Új generációs internetes kutatások a Budapesti Műszaki Egyetemen

MTI Sajtóadatbank, 2011. szeptember 16. 08:30

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen új generációs internetes megoldások megismerésére és tesztelésére alkalmas számítástechnikai laboratórium nyílt.

A csütörtökön sajtótájékoztatón bemutatott laboratórium az internetes távközléssel foglalkozó amerikai Cisco támogatásával jött létre, s az új létesítmény világszerte mintegy húsz hasonló központtal működik együtt.

Papp István, a Cisco Közép-Kelet-Európa és Afrika régiójának (EMEA) kormányzati üzletág igazgatója az eseményen elmondta, a labort az új generációs internet protokoll, az IPv6 címtartomány oktatására hozták létre. Az IPv6 címtartomány az IPv4-gyel összevetve óriási ugrást jelent. A nagyságrendeket érzékeltetendő kifejtette: a Föld felszínén található minden atom 100 IPv6-os címet kaphatna. A világegyetem valamennyi ismert csillagára egyenként közel 5 trillió cím jutna.
Az új címtartományra azért van szükség, mert az internetes címek a korábbi tartományokban hamarosan elfogynak.

A igazgató kifejtette, a Bell Research infokommunikációs jelentése szerint Magyarországon 92 ezer olyan vállalkozás van, amelyik saját hálózattal rendelkezik. Azaz nagy azon gazdasági szervezetek száma, amelyeke érinthet az IPv6 rendszerre való átállás.
A Cisco internetes üzleti megoldások csoportjának becslése szerint 2020-ban mintegy 50 milliárd eszköz fog az internethez kapcsolódni, s ezek mindegyike egy vagy több IP-címet fog használni. A 2008 óta az internethez csatlakozó eszközök száma meghaladja a Föld lakosainak számát, míg 2020-ra várhatóan mindenkire legalább 6 internetes eszköz jut.

A Cisco tanulmánya szerint a mobil eszközök nagyon gyorsan terjednek, 2011 első negyedévében közel fél milliárd mobil kommunikációs eszközt értékesítettek világszerte, ami 20 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
A Cisco nagy jövőt jósol a gép-gép közötti kommunikációnak is, az M2M révén 2020-ra több mint 50 milliárd önálló eszköz kapcsolódik majd az internethez: így például orvosi berendezések, amelyek a páciensek távoli felügyeletét teszik lehetővé. A gép-gép kapcsolatban az ár-automaták képesek kapcsolatba lépni a legközelebbi raktárral vagy járművel, így még a termékek kifogyása előtt feltölthetők áruval. Emellett az M2M technológia többek között lehetővé teszi, hogy az ATM-eket, bankjegykiadó automatákat video megfigyelésre is alkalmazzák.
 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG robotporszívója képes imitálni az emberi gondolkodás mintázatait

Az LG Electronics (LG) tizenhat évvel ezelőtt a világ egyik első robot készülékével forradalmasította a porszívóipart. A cég idén mutatta be HOM-BOT Turbo+ robotporszívóját, mely e másfél évtized minden mérnöki tudását és tapasztalatát magában hordozza. 

2017. szeptember 23. 11:20

Magyarországon is debütál a Xerox új, fehér száraz tintája

A digitális nyomtatás bővülésének immár semmi sem szab határt. A neves kutatócég, az InfoTrends előrejelzése szerint a technológia éves összetett növekedési üteme (CAGR) 2015-től 2020-ig tartó időszakban 27 százalékos bővülést eredményez, ami számszerűsítve azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban, illetve Nyugat-Európában a digitálisan nyomtatott oldalak száma három év múlva eléri a 25 milliárd darabot. 

2017. szeptember 23. 10:39

4G labort létesített a Vodafone az Óbudai Egyetemen

Másfél év tervezés és kollaboráció eredményeként született meg a Vodafone 4G Labor az Óbudai Egyetem Kandó Kálmány Villamosmérnöki Karán. Az új laborban a 2017-es őszi szemesztertől szerezhetnek elméleti tudásuk mellé gyakorlati ismereteket is az egyetem hallgatói.

2017. szeptember 23. 10:05

Az Eaton bővíti a piacvezető 93PM UPS kínálatát

Az Eaton 2017 júliusában jelentette be, hogy tovább bővíti háromfázisú 93PM UPS termékcsaládját, amely jelenleg az egyik legszélesebb választékot kínálja 30-tól egészen az 500 kVA teljesítményű modellekig. 

2017. szeptember 23. 08:45

A Bosch forradalmasítja a kis elektromos járművek piacát

A Bosch víziójában a városi elektromobilitás nem csupán a nagyobb méretről és hatótávolságról szól. A nagyvárosokban ugyanis egyikre sincs igazán szükség, a megtett távok általában rövidebbek, alig haladják meg a 40 kilométert naponta. 

2017. szeptember 22. 15:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Késésben vagy? - Akkor gyorsan regisztrálj!

2017. szeptember 19. 19:45

Együttműködés a biztonságos jövőért

2017. szeptember 6. 09:21

Elsőként került magyar cég a nemzetközi HR elitbe

2017. augusztus 4. 13:40

Júniusi vírusriport az ESET-től

2017. július 25. 17:21
cloudappsportal.com