Apple étvágy: e-könyv áruház a következő falat?

Kerekes Pál, 2011. július 31. 09:47

Terjed a híresztelés: megveszi az Apple a még egyedül állva maradt amerikai könyvesbolt hálózatot, a Barnes & Noble-t. (A Borders éppen a múlt hónapban került csődbe, egyedül az e-könyv részlegére akadt vásárló, a Kobo vette át a hálózatot.)

A Teleread és az Apple közeli Boy Genius Rekord úgy tudósít, hogy az Apple és a B&N már felvette a kapcsolatot és folynak a tárgyalások. Ugyan jelzik, hogy hírforrásuk nem ellenőrzött, ugyanakkor nem tartják lehetetlennek az üzleti közeledést, tekintve az Apple rendkívül agresszív felvásárlási aktivitását.

Függetlenül attól, hogy a híresztelést az Apple részéről nem kommentálták, a szakportálok érveléseket tettek közzé a felvásárlás előnyeiről, hátrányairól. Az International Business Times szerint a Barnes & Noble e-könyv áruháza és e-könyves hardvere, a Nook kiválóan teljesít, a cég veszteségeit a nyomtatott kiadványok árusítására berendezett 705 könyvesbolt termeli. Ebből nem az következik, hogy az eladás a jó megoldás, hanem az, hogy át kell alakítani a cég üzleti konstrukcióját. Erre meg is van a szándék, készülnek a tervek.

Az AppleInsider szerint ez az üzlet soha sem fog megköttetni, mivel az Apple-nek semmi szüksége nincs több millió négyzetméter eladótérre – az Egyesült Államokban. Az Apple ugyanis valóban tervez hagyományos kereskedelmi egységeket felállítani, de nem otthon, hanem nemzetközi viszonylatban, távol Amerikától.

Várhatóan tovább táplálja majd a találgatásokat, hogy az egyébként mindenben oly sikeres Apple a könyves üzletágban még korántsem hozta a szokásszerű eredményességet. Beletanult a világ, hogy az Apple áttörést hoz azokba az ágazatokba, ahová befektet: elég csak a zene és a játékforgalmazás átalakítására gondolni. A könyv azonban nem megy ilyen simán, adódnak problémák. A kiadók elsősorban az Apple könyváruház magas jutaléka miatt tiltakoznak, néhányan már eljutottak oda, hogy visszavonták a könyveiket. Ugyancsak kínkeserves, hogy az Apple megvonja a kiadóktól azt a lehetőséget, hogy adataikat megadják a saját kiadványaikban. Az Apple logikája szerint így kerülhető el, hogy a fogyasztók közvetlenül a kiadótól vásároljanak a későbbiekben, felhasználva az Apple iBookstore értékes felületeit.

A szakma szerint ez a fúzió csak híresztelés, semmi alapja nincs. A portálok hozzászólói viszont nagy részben arról írnak, helyes lenne egy ilyen együttműködés, a vásárlók csak nyernének az egyesüléssel.

További információ: Konyvkonnektor blog

Kulcsszavak: +céginfo könyv Apple

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Októbertől jön az új ütésálló telefon

 A Cat Phones bejelentette új strapabíró telefonját a B26-ot, amely hosszú üzemidővel és a márkától megszokott ütésálló készülékházzal bír. Az IP68 szabványnak megfelelő készülék teljes mértékben porálló, és 1,2 méteres mélységig vízálló. Emellett kibírja az akár 1,8 méteres magasságból betonra való leejtést is.

 

2019. szeptember 20. 12:15

Az ár vagy a környezettudatosság miatt veszünk használt cuccot?

Nemzetközi kutatás alapján a vásárlók 71 százaléka számára kulcstényező a termék környezeti hatása. Itthon ugyanez az arány mutatkozik meg, a legtöbben (72%) szívesen vásárolnak olyan terméket, amellyel a környezetért is tesznek. Ennél jelentősen kevesebben (31%) többet is fizetnének egy-egy zero waste holmiért – derül ki a Vatera legfrissebb felméréséből. A kutatás rávilágított arra, hogy a felhasználókat bár jellemzi a környezettudatos gondolkodásmód, a mindennapok gyakorlatában nem nyilvánul meg ekkora mértékben, ezért a Vatera újításokat vezet be az oldalán, hogy segítse felhasználóit a tudatos döntésekben. 

2019. szeptember 20. 12:04

Új forgalmazói partnere van a Sophosnak

A Sophos forgalmazói megállapodást írt alá a RelNettel. A biztonsági ágazat és channel szolgáltatások szakértője a Sophos biztonsági megoldásait terjeszti Magyarországon. A RelNet a Sophos megoldásainak teljes választékát terjeszteni fogja, beleértve az endpoint biztonsággal, a titkosítással és adatvesztés elleni védelemmel (Data Loss Prevention, DLP), a web és email védelemmel, a vezetéknélküli és mobil biztonsággal, egységesített veszélyforrás menedzsmenttel (Unified Threat Management, UTM) kapcsolatos termékeit és következő generációs tűzfalát is.

2019. szeptember 20. 11:55

Hétvégén tervezett karbantartást végez ügyfélkiszolgáló rendszerein a Telenor

2019. szeptember 20-án (pénteken) éjjel 21:30-tól szeptember 22-én (vasárnap) 18:00-ig előre tervezett rendszerkarbantartást végez ügyfélkiszolgáló rendszerein a Telenor. A fejlesztés célja az ügyintézés megkönnyítése, kényelmesebbé tétele. A szolgáltató kéri ügyfeleit, hogy lehetőségük szerint a karbantartási időszakon kívül végezzék el aktuális teendőiket.

 

2019. szeptember 19. 22:06

Tervezett karbantartás a Telenornál

2019. szeptember 20-án (pénteken) éjjel 21:30-tól szeptember 22-én (vasárnap) 18:00-ig előre tervezett rendszerkarbantartást végez ügyfélkiszolgáló rendszerein a Telenor. A fejlesztés célja az ügyintézés megkönnyítése, kényelmesebbé tétele. A szolgáltató kéri ügyfeleit, hogy lehetőségük szerint a karbantartási időszakon kívül végezzék el aktuális teendőiket.

 

2019. szeptember 19. 22:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás