Új generációs internetes kutatások a Budapesti Műszaki Egyetemen

MTI Sajtóadatbank, 2011. szeptember 16. 08:30

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen új generációs internetes megoldások megismerésére és tesztelésére alkalmas számítástechnikai laboratórium nyílt.

A csütörtökön sajtótájékoztatón bemutatott laboratórium az internetes távközléssel foglalkozó amerikai Cisco támogatásával jött létre, s az új létesítmény világszerte mintegy húsz hasonló központtal működik együtt.

Papp István, a Cisco Közép-Kelet-Európa és Afrika régiójának (EMEA) kormányzati üzletág igazgatója az eseményen elmondta, a labort az új generációs internet protokoll, az IPv6 címtartomány oktatására hozták létre. Az IPv6 címtartomány az IPv4-gyel összevetve óriási ugrást jelent. A nagyságrendeket érzékeltetendő kifejtette: a Föld felszínén található minden atom 100 IPv6-os címet kaphatna. A világegyetem valamennyi ismert csillagára egyenként közel 5 trillió cím jutna.
Az új címtartományra azért van szükség, mert az internetes címek a korábbi tartományokban hamarosan elfogynak.

A igazgató kifejtette, a Bell Research infokommunikációs jelentése szerint Magyarországon 92 ezer olyan vállalkozás van, amelyik saját hálózattal rendelkezik. Azaz nagy azon gazdasági szervezetek száma, amelyeke érinthet az IPv6 rendszerre való átállás.
A Cisco internetes üzleti megoldások csoportjának becslése szerint 2020-ban mintegy 50 milliárd eszköz fog az internethez kapcsolódni, s ezek mindegyike egy vagy több IP-címet fog használni. A 2008 óta az internethez csatlakozó eszközök száma meghaladja a Föld lakosainak számát, míg 2020-ra várhatóan mindenkire legalább 6 internetes eszköz jut.

A Cisco tanulmánya szerint a mobil eszközök nagyon gyorsan terjednek, 2011 első negyedévében közel fél milliárd mobil kommunikációs eszközt értékesítettek világszerte, ami 20 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
A Cisco nagy jövőt jósol a gép-gép közötti kommunikációnak is, az M2M révén 2020-ra több mint 50 milliárd önálló eszköz kapcsolódik majd az internethez: így például orvosi berendezések, amelyek a páciensek távoli felügyeletét teszik lehetővé. A gép-gép kapcsolatban az ár-automaták képesek kapcsolatba lépni a legközelebbi raktárral vagy járművel, így még a termékek kifogyása előtt feltölthetők áruval. Emellett az M2M technológia többek között lehetővé teszi, hogy az ATM-eket, bankjegykiadó automatákat video megfigyelésre is alkalmazzák.
 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Éles üzemben is kiválóan teljesített a Remote Tower

Három napon át, december 9. és 11. között az úgynevezett távoli toronyból irányították a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér le- és felszálló forgalmát a HungaroControl légiforgalmi irányítói. A Remote Tower ezt megelőzően még soha nem üzemelt ilyen hosszú ideig folyamatosan. 

2019. december 15. 12:54

Mennyiért neteznek a felhasználók világszerte?

Húsz évvel ezelőtt a világnépesség mindössze 4,1 százaléka használta az internetet, 2019-re ez a szám elérte a 4,5 milliárd főt, ami a Föld teljes lakosságának 58,8 százalékát jelenti.
Alább a Picodi.com felmérését olvashatják.

2019. december 15. 10:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23
online sportfogadás