Horváth Dávid marad a NetMiniszterelnök

forrás Prim Online, 2011. április 2. 09:38

Aktuális kérdéseket feszeget, 15-20%-kal több szavazatot ígér, ezzel pedig komoly vitákat vált ki, de marad a posztján az online szavazást képviselő NetMiniszterelnök. Ma járna le egy éves mandátuma az internetes társadalom választott képviselőjének, lássuk mit tett eddig.

A NetMiniszterelnök blogján (http://netokracia.hu/) is olvashattuk, az elmúlt hónapokban is igen aktívan tevékenykedett. Levélben kereste fel Nyitrai Zsolt, infokommunikációs államtitkárt és együttműködési megállapodást kötött Mihalovics Péterrel, az Új Nemzedék Jövőjéért program kidolgozásáért felelős miniszteri biztossal. "Ez egy civil kezdeményezés és nagyon örülök, hogy sikerült magam mellét állítani a HÖOK-ot és az általuk képviselt közel 400.000 hallgatót. Így már a kormány is egyre jobban odafigyel ezekre a kérdésekre és a visszajelzések alapján örülnek a megkeresésnek." – nyilatkozta Horváth Dávid. Mihalovics Péterrel fontosnak tartják, hogy csökkentsék a digitális írástudatlanságot és átgondolt, gyakorlati internetes tananyagot dolgozzanak ki általános- és középiskolai, valamint felsőfokú képzésekhez. A miniszteri biztos kifejtette azt is, hogy a netminiszterelnökség mint intézmény egy sikeres és előremutató kezdeményezés. Ennek érdekében támogatja a NetMiniszterelnöki online kampányverseny megrendezését, melynek nyertese két éven keresztül viselhetné ezt a megtisztelő címet, és működhetne együtt a fiatalokat érintő ügyekben.

A NetMiniszterelnök és a HÖOK olyan fontos társadalmi kérdéseket feszegetnek, amelyekről a szakemberek sem beszélnek. A felsőoktatás hallgatóinak gyorsított eljárásban biztosítanák az Ügyfélkapus regisztrációt. A rendszerhez ugyanis egyre több szolgáltatás kapcsolódik, ami megkönnyíti az ügyintézést. A regisztrációhoz azonban be kell menni az önkormányzathoz, ami hosszas sorban állással jár, ez pedig sok fiatal kedvét elveszi. Szerintük az önkormányzatoknak kell ügyintézőt delegálni a regisztrációt kérő felsőoktatási intézménybe. Felvetésükhöz egy gyakorlati példát is említenek. "Orbán Viktor a napokban jelentette be, hogy több mint 900.000 visszaküldött alkotmányozó kérdőívet kaptak. Azt gondolom 2011-ben hatékonyabb és gyorsabb lenne az Ügyfélkapu (jelenleg kb. 1,2 millió) folyamatosan növekvő tagságának a felméréseket online kiküldeni. Pár kattintás az egész, nem kell postára menni, gyorsabb és olcsóbb a feldolgozás is és így komoly százalékokkal növelhető a kitöltési arány. Kinek nem éri ez meg?"

Az új diákigazolvány rendszere gyakorlatilag rosszul valósult meg. A hallgatók a kártyával bár tudják igazolni jogviszonyukat, ugyanakkor az egyes szolgáltatásoknál további kártyákat állítanak ki részükre, amelyek pénzbe kerülnek. "Azt szeretném, hogy az egységes állampolgári kártya kidolgozásánál egyeztetés legyen a hallgatókkal a diákigazolvány funkciójáról és a hozzá csatolható kedvezmények kezeléséről." Bár Nyitrai Zsolt, infokommunikáció államtitkár úr egyelőre rendkívül elfoglalt, de az említett kérdésekben és az elektronikus hallgatói választásokról még szakmai egyeztetést tartanak Horváth Dávid NetMiniszterelnökkel.
“A munkámhoz egyébként rengeteg segítséget kaptam, Kis Gergely, a GKIeNET ügyvezető igazgatója folyamatosan segítette a munkámat és egyik kontaktot adta a másik után. Megtarthattam az online kampány tapasztalataimról szóló előadásomat a Media Hungary-n és az elektronikus választásokról szólót, az Internet Hungary-n. Csermely Ákos sok lehetőséget biztosít nekem a megjelenésre. Most elsősorban az egyetemen tanulok, ami egész napos tevékenység, így eléggé leköt, de pár cég felkeresett helyfüggetlen, online munkákkal, így most közösségi médiával és kommunikációval foglalkozom.” – mondta Dávid.

