Hidrogénhajtású medúzarobotot fejlesztettek ki

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 22. 09:31

Amerikai mérnökök hidrogénnel meghajtott robotot fejlesztettek ki, amely medúzaként mozog a vízben - számolt be róla a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

A Robojelly becenevű robot kidolgozása kezdeti stádiumban van, ám a kutatók reményei szerint elkészülte után víz alatti mentőműveletekben vethetik be.
Mint Yonas Tadesse kutatásvezető a Smart Materials and Structures című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban felidézte, a medúzát egyszerű úszómozdulatai ideális modellé tették az eszközhöz.

"Tudomásunk szerint ez az első sikeres eset, amikor egy víz alatti robot meghajtásához külső hidrogént használnak fel üzemanyagforrásként" - mondta el Tadesse a BBC-nek.

A medúza esernyőszerű harangja belsejében lévő körkörös izmait használva mozog. Amint ezek összehúzódnak, a harang bezáródik és vizet lövell ki, ezzel hajtja magát előre. Amikor az izmok ellazulnak, a harang visszanyeri eredeti alakját.

Hogy ezt a műveletsort lemásolják, a robot elkészítésekor emlékező ötvözeteket használtak, amelyek a külső behatás megszűnése után visszanyerik eredeti alakjukat. Az ötvözetet szén nanocsövekbe burkolták, és egy platina fekete porral vonták be.
A robotot a vízben lévő oxigén és hidrogén, valamint a felületén lévő platina, mint katalizátor között lezajló hőtermelő kémiai reakció hajtja meg. A kémiai folyamatból származó hőt eljuttatják a robot mesterséges izmaihoz, amely így megváltoztatja alakját.

Ez azt jelenti, hogy a Robojelly főként a környezetéből képes előállítani saját üzemanyagát. Az amerikai Virginia Tech kutatócsoportja azt reméli, hogy a robot így a későbbiekben sem szorul külső energiaforrásra.

Nyolc harangszegmensét a medúza most csak egyidejűleg tudja mozgatni, ám vannak már tervek arra, hogy minden egyes szegmenset különállóan irányíthassanak. Ez a robot pontosabb vezérlését jelenthetné, egyúttal különböző irányokba is mozoghatna.

Kulcsszavak: robot tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30