Új generációs internetes kutatások a Budapesti Műszaki Egyetemen

MTI Sajtóadatbank, 2011. szeptember 16. 08:30

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen új generációs internetes megoldások megismerésére és tesztelésére alkalmas számítástechnikai laboratórium nyílt.

A csütörtökön sajtótájékoztatón bemutatott laboratórium az internetes távközléssel foglalkozó amerikai Cisco támogatásával jött létre, s az új létesítmény világszerte mintegy húsz hasonló központtal működik együtt.

Papp István, a Cisco Közép-Kelet-Európa és Afrika régiójának (EMEA) kormányzati üzletág igazgatója az eseményen elmondta, a labort az új generációs internet protokoll, az IPv6 címtartomány oktatására hozták létre. Az IPv6 címtartomány az IPv4-gyel összevetve óriási ugrást jelent. A nagyságrendeket érzékeltetendő kifejtette: a Föld felszínén található minden atom 100 IPv6-os címet kaphatna. A világegyetem valamennyi ismert csillagára egyenként közel 5 trillió cím jutna.
Az új címtartományra azért van szükség, mert az internetes címek a korábbi tartományokban hamarosan elfogynak.

A igazgató kifejtette, a Bell Research infokommunikációs jelentése szerint Magyarországon 92 ezer olyan vállalkozás van, amelyik saját hálózattal rendelkezik. Azaz nagy azon gazdasági szervezetek száma, amelyeke érinthet az IPv6 rendszerre való átállás.
A Cisco internetes üzleti megoldások csoportjának becslése szerint 2020-ban mintegy 50 milliárd eszköz fog az internethez kapcsolódni, s ezek mindegyike egy vagy több IP-címet fog használni. A 2008 óta az internethez csatlakozó eszközök száma meghaladja a Föld lakosainak számát, míg 2020-ra várhatóan mindenkire legalább 6 internetes eszköz jut.

A Cisco tanulmánya szerint a mobil eszközök nagyon gyorsan terjednek, 2011 első negyedévében közel fél milliárd mobil kommunikációs eszközt értékesítettek világszerte, ami 20 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
A Cisco nagy jövőt jósol a gép-gép közötti kommunikációnak is, az M2M révén 2020-ra több mint 50 milliárd önálló eszköz kapcsolódik majd az internethez: így például orvosi berendezések, amelyek a páciensek távoli felügyeletét teszik lehetővé. A gép-gép kapcsolatban az ár-automaták képesek kapcsolatba lépni a legközelebbi raktárral vagy járművel, így még a termékek kifogyása előtt feltölthetők áruval. Emellett az M2M technológia többek között lehetővé teszi, hogy az ATM-eket, bankjegykiadó automatákat video megfigyelésre is alkalmazzák.
 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már itthon is kapható az LG első OLED paneles monitora

Az LG Magyarországon is megkezdte az elsőként a 2021-es CES kiállítás keretében bemutatott UltraFine OLED Pro kijelzőjének forgalmazását. A 32EP950 típusjelű, 32 hüvelykes 4K monitor elsősorban a kreatív iparágban dolgozók számára jelent ideális megoldást. 

2021. október 17. 16:39

RAM-tippek a Kingstontól az ideális játékélményhez

A videojáték-ipar a 2000-es évek óta óriási fejlődésen ment át a digitális innovációknak köszönhetően. A gamerek ma már több mint 50 000 PC, konzol és egyéb más platform játékai közül válogathatnak (nem számítva a mobilos játékokat)*, ám a játékoknak nem csak a mennyisége, a minősége is egyre lenyűgözőbb. 

2021. október 17. 14:57

Messze nincsenek kihasználva az 5G lehetőségei

Messze nincsenek kihasználva az ötödik generációs hálózat adta lehetőségek, annak ellenére, hogy jelenleg a világon már 176 kereskedelmi 5G hálózat működik, amelyek több mint 500 millió előfizetőt szolgálnak ki – hangsúlyozta Ken Hu, a Huawei Technologies soros elnöke Dubaiban, a Huawei Global Mobile Broadband Forum 2021 konferencián. A vállalat vezetője szerint az 5G terjedését három fő terület, a virtuális és kiterjesztett valóság (VR, XR), az üzleti alkalmazások és a zöld fejlesztések emelhetik magasabb szintre.

2021. október 17. 13:05

Erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

Az államokhoz köthető összes kibertámadás több mint felét, 58 százalékát Oroszországból hajtották végre az elmúlt évben – ez derül ki a Microsoft legfrissebb, éves Digital Defense Report jelentéséből. A legtöbb kibertámadást azonban nem az államok, hanem a közönséges kiberbűnözők követik el, akik többnyire nem információt, hanem pénzt akarnak áldozataiktól, ezért leggyakrabban a kiskereskedelmi és a pénzügyi szektor szereplőit támadják. A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

2021. október 17. 10:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20