A szervezők azt mondták, egyelőre nem írnak ki új választást, így a következőig Horváth Dávid, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója viseli a címet. Ennek alkalmából Dávid elmondta, hogy nem volt könnyű az első év. "Nem volt könnyű dolgom, folyamatosan egyik szervezettől a másikig jártam, hogy össze tudjam tenni az elektronikus választás különböző szintjeinek lehetőségét. Nem egyszer kiderült, hogy amivel én foglalkozom, azt már páran leírták, kitalálták, így olykor nem is tudtam miért kutatok. Végül tavaly novemberben sikerült megtalálnom a jó irányt. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáján (HÖOK) vetettem fel, hogy érdemes lenne foglalkozni az elektronikus HÖK választások lehetőségével. Ez amúgy a programom első lépcsőfoka. Természetesen megmaradna a papíralapú szavazás, de kiegészülne egy online felülettel. Mint megtudtam a BME Villamosmérnöki Karán 2010 őszén már lebonyolítottak egy ilyet, ahol 15-20%-kal sikerült növelni így a részvételi arányt. Az ott kialakított rendszer más szakemberek szerint is igen biztonságos, persze további fejlesztések még lesznek." - mondta. Eddigi tapasztalatok alapján ez az újonnan meghonosított technika nagyban hozzájárulhat, hogy minél többen szavazzanak; azaz a demokráciában való aktív részvételre ösztönözhet, ami az egyik alapvető célja az Új Nemzedék Jövőjéért programnak.
 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Webáruházi trendek – 2024. Hogyan szerezzünk új vásárlókat?

A webkereskedelemben zajlott le a legrohamosabb technológiai fejlődés az elmúlt évben. Nagy volt a verseny a logisztika gyorsaságában, rugalmasságában és az ügyfélélmény fokozásában. A mesterséges intelligencia használata is az e-kereskedelemben és logisztikában terjedt el leghamarabb. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Webáruházi trendek – 2024. Hogyan szerezzünk új vásárlókat?” című hibrid konferenciájának előadói elmondják, hová tart a webkereskedelem 2024-ben.

2024. március 1. 19:24

A Skanska elindította ESG+ elnevezésű irodai programját

Egy, az ESG-szabványoknak megfelelő iroda nem csupán a piaci változások és az EU előírásai miatt fontos, hanem a munkavállalók számára is hozzáadott értéket teremt. Ezért a Skanska kidolgozott egy ajánlatot a bérlők számára, ami olyan szolgáltatásokat tartalmaz, melyek a fenntartható munkahelyek megteremtésében és a nem pénzügyi jellegű jelentések készítésében nyújt támogatást.

2024. március 1. 17:42

SmartManFest: bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a digitalizáció világába a Széchenyi-egyetemen

Az ipar 5.0 innovációs és technológiai átmenet, valamint az ipari fokozatváltás a témája a Széchenyi István Egyetem programjának, amelyet a hagyományteremtő céllal életre hívott Smart Manufacturing Festival keretén belül rendeznek a győri kampuszon és az egykori kekszkockában, vagyis az egyetem Győri Innovációs Parkjában. Az érdeklődők március 6-án izgalmas előadások és laborlátogatások keretében pillanthatnak be a digitalizációs innovációk világába.

2024. március 1. 16:05

Kulináris segédek: íme néhány praktikus konyhai eszköz a mindennapokhoz

Gyorséttermi menü, pár perces készételek vagy más, könnyen elkészíthető alternatívák – alig jut idő a konyhában tevékenykedni, ezért minden más megoldást előnyben részesítünk. Az otthon főzés azonban egy olyan művészet, amely az egészséges életmódot, a kreatív önkifejezést és a közösségi kapcsolatokat is erősíti. A Konyhakiállítás alkalmából a Gorenje szakértői összegyűjtötték azokat a megoldásokat, amelyek segítségével egyszerű, mégis hatékony konyhai munkafolyamatokat alakíthatunk ki, így az otthoni főzés nemcsak egy feladat, hanem egy élvezetes tevékenység lehet.

2024. március 1. 14:33

45 díjat kapott a HONOR az idei MWC-n

A HONOR az idei MWC-n mutatta be új, mesterséges intelligencia-alapú stratégiáját, és bejelentette többek között a HONOR Magic6 Pro-t és a HONOR MagicBook Pro 16 AI PC-t érkezését is. Új készülékeit és technológiáit a nemzetközi sajtó is elismerte: 45 díjjal jutalmazta a céget.

2024. március 1. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30