A vállalatok több mint fele képtelen biztonságossá tenni munkakörnyezetét

forrás Prim Online, 2011. augusztus 17. 15:24

A Novell közzétette a Harris Interactive kutatását, melyben 200 nagyvállalati informatikai döntéshozót kérdeztek meg az adatvédelmi erőfeszítések hatékonyságáról. A NetIQ számára készített felmérés szerint, annak ellenére, hogy a vállalatok az informatikai költségvetés több mint felét biztonságra fordítják, a válaszadók 55 százaléka beismerte, hogy képtelenek biztonságossá tenni a virtualizált és felhőalapú munkakörnyezetüket. Kevésbé bíznak továbbá abban, hogy sikeresen megfigyelhetik az olyan fogyasztói eszközöket, mint például az okostelefonok és tabletek, valamint ezek biztonságossá tétele is nehézséget jelent.

Tízből közel nyolc válaszadó tapasztalta a következőket az utóbbi két évben:
Rosszindulatú kódok (76%)
Elveszett/ellopott készülékek (75%)
Külső adatlopás (74%)
Belső adatlopás (72%)

A válaszadók az alábbiakat sorolták a legnagyobb problémák közé:
Nincs idő a tetemes mennyiségű adat nyomon követésére (64%)
A felhőben működő számítógépek biztonságának felügyelete (55%)
A virtualizált környezet biztonságának felügyelete (54%)

A szervezeteknek egyre több megoldandó feladattal és kockázattal kell szembenézniük, és ezzel együtt az informatikai biztonsági költségvetés is növekszik. Tízből csaknem nyolc (77%) válaszadó említette, hogy az informatikai biztonsági költségvetés nőtt az előző évhez képest, és a vállalat informatikai költségvetésének átlagosan több mint felét (59%) a biztonságra fordítják.
„Adatvezérelt társadalomban élünk, ezért különösen fontos feladat meggátolni a bizalmas vagy vállalati tulajdonú adatok kiszivárgását a szervezet falain kívülre. Ez folyamatos kihívást jelent az informatikai biztonsági csapatoknak és a biztonsági megoldások fejlesztőinek egyaránt” – mondta Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország üzletfejlesztési vezetője.

Hazai vonatkozások

A Novell Magyarország is készített korábban felmérést a témában. A válaszok tanulsága szerint a vállalatok most és a jövőben is jelentős hangsúlyt kívánnak fektetni a megfelelő IT-biztonsági megoldások kiválasztására. A megkérdezettek
39 százaléka tervezi a jogosultság kezelés továbbfejlesztését a közeljövőben
31 százaléka pedig logmenedzsment rendszer bevezetésén vagy a jelenlegi rendszer továbbfejlesztésén gondolkozik
23 százaléka fejlettebb autentikációs rendszer bevezetését fontolgatja
22 százaléka kezdene adatvédelmi megoldás implementálásába
21 százaléka pedig a felhasználói tevékenység naplózását megvalósító projektet tervez

Egyre jobb biztonsági megoldások


Amíg az amerikai válaszadók nagy többsége állította, hogy a biztonsági megoldások fejlődtek az utóbbi években, addig az ellopott adatmennyiség azt jelzi, hogy még mindig rengeteg területen van lehetőség a fejlődésre.
A vizsgálatban résztvevők majdnem mindegyike egyetértett azzal, hogy az informatikai biztonsági megoldások jobbak, mint az öt évvel ezelőttiek. Tízből négy (44%) gondolja úgy, hogy „sokkal jobbak”. A válaszadók az alábbiakat sorolták a manapság használatos biztonsági megoldások gyengeségei közé:
Fogyasztói készülékek (például okostelefonok) kezelése
A manapság használatos megoldások rövid élettartama
A hagyományos tűzfal/határvédelem eltűnésének kezelése
A megoldások bevezetésének nehézsége
A magyarországi felhasználók 65%-a az ilyen megoldások legfontosabb előnyeként az informatikai rendszerek biztonságosabbá válását, 25% a compliance előírások könnyebb teljesítését, míg 15% a munka hatékonyságának növekedését jelölte meg.

 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A WiFi 7 jelentősen javítja majd a vezeték nélküli vállalati hálózatok teljesítményét

A vezeték nélküli technológiák és szabványok gyors fejlődése új lehetőségeket teremt a vállalati WiFi hálózatok teljesítményének, megbízhatóságának és lefedettségének növelésére. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy az új szabványok gyakran anélkül váltják egymást, hogy valóban lenne idejük megvetni a lábukat a piacon.

2024. február 28. 17:33

A Lenovo mindenki számára elérhetővé teszi a mesterséges intelligenciát

2024. február 26-án a Mobile World Congress 2024-en (MWC 2024) mutatta be a Lenovo legújabb portfólióját, mely célzottan AI-eszközökből, szoftverekből és infrastrukturális megoldásokból áll, valamint bemutatott két olyan proof-of-concept* eszközt, amelyek újraértelmezik a hagyományos PC-k és okostelefonok formavilágát. A vállalat felfedte a hibrid AI térnyerésének jövőjét is, ezért egy több készüléket, szoftvert és szolgáltatást tartalmazó koncepciót vázol fel a nagyobb személyre szabhatóság, együttműködés és hatékonyság érdekében.

2024. február 28. 16:04

Április elején hirdetik ki a természetfotózás egyik legrangosabb versenyének győztesét

A Varázslatos Magyarország több mint egy évtizede az ország egyik legrangosabb és legizgalmasabb természetfotó pályázata, mely a képek által nyit ablakot nemzeti parkjaink természeti csodáira, ezzel felhívva a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A kilenc hónapon át tartó versenyben a fotósok nemcsak havonta részesülnek díjazásban, de az évad legeredményesebb fotósa elnyeri A magyar természetfotó nagydíját és a vele járó Arany Daru szobrot is. 

2024. február 28. 14:34

Az alvásfigyelést, a vérnyomásmérést és a mentális egészséget helyezi fejlesztései fókuszába idén a Huawei

Prémium kategóriás zászlóshajó termékeivel jelentkezik a Huawei fogyasztói üzletága az idei barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC). Olyan, nagy érdeklődésre számot tartó, a divatot és csúcstechnológát ötvöző terméket mutatnak be, mint a HUAWEI Mate 60 RS ULTIMATE DESIGN okostelefon, a HUAWEI FreeClip vezeték nélküli fülhallgató és a HUAWEI WATCH GT 4 okosóra. A Huawei tavaly megszilárdította pozícióját a viselhető prémium okoseszközök piacán: 2023 végére több mint 150 millió okosórát szállított le. A vállalat tovább növeli kutatás-fejlesztési beruházásait. Idén három fontos iparági kihívást, az alvásfigyelést, a vérnyomásmérést és a mentális egészség kezelését érintő innovációkra összpontosít.

2024. február 28. 13:01

Már a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt: hogyan kerülhetjük el, hogy csalók áldozatává váljunk?

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált. Aztán az állítólagos “emberrabló” szól bele a telefonba, és váltságdíjat követel, ellenkező esetben soha többé nem láthatjuk a fiunkat vagy a lányunkat. Az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint a csalók a jövőben egyre gyakoribbá váló telefonos átverések során a mesterséges intelligenciára támaszkodva súlyos érzelmi és anyagi károkat okozhatnak az áldozatoknak.

2024. február 28. 11:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30