Új generációs internetes kutatások a Budapesti Műszaki Egyetemen

MTI Sajtóadatbank, 2011. szeptember 16. 08:30

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen új generációs internetes megoldások megismerésére és tesztelésére alkalmas számítástechnikai laboratórium nyílt.

A csütörtökön sajtótájékoztatón bemutatott laboratórium az internetes távközléssel foglalkozó amerikai Cisco támogatásával jött létre, s az új létesítmény világszerte mintegy húsz hasonló központtal működik együtt.

Papp István, a Cisco Közép-Kelet-Európa és Afrika régiójának (EMEA) kormányzati üzletág igazgatója az eseményen elmondta, a labort az új generációs internet protokoll, az IPv6 címtartomány oktatására hozták létre. Az IPv6 címtartomány az IPv4-gyel összevetve óriási ugrást jelent. A nagyságrendeket érzékeltetendő kifejtette: a Föld felszínén található minden atom 100 IPv6-os címet kaphatna. A világegyetem valamennyi ismert csillagára egyenként közel 5 trillió cím jutna.
Az új címtartományra azért van szükség, mert az internetes címek a korábbi tartományokban hamarosan elfogynak.

A igazgató kifejtette, a Bell Research infokommunikációs jelentése szerint Magyarországon 92 ezer olyan vállalkozás van, amelyik saját hálózattal rendelkezik. Azaz nagy azon gazdasági szervezetek száma, amelyeke érinthet az IPv6 rendszerre való átállás.
A Cisco internetes üzleti megoldások csoportjának becslése szerint 2020-ban mintegy 50 milliárd eszköz fog az internethez kapcsolódni, s ezek mindegyike egy vagy több IP-címet fog használni. A 2008 óta az internethez csatlakozó eszközök száma meghaladja a Föld lakosainak számát, míg 2020-ra várhatóan mindenkire legalább 6 internetes eszköz jut.

A Cisco tanulmánya szerint a mobil eszközök nagyon gyorsan terjednek, 2011 első negyedévében közel fél milliárd mobil kommunikációs eszközt értékesítettek világszerte, ami 20 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
A Cisco nagy jövőt jósol a gép-gép közötti kommunikációnak is, az M2M révén 2020-ra több mint 50 milliárd önálló eszköz kapcsolódik majd az internethez: így például orvosi berendezések, amelyek a páciensek távoli felügyeletét teszik lehetővé. A gép-gép kapcsolatban az ár-automaták képesek kapcsolatba lépni a legközelebbi raktárral vagy járművel, így még a termékek kifogyása előtt feltölthetők áruval. Emellett az M2M technológia többek között lehetővé teszi, hogy az ATM-eket, bankjegykiadó automatákat video megfigyelésre is alkalmazzák.
 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Növekvő árbevétel, pozitív féléves eredmény

Mivel a Delta Technologies Nyrt. üzleti éve eltér a naptáritól, ezért március végével már az első üzleti félév számairól tud közzétenni gyorsjelentést. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kor kihívásaival ne kellene szembesülnie az immár a BUX-ban is jegyzett rendszerintegrátor informatikai társaságának. Mindazonáltal ilyen piaci körülmények között is tisztes helytállást tudott felmutatni: az egy évvel korábbi időszakhoz képest 71,5%-kal növekvő bevételről, és a korábban 300 milliót is meghaladó veszteséggel szemben 18,8 millió forintos nettó profitról számolt be a Delta Technologies.

2023. április 1. 17:48

K&H: Kate ellenáll a hódolók ostromának

Egyre többen veszik igénybe Kate, a K&H személyes digitális asszisztensének segítségét. Bár vannak, akik bolondoznak Kate-tel, őt ez sem zavarja: kedvesen kitér az oda nem illő kérdések elől. Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője szerint a mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztens bevált, az ügyfelek megszerették, és Kate is minden nap tanul tőlük valamit.

2023. április 1. 16:20

Okosotthon: megoldás az energiatakarékosság és a kényelem jegyében

Alighogy hozzászoktunk az okoseszközök használatához, máris beszivárgott a mindennapokba az okosotthon kifejezés is. Kovács István Péter, az A1 Solar műszaki vezetője válaszolt azokra a kérdésekre, hogy hogyan kapcsolható össze az okosotthon funkciók használata az energiatakarékosságos szándékkal és miért érdemes intelligens és integrált megoldásokban gondolkozni azoknak, akik napelemes rendszeren keresztül termelik – vagy tervezik megtermelni – a villamosenergiát.

2023. április 1. 13:44

Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot adtak át Budapesten

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán átadták a Bosch innovációs ökoszisztémájának részét képező Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot. Az új központ eszközei és szimulációs rendszerei egyedülállóak a hazai műszaki felsőoktatásban. Segítségükkel a hallgatók az elmélet mellett naprakész gyakorlati tudásra tehetnek szert, illeszkedve a hazai és nemzetközi iparági trendekhez, igényekhez. A Műegyetem kampuszán megvalósult fejlesztés – a BME KJK képzéseihez kapcsolódóan – évente 60-80 egyetemi hallgató mellett a kar oktatói számára is korszerű teret biztosít szakmai munkájuk támogatásához.

2023. április 1. 11:53

Az Animatiqua újabb időutazásra hív – most a múlt helyett a jövőbe!

A Holnap Budapestje címmel jelent meg az első film teaser Magyarországon, amit szinte teljes egészében a mesterséges intelligencia készített. A disztópia hét soros szinopszisát a Chat GPT írta, képi világát pedig az Midjourney program alkotta meg. Humán oldalról Kondacs András, az Eltűnt Budapest youtube-sorozattal ismertté vált Animatiqua vezetője inspirálta a szokatlan fejlesztési folyamatot. Megrázó – de tulajdonképpen lehetséges – jövőkép rajzolódik ki a háborús sci-fi-ben, ahol az elszabadult Mesterséges Intelligencia a platóni állam-modellel randevúzik. Ez lenne a holnap Budapestje?

2023. április 1. 10:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08