenésre. Most elsősorban az egyetemen tanulok, ami egész napos tevékenység, így eléggé leköt, de pár cég felkeresett helyfüggetlen, online munkákkal, így most közösségi médiával és kommunikációval foglalkozom.” – mondta Dávid.

A szervezők azt mondták, egyelőre nem írnak ki új választást, így a következőig Horváth Dávid, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója viseli a címet. Ennek alkalmából Dávid elmondta, hogy nem volt könnyű az első év. "Nem volt könnyű dolgom, folyamatosan egyik szervezettől a másikig jártam, hogy össze tudjam tenni az elektronikus választás különböző szintjeinek lehetőségét. Nem egyszer kiderült, hogy amivel én foglalkozom, azt már páran leírták, kitalálták, így olykor nem is tudtam miért kutatok. Végül tavaly novemberben sikerült megtalálnom a jó irányt. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáján (HÖOK) vetettem fel, hogy érdemes lenne foglalkozni az elektronikus HÖK választások lehetőségével. Ez amúgy a programom első lépcsőfoka. Természetesen megmaradna a papíralapú szavazás, de kiegészülne egy online felülettel. Mint megtudtam a BME Villamosmérnöki Karán 2010 őszén már lebonyolítottak egy ilyet, ahol 15-20%-kal sikerült növelni így a részvételi arányt. Az ott kialakított rendszer más szakemberek szerint is igen biztonságos, persze további fejlesztések még lesznek." - mondta. Eddigi tapasztalatok alapján ez az újonnan meghonosított technika nagyban hozzájárulhat, hogy minél többen szavazzanak; azaz a demokráciában való aktív részvételre ösztönözhet, ami az egyik alapvető célja az Új Nemzedék Jövőjéért programnak.
 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mik voltak 2022-ben a legérdekesebb szakképesítések?

A TanfolyamGURU.hu oldalon jelenleg 1380 tanfolyam közül lehet választani. Közvetítőként számos felnőttképzővel állnak kapcsolatban, melyek kínálata megtalálható a weblapjukon. A legkülönfélébb képzések az ország teljes területét lefedik, emellett egyre szélesebb a kínálat online változatokból is.

2023. január 29. 15:44

Péterfalvi Attila: minél korábban kapjanak a gyerekek oktatást a digitális eszközök biztonságos használatáról

Fontosnak nevezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban kapjanak felvilágosítást a digitális eszközök biztonságos használatáról.

2023. január 29. 14:13

Egy csatornán számos rádiós, a rádiózás világnapja alkalmából

Február 13-án először jelentkeznek egy csatornán az ismert műsorvezetők: Vágó Piros, Garami Gábor, Rákóczi Feri, Boros Lajos, Jáksó László – alig néhány példa a magyar rádiózás meghatározó hangjai közül, akik részt vesznek a Mex Rádió által szervezett ünneplésben.

2023. január 29. 12:01

Rangos elismerést nyert el az LG ultramodern amerikai háztartásigép-gyára

Az LG Electronics (LG) háztartási készülékeket gyártó üzemét az Egyesült Államokban a Világgazdasági Fórum (WEF) a világ egyik vezető, ún. világítótorony minősítésű gyárává (Lighthouse Factory) választotta.

2023. január 29. 09:57

Az LMBTQ után tavaly a releváns szó jelentésére voltak a legtöbben kíváncsiak

Míg 2021-ben a nemi hovatartozást definiáló LMBTQ rövidítés jelentésére kerestek rá legtöbben, addig 2022-ben a releváns szó magyarázatára voltak a leginkább kíváncsiak a jelentese.hu szótároldal friss összegzése szerint. A top 10-es lista alakításában 2022-ben is az aktuálpolitika, az újszerű technológiák, valamint a betegségek voltak a meghatározóak.

2023. január 28. 17:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46