Új generációs internetes kutatások a Budapesti Műszaki Egyetemen

MTI Sajtóadatbank, 2011. szeptember 16. 08:30

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen új generációs internetes megoldások megismerésére és tesztelésére alkalmas számítástechnikai laboratórium nyílt.

A csütörtökön sajtótájékoztatón bemutatott laboratórium az internetes távközléssel foglalkozó amerikai Cisco támogatásával jött létre, s az új létesítmény világszerte mintegy húsz hasonló központtal működik együtt.

Papp István, a Cisco Közép-Kelet-Európa és Afrika régiójának (EMEA) kormányzati üzletág igazgatója az eseményen elmondta, a labort az új generációs internet protokoll, az IPv6 címtartomány oktatására hozták létre. Az IPv6 címtartomány az IPv4-gyel összevetve óriási ugrást jelent. A nagyságrendeket érzékeltetendő kifejtette: a Föld felszínén található minden atom 100 IPv6-os címet kaphatna. A világegyetem valamennyi ismert csillagára egyenként közel 5 trillió cím jutna.
Az új címtartományra azért van szükség, mert az internetes címek a korábbi tartományokban hamarosan elfogynak.

A igazgató kifejtette, a Bell Research infokommunikációs jelentése szerint Magyarországon 92 ezer olyan vállalkozás van, amelyik saját hálózattal rendelkezik. Azaz nagy azon gazdasági szervezetek száma, amelyeke érinthet az IPv6 rendszerre való átállás.
A Cisco internetes üzleti megoldások csoportjának becslése szerint 2020-ban mintegy 50 milliárd eszköz fog az internethez kapcsolódni, s ezek mindegyike egy vagy több IP-címet fog használni. A 2008 óta az internethez csatlakozó eszközök száma meghaladja a Föld lakosainak számát, míg 2020-ra várhatóan mindenkire legalább 6 internetes eszköz jut.

A Cisco tanulmánya szerint a mobil eszközök nagyon gyorsan terjednek, 2011 első negyedévében közel fél milliárd mobil kommunikációs eszközt értékesítettek világszerte, ami 20 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
A Cisco nagy jövőt jósol a gép-gép közötti kommunikációnak is, az M2M révén 2020-ra több mint 50 milliárd önálló eszköz kapcsolódik majd az internethez: így például orvosi berendezések, amelyek a páciensek távoli felügyeletét teszik lehetővé. A gép-gép kapcsolatban az ár-automaták képesek kapcsolatba lépni a legközelebbi raktárral vagy járművel, így még a termékek kifogyása előtt feltölthetők áruval. Emellett az M2M technológia többek között lehetővé teszi, hogy az ATM-eket, bankjegykiadó automatákat video megfigyelésre is alkalmazzák.
 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

20% feletti autóflotta növekedés és magas ügyfélelégedettség a Business Lease-nél

Több mint 20%-os növekedést ért el 2017-ben a járműlízinggel, flottamenedzsmenttel és mobilitási szolgáltatásokkal foglalkozó Business Lease Hungary Kft. autóflottájának mérete az előző évhez képest. A 2017-es évet továbbá 9,3-es ügyfélelégedettségi mutatóval zárta a vállalat, mely 12 éve biztosít a magyar ügyfelei számára folyamatosan megújuló termékeket, és cégreszabott igényeknek megfelelő szolgáltatáscsomagokat egyre nagyobb sikerrel.

2018. január 19. 08:13

Újabb jelentős napelemgyártó lép a magyar és lengyel piacra

A világ egyik legnagyobb szilíciumcella és napelem gyártója, a JA Solar és Magyarország egyik vezető napelemes rendszereket szállító cége, a Manitu Solar hosszú távú megállapodást kötött a magyar és lengyel piacra vonatkozóan. Első lépésként a Manitu Solar megkezdi a JA Solar legújabb és legjobb minőségű moduljainak értékesítését Lengyelországban és Magyarországon.

2018. január 18. 19:06

A Xerox nyomtatói már értik az emberi beszédet

A tavaly bevezetett, a dokumentumkezelési folyamatokat alapjaiban megváltoztató 29 új Xerox ConnectKey kompatibilis nyomtató, illetve multifunkciós berendezés számos olyan funkcióval ruházható fel, amelyek gyorsabbá és egyszerűbbé teszik az irodai feladatok megoldását. Ezek egyik első hírnöke a hangfelismerő technológia, amelynek köszönhetően már hozzá sem kell érni a készülékek kezelőfelületeihez, elég csak szóban utasítani azokat a munka elvégzésére.

2018. január 18. 16:19

Még mindig kihívás a karácsony az e-kiskereskedelemben

2016 év végén a karácsonyi időszak megrengette az e-kiskereskedelmet. Még 2017 januárjában is a későn kézbesített csomagoktól volt hangos az internet, ugyanis 900.000 hazai internetező késve kapta kézhez csomagját. A tavalyi csomag átadási nehézségek után mind a webáruházak, mind a logisztikai szolgáltatók levonták a tanulságokat, és arra törekedtek, hogy 2017 végén mindez ne ismétlődjön meg. Nagyok voltak az elvárások, hogy miként fognak teljesíteni Black Friday-kor és karácsony előtt a hazai webáruházak, illetve a futárszolgálatok – mindez kiderül az eNET Internetkutató decemberi és januári felméréseiből.

2018. január 18. 14:26

Magyar nyelvi fejlesztések II–III. (kivonat)

Alább olvasható a LibreOffice-hoz kapcsolódó, az FSF.hu Alapítvány támogatásával megvalósított (lásd előző hírünket) magyar nyelvi fejlesztések legfrissebb eredményeinek összefoglalója:

2018. január 18. 12:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

E-kereskedelmi Körkép 2017

2017. december 28. 09:48

Fogyasztóvédelmi díjat kapott a UPC

2017. december 20. 09:27

AJI kártyák ajándékba

2017. november 20. 08:36

25 éves az LG Magyarország

2017. november 8. 15:19
cloudappsportal.com