Új hardverfigyelő modul az AIDA64 nyári frissítésében

forrás Prim Online, 2011. június 20. 14:03

Alighogy bemutatta az AMD a Llano kódnevű processzorát, máris megjelent a népszerű rendszerdiagnosztikai termékcsalád, az AIDA64 frissítése, amely az új processzor mellett ősszel megjelenő újdonságokat is támogat. A korábban Everest néven ismert, Windows-on futó PC diagnosztikai és benchmark program legújabb - 1.80-as - verziójának legfőbb újdonsága az úgynevezett SensorPanel, amely sokrétűen testre szabva grafikusan képes ábrázolni a felhasználó által figyelni kívánt paramétereket.

Az AIDA64 a hardver- és szoftverkörnyezet feltérképezésével a legapróbb részleteket is kideríti számítógépünkről; különféle sebesség- illetve stressz-teszteket képes futtatni; ki tudja olvasni a gépben lévő érzékelők adatait (pl. processzor, videokártya hőmérséklete), és figyelmeztet, ha valamelyik adat egy beállított küszöbértéket átlép.

 

A fejlesztők - az AMD-vel együttműködve - már a megjelenés előtt fel tudták készíteni az AIDA64 1.80-as verzióját az Llano-ra, sőt,  a csak őszre várható első nyolc magos CPU-ra is, a Bulldozer kódnéven futó FX-re: „Párhuzamosan dolgoztunk az AMD jövőbeni processzorának benchmarkjain is, főként, hogy az abban debütáló FMA4 és XOP utasítás-kiegészítéseket is támogassuk.” - nyilatkozta a frissítésről Miklós Tamás, a fejlesztés vezetője. „Az AMD korábban azt hangoztatta, hogy a Llano után 1 héten belül megjelenik a Bulldozer, de végül az utóbbit elhalasztották a 3. negyedévre - mi viszont időben elkészültünk a támogatással. Hasonlóan jártunk a VIA QuadCore-ral, amit ugyan már most támogat az AIDA64, de csak augusztus-szeptember környékén dobják piacra.

 

AIDA64 most megjelent új verziója - SensorPanel néven - egy új hardverfigyelő modullal bővült, amely a már korábban meglévő OSD Panel és Sidebar Gadget helyét és funkcióját veszi át magasabb szinten. A két régi modul is megmaradt, főként azért, mert a magasabb szint igen sokrétű testre-szabhatóságot jelent, aminek következtében a kezelőfelület is meglehetősen bonyolulttá vált, így aki nem kíván élni a többlet-lehetőségekkel, az továbbra is tudja használni az OSD Panel-t illetve a Sidebar Gadget-et.

 

 

A szoftvert forgalmazó SZEROTO Kft (amely weboldalán  - aida64.hu - viszonteladókat is keres az AIDA64-hez) az otthoni felhasználók számára a - főként diagnosztikai és sebességmérő funkciói révén népszerű - Extreme Edition-t ajánlja (ára bruttó 7.990,- Ft 1 éves követéssel, diákoknak 50% kedvezmény), míg a vállalati felhasználóknak AIDA64 Business Edition néven kínál hálózati menedzsment és rendszerteszt szoftvert. A Business Edition inkább a távoli monitorozásra fókuszál, különböző formátumokba tud riportokat generálni, a lekérdezett adatokat adatbázisba is el tudja menteni, így jobban követhetők a változások. (Tájékoztató árak 1 éves követéssel 5 gépre: 15.990,- Ft + ÁFA, 25 gépre 69.950,- Ft + ÁFA, 100 gépre 199.800,- Ft + ÁFA).

 

Az AIDA64 v1.80 főbb újdonságai:

 

- A hamarosan megjelenő AMD Bulldozer és Llano processzorok támogatása

Az AIDA64 CPUID panel, Gyorsítótár és memória sebességmérő panel, Rendszer stabilitásteszt és minden memória, ill. processzor sebességmérés teljes optimalizációt kapott a hamarosan megjelenő AMD FX „Bulldozer” processzorokhoz és a „Llano” kódnevű asztali és mobil APU-khoz. Részletes lapkakészlet információ a legújabb AMD 970, 990X, 990FX és A75 „Hudson-D3” alaplapi vezérlőkhöz.

