A vállalatok több mint fele képtelen biztonságossá tenni munkakörnyezetét

forrás Prim Online, 2011. augusztus 17. 15:24

A Novell közzétette a Harris Interactive kutatását, melyben 200 nagyvállalati informatikai döntéshozót kérdeztek meg az adatvédelmi erőfeszítések hatékonyságáról. A NetIQ számára készített felmérés szerint, annak ellenére, hogy a vállalatok az informatikai költségvetés több mint felét biztonságra fordítják, a válaszadók 55 százaléka beismerte, hogy képtelenek biztonságossá tenni a virtualizált és felhőalapú munkakörnyezetüket. Kevésbé bíznak továbbá abban, hogy sikeresen megfigyelhetik az olyan fogyasztói eszközöket, mint például az okostelefonok és tabletek, valamint ezek biztonságossá tétele is nehézséget jelent.

Tízből közel nyolc válaszadó tapasztalta a következőket az utóbbi két évben:
Rosszindulatú kódok (76%)
Elveszett/ellopott készülékek (75%)
Külső adatlopás (74%)
Belső adatlopás (72%)

A válaszadók az alábbiakat sorolták a legnagyobb problémák közé:
Nincs idő a tetemes mennyiségű adat nyomon követésére (64%)
A felhőben működő számítógépek biztonságának felügyelete (55%)
A virtualizált környezet biztonságának felügyelete (54%)

A szervezeteknek egyre több megoldandó feladattal és kockázattal kell szembenézniük, és ezzel együtt az informatikai biztonsági költségvetés is növekszik. Tízből csaknem nyolc (77%) válaszadó említette, hogy az informatikai biztonsági költségvetés nőtt az előző évhez képest, és a vállalat informatikai költségvetésének átlagosan több mint felét (59%) a biztonságra fordítják.
„Adatvezérelt társadalomban élünk, ezért különösen fontos feladat meggátolni a bizalmas vagy vállalati tulajdonú adatok kiszivárgását a szervezet falain kívülre. Ez folyamatos kihívást jelent az informatikai biztonsági csapatoknak és a biztonsági megoldások fejlesztőinek egyaránt” – mondta Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország üzletfejlesztési vezetője.

Hazai vonatkozások

A Novell Magyarország is készített korábban felmérést a témában. A válaszok tanulsága szerint a vállalatok most és a jövőben is jelentős hangsúlyt kívánnak fektetni a megfelelő IT-biztonsági megoldások kiválasztására. A megkérdezettek
39 százaléka tervezi a jogosultság kezelés továbbfejlesztését a közeljövőben
31 százaléka pedig logmenedzsment rendszer bevezetésén vagy a jelenlegi rendszer továbbfejlesztésén gondolkozik
23 százaléka fejlettebb autentikációs rendszer bevezetését fontolgatja
22 százaléka kezdene adatvédelmi megoldás implementálásába
21 százaléka pedig a felhasználói tevékenység naplózását megvalósító projektet tervez

Egyre jobb biztonsági megoldások


Amíg az amerikai válaszadók nagy többsége állította, hogy a biztonsági megoldások fejlődtek az utóbbi években, addig az ellopott adatmennyiség azt jelzi, hogy még mindig rengeteg területen van lehetőség a fejlődésre.
A vizsgálatban résztvevők majdnem mindegyike egyetértett azzal, hogy az informatikai biztonsági megoldások jobbak, mint az öt évvel ezelőttiek. Tízből négy (44%) gondolja úgy, hogy „sokkal jobbak”. A válaszadók az alábbiakat sorolták a manapság használatos biztonsági megoldások gyengeségei közé:
Fogyasztói készülékek (például okostelefonok) kezelése
A manapság használatos megoldások rövid élettartama
A hagyományos tűzfal/határvédelem eltűnésének kezelése
A megoldások bevezetésének nehézsége
A magyarországi felhasználók 65%-a az ilyen megoldások legfontosabb előnyeként az informatikai rendszerek biztonságosabbá válását, 25% a compliance előírások könnyebb teljesítését, míg 15% a munka hatékonyságának növekedését jelölte meg.

 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az MVM NET és a CETIN közösen tesztelte az 5G-t

Az MVM NET Zrt. és a CETIN Hungary Zrt. városi környezetben és agrárgazdaságban tesztelte, hogyan lehet gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni olyan helyszíneken, ahol ezt az 5G alapú alkalmazások elterjedése, illetve az adatforgalom növekedése szükségessé teszi. A független, integrált infrastruktúra-szolgáltatók a teszt tapasztalatai alapján megállapították: fenntarthatósági és gazdaságossági szempontok miatt sok esetben a hálózatot célszerű egyetlen szolgáltatónak kiépíteni és üzemeltetni, majd azon több operátor számára szolgáltatást nyújtani.

2023. március 22. 17:09

Sajtódíjat indít a Siemens

Újraindítja médiadíját a Siemens, amellyel a technológia területén kimagasló minőségű munkát végző újságírókat és tartalomkészítőket kívánja elismerni. A Siemens Media Award 2023 regionális sajtópályázatra Közép- és Kelet-Európa hét országában (Ausztria, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia) nevezhetnek újságírók, valamint a közösségi média- és más felületek tartalomkészítői is.

2023. március 22. 15:36

Felhőpiac: közel négyszeres növekedés a Baltikumban és Kelet-Európában az évtized végére

A gyártás és kereskedelem területén alkalmazott felhőtechnológia piacának árbevétele a Baltikumban és Kelet-Európában évente átlagosan 16,7 százalékkal fog nőni 2022 és 2029 között – állítja a Fortune Business Insights piackutató. Tanulmányukban, amelyet a Microsoft számára készítettek, úgy vélik, hogy elsősorban az Ipar 4.0-ás technológiák elterjedése (mint például a 3D nyomtatás), az ugyancsak erőteljesen terjedő e-mail marketing, az online bevásárlás és az e-kereskedelem, a kiterjesztett és virtuális valóságot alkalmazó technológiák fogják ösztönözni a felhőpiac további bővülését a következő években. Magyarországon a régió átlagánál is nagyobb lehet majd a szektor növekedése, a B2C e-kereskedelem bővülése pedig már 2020-ban a legkiemelkedőbb volt a régióban. A hazai piac további sajátossága a KKV-k hangsúlyos szerepe a felhőpiac növekedésében.

2023. március 22. 14:13

Itt a Java legújabb verziója!

Az Oracle bejelentette a Java 20 elérhetőségét. A világ első számú programozási nyelvének és fejlesztési platformjának legújabb verziója több ezer teljesítménybeli, stabilitási és biztonsági előrelépést kínál, köztük a platformra vonatkozókat, amelyek segítik a fejlesztőket a termelékenység javításában, valamint az innováció és a növekedés támogatásában. 

2023. március 22. 12:45

Egymást érték az Ukrajna elleni adattörlő támadások az utóbbi egy évben

Az orosz invázió 2022 februári kezdete óta példátlanul intenzívvé váltak az Ukrajna elleni adattörlő (wiper) támadások, az ESET Research most elkészítette az ilyen típusú kibertámadások idővonalát. Jó hír, hogy sok tervezett incidenst sikerült időben felderíteni és megakadályozni. A támadások zöme az orosz Sandworm hackercsoporthoz köthető, de van köztük olyan is, ami a Szörny Rt. animációs filmre utaló hivatkozásokat tartalmaz. 

2023. március 22. 11:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48