Megállapodás a roaming-díjak további csökkentésében

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 29. 08:35

Előzetes megállapodásra jutottak az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az európai uniós tagországokat képviselő Tanács tárgyalódelegációi az új távközlési szabályokról, amelyek egyebek között a mobiltelefonos barangolási díjak (roaming) további csökkentését teszik lehetővé.

Mint Neelie Kroes, a távközlési kérdésekért felelős biztos szerdai közleményében tudatta, az új szabályok tartós megoldást jelentenek a külföldi mobilhasználat magas költségei ellen, és nagyobb versenyhez vezetnek a piacon. A megállapodást még az EP plénumának és a teljes Tanácsnak jóvá kell hagynia, ez várhatóan májusban, illetve júniusban megtörténik.

A kompromisszum szerint még idén megkönnyítik a barangolási piacokra való belépést az alternatív szolgáltatók számára, azzal az elvárással, hogy a más országok hálózatüzemeltetői szabályozott nagykereskedelmi árakon biztosítsanak hozzáférést hálózataikhoz. A fogyasztóknak pedig legkésőbb 2014-től lehetőségük lesz arra is, hogy nemzeti szolgáltatójuktól függetlenül választhassanak más szolgáltatót a barangolási szolgáltatásokra. Az utazók jobb számlainformációkhoz is jutnak majd külföldön. Amíg az új szabályok teljesen nem érvényesülnek - várhatóan 2017-ig -, az EU-szabályozás meghatározza az egyes szolgáltatások felső határát.

Már idén júliustól például percenként 29 centnél nem kerülhet többe egy roaming-hívás a fogyasztónak, míg a szöveges üzenetért legfeljebb 9 centet, az internethasználatért pedig megabyte-onként maximálisan 70 centet kell fizetni. 2014-től ugyanezek a plafonok 19, 6, illetve 20 centre süllyednek.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Változás a Magyar Telekom felsővezetésében

Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere 2024. január 1-től a T-Systems International-nél folytatja karrierjét Chief HR Officerként. Új feladatkörében a világ 20 országában jelen lévő 28.000 fős T-Systems International felsővezetésének tagjaként a HR vezetői feladatokat fogja ellátni. Ezért Friedl Zsuzsanna 2024. január 1-jével távozik a Magyar Telekomnál betöltött pozíciójából.

2023. szeptember 20. 14:05

Történelmet írtak a magyar informatikusok a szakmák Európa-bajnokságán

Egészen elképesztő sikert értek el webfejlesztő és informatikai rendszerüzemeltető versenyzőink Gdanskban, a vasárnap véget ért EuroSkills 2023 versenyen. A szakmák Európa-bajnokságaként számontartott versenyen Hidvégi János webfejlesztő, valamint a Bandúr Tamás – Koncsik Zsolt összeállítású rendszerüzemeltető csapat is aranyérmet szerzett. Utóbbi két fiatal a legeredményesebb versenyzőnek járó „Jos de Goey Best of Europe” díjat is kiérdemelte.

2023. szeptember 13. 12:55

Ők lettek az év informatikai vezetői

Idén is az Infogolfon adták át a Vezető Informatikusok Szövetség (VISZ) hagyományos szakmai díjait. Egy a szervezet elnöksége által felkért független zsűri javaslata alapján a VISZ minden év-ben az Év Informatikai Vezetője díjjal ismeri el annak a szakembernek a munkáját, aki szakmai-ságával, innovatív gondolkodásával például szolgálhat kollégái számára. 

2023. augusztus 31. 20:00

Két ezüstérmet is szerzett a magyar csapat a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián

A németországi Magdeburgban rendezett informatikai versenyen a közép-európai régió és a vendégországok mintegy ötven diákja mérte össze tudását, a négytagú magyar diákdelegáció tagjai közül ketten ezüstéremmel tértek haza. A CEOI-n induló magyar középiskolások néhány nap múlva az idén Szegeden megrendezett világversenyen, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) is megmérettetik magukat.

2023. augusztus 21. 11:31

Rejtett kincsek, a magyar utazók számára! IPW 2023

Amerika minden évben megrendezi a maga utazási kiállítását, amiről be lehet számolni úgy is, mint egy konferenciáról, kiállításról, és úgy is, hogy maga a rendezvény tárgya, az utazás legyen a cikk témája. Amerikai tudósítónk az utóbbit választotta, az IPW 2023 csak ürügy nála arra, hogy megossza gondolatait az utazásról, s egyben kedvet is ébresszen a következő kirándulásunkhoz.

2023. augusztus 12. 15:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38