A nanorészecskék atomi szerkezetét jeleníti meg 3D-ben az új eljárás

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 23. 11:22

A nanorészecskék atomi szerkezete jeleníthető meg 3D-ben a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói által kidolgozott módszer segítségével, amelyről a Nature legújabb számában jelent meg tanulmány.

    Jianwei (John) Miao, a UCLA fizikaprofesszora kutatócsoportjával pásztázó transzmisszós elektronmikroszkóppal dolgozott. A módszer lényege, hogy a nagy energiájú, keskeny elektronnyalábot 10 nanométer átmérőjű, vagyis a vörösvérsejtnél ezerszer kisebb aranyrészecskén vezetik keresztül. A nanorészecskét aranyatomok tízezrei alkotják, ezek mindegyike körülbelül egymilliószor keskenyebb az emberi haj szélességénél. Az aranyatomoknak az áthaladó elektronnyalábbal való kölcsönhatásából keletkező jeleket, amelyek a nanorészecske belső szerkezetéről tartalmaznak információt, az elektronmikroszkóp detektora érzékeli - olvasható a vizsgálatot ismertető Physorg (http://www.physorg.com) tudományos hírportálon.

    A kutatócsoport arra jött rá, hogyha 69 különböző szögből végzik a méréseket, a különálló atomoktól származó jeleket a nanorészecske belső szerkezetét tükröző háromdimenziós képpé lehet összedolgozni. Az elektrontomográfiának nevezett eljárás segítségével a UCLA tudósai közvetlenül láthatták a különálló atomokat és egymáshoz való viszonyukat a nanorészecskén belül.

    A rendezett, kristályos felépítésű anyagok szerkezetét röntgendiffrakcióval (röntgenkrisztallográfia módszerével) vizsgálják. A természetben fellelhető anyagok túlnyomó többsége azonban nem kristályos szerkezetű. "Eddig nem volt olyan eljárás, amellyel közvetlenül vizsgálhattuk volna a nem kristályos anyagok szerkezetét" - mutatott rá Miao.

    Ezeknek az anyagoknak az elemzése viszont rendkívül fontos, hiszen a legkisebb szerkezeti variációk is jelentősen megváltoztathatják elektronikus tulajdonságaikat. "A félvezetők esetében például a belső szerkezet vizsgálatakor kimutathatók rejtett belső áramlatok, amelyek kihathatnak vezetési tulajdonságaikra" - magyarázta a professzor.

    A kutatócsoport által vizsgált apró aranygömb a valóságban sok fazettás drágakőre emlékeztet; alsó része kissé ellapult, ahogy a nanorészecske a gigantikus elektronmikroszkóp "tárgylemezén" pihen. Ezek az apró részletek észrevétlenek maradnak hagyományos vizsgálati eljárások során.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Indul a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. augusztus 15. 12:31

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40