 

- FMA4 és XOP optimalizált 64 bites sebességmérés és Rendszer stabilitásteszt

Az FPU Julia és FPU Mandel sebességmérések kihasználják az AMD Bulldozer processzorok FMA4 utasításkészlet kiterjesztését. A CPU Hash sebességmérés is AMD Bulldozer optimalizációt kapott, felhasználva az új XOP utasításokat. A Rendszer stabilitásteszt modul FMA4 optimalizációk segítségével még erőteljesebb terhelésnek teszi ki a számítógépet.

 

- VIA QuadCore processzor optimalizációk

Minden 64 bites AIDA64 sebességmérés teljes körűen fel lett készítve a legújabb VIA QuadCore és Nano processzorok érkezésére. Lapkakészlet információ a legújabb VIA platform vezérlőkhöz: VN1000 és VX900. A régebbi processzorok támogatása érdekében minden sebességmérés és a Rendszer stabilitásteszt is elérhető 32 bites változatban is.

 

- A legújabb grafikus vezérlők támogatása

Grafikus processzor és GPGPU információk, hőmérséklet és hűtőventilátor figyelés a legújabb GPU-khoz: AMD Radeon HD 6970M, nVIDIA GeForce 410M, nVIDIA GeForce GT 520M/545, nVIDIA GeForce GTX 560M, nVIDIA Quadro 7000. Részletes Direc3D és OpenGL videokártya elemzés DirectX 11 és OpenGL 4.1 támogatással.

 

- Rivatuner OSD Server támogatás

A hardverfigyelő modul által begyűjtött értékek (hőmérsékletek, ventilátor fordulatszámok, feszültségek) átadhatóak a Rivatuner OSD Server szolgáltatás számára,  RTSSSharedMemoryV2 megosztott memória segítségével. A Rivatuner OSD Server teljes képernyős 3D játékokban is képes az OSD megjelenítésre.

 

Bővebb információ: SZEROTO Kft, ügyvezető: Tóth Péter, info@szeroto.hu.

 

 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már várja az érdeklődőket a Schneider Electric Fenntarthatósági Iskolája

Új eszközt kínál a fenntarthatósági törekvések még eredményesebb megvalósításához a vállalkozások és szakemberek számára a Schneider Electric, már lehet jelentkezni a társaság Fenntarthatósági Iskolájába. Az ingyenesen elérhető digitális platform számos interaktív tanfolyamot kínál, amelyek célja, hogy felvértezze az érdeklődőket a fenntarthatósági teljesítményük javításához szükséges ismeretekkel és készségekkel.

2023. június 4. 14:33

Korlátlan belföldi mobilinternetet kínál az új Mobilnet XXL díjcsomag

A megnövekedett adatigényekre reagálva megújítja hordozható eszközökhöz is használt, csak mobilinternetet biztosító SIM-kártyákhoz tartozó lakossági hordozható mobilinternet portfolióját a Vodafone Magyarország. A szolgáltató új díjcsomagja, a korlátlan belföldi adatkeretet kínáló Mobilnet XXL a Mobilnet Start+, a Mobilnet Medium+ és Mobilnet 150 GB csomagokat váltja. 

2023. június 4. 12:20

Bionika, robotika és intézményi spinoff fejlesztések az idei Innovációs Napon

Hatodik alkalommal rendezi meg a kutatókat és ipari partnereket összekötő eseményét, az Innovációs Napot a Műegyetem - FIEK (Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ) június 8-án. Az idei év központi témája az egyetem innovációs sokszínűsége lesz. Dróntechnológiai, bionikai és robotikai fejlesztések is bemutatkoznak a programban. Az Innovációs Napon debütál az egyetem új spinoffokat és startupokat támogató programja a BME U[S]³.

2023. június 4. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39