Az ESET biztonsági tanácsai a LinkedIn incidens kapcsán

forrás Prim Online, 2012. június 11. 13:26

Mint ismeretes, a napokban nagyszabású támadás áldozatává vált a LinkedIn portál. A hírek szerint 6.5 millió felhasználó adata került illetéktelen kezekbe. Június 6-án már egyértelművé vált az is, hogy az ellopott jelszavak orosz weboldalakon, fórumokon jelentek meg. A LinkedIn nem nyilatkozott egyértelműen, ezért elképzelhető, hogy amennyiben a támadóknak sikerült a jelszavakhoz hozzáférniük, akkor a tulajdonosok e-mail címeivel is rendelkeznek.

A LinkedIn közösségi oldal, leginkább az üzleti kapcsolatok fentartására szolgál, ebben  különbözik az olyan közösségi oldalaktól, mint a Facebook vagy az iWiW, melyek leginkább a hétköznapi kapcsolattartást segítik elő. További fontos különbség, hogy a Facebook-on tetszőleges kitöltött vagy éppen üresen hagyott személyes mezőkkel rendelkezünk, illetve adatvédelmi beállításainktól függően publikusak adataink, ezzel szemben a LinkedIn profilok kifejezetten a karrierrel kapcsolatos hírek, szakmai tervek, információk terepe, ezen a felületen mindenki valódi névvel, valós információkat szolgáltat magáról, és üzleti kapcsolatairól.

 

- A veszély így jóval nagyobb, emiatt is javasolják az ESET szakemberei, hogy a hazai felhasználók is ellenőrizzék és változtassák meg a belépési adataikat, hiszen a Zoomsphere legfrissebb adatai szerint Magyarországról már legalább 230 ezren használják a LinkedIn közösségi weboldalt (http://www.zoomsphere.com/charts/linkedin/countries/hu) – figyelmeztet Béres Péter, az ESET termékeit Magyarországon képviselő Sicontact Kft. vezető IT tanácsadója.

 

A weboldal üzemeltetői nem csak abban hibáztak, hogy a jelszólopási incidens egyáltalán megtörténhetett, hanem - mint később kiderült - a jelszavak kódolt tárolásánál is: az úgynevezett SHA-1 algoritmust szimplán használva nem támaszkodtak olyan megbízható kiegészítő technikákra, mint például a feltöréseknek jóval ellenállóbb úgynevezett Salted eljárás, amely segít megnövelni a jelszó hash hosszát, és egyúttal a bonyolultságát is. Ezt a módszert kimondottan jelszavak tárolásánál alkalmazzák, éppen annak megnehezítésére, hogy az összes felhasználó jelszavát túl könnyen és gyorsan feltörjék. Az üzemeltetők egyébként az FBI segítségét kérték a biztonsági incidens alapos és részletes kivizsgáláshoz. Mindenesetre az eset komoly következményekkel járhat, így a LinkedIn-nek minden erőfeszítésére szükség lesz, hogy helyreállítsák befektetőik, hirdetőik, és nem utolsósorban felhasználóik beléjük vetett bizalmát.

 

Gyakorlati tanácsok az érintetteknek

 

Először is nagyon fontos, hogy  jelszavukat haladéktalanul változtassák meg. A kellően erős jelszó egyedi (azaz sehol máshol nem használjuk), hosszú (magyarul 10-12 karakternél nem rövidebb), változatos (egyaránt tartalmaz kis- és nagybetűket, számokat, valamint speciális írásjeleket is, például -+'"+!%/=_<>#&();?.÷-_karaktereket), és nem kitalálható személyes információinkból (nem kutyánk, családtagunk neve, nem közösségi oldalról bárki által leolvasható születési dátumunk, hanem lehetúleg véletlenszerűen generált: például paiK#debt=maRry88). A jelszavakkal kapcsolatos tudnivalókról itt olvashatnak bővebben: http://pcworld.hu/a-virusok-varazslatos-vilaga-36-egy-a-jelszonk-a-beke123-20100903.html

 

A LinkedIn account mellett azoknak, akik esetleg éppen az ott használt e-mail levelezési fiókjuknál, vagy bárhol máshol mégis ugyanezt a jelszót használták, úgy ott azokon a helyeken is érdemes haladéktalanul a jelszóváltoztatást végrehajtani, hiszen az is gyakori forgatókönyv, hogy a megszerzett jelszó birtokában a támadók tulajdonos minden ismert levelezési, közösségi oldali, és egyéb fiókját végigpróbálgatják, hátha azonos jelszóval használta.

 

Érdemes a későbbiekben arra is figyelni, hogy minden rendkívüli esemény: árvíz, földrengés, sportesemény, híresség halála, esküvője, stb. nyomán kéretlen üzeneteket küldenek ki a támadók, és a levélben mellékelt linkekre való kattintással adatokat lopnak, kémprogramot telepítenek a gyanútlan felhasználók gépeire. Cameron Camp, az ESET észak-amerikai központjának biztonsági kutatója szerint ennek az incidensnek a nyomán is máris elindultak azok az átverési spamkampányok, amelyben a csalók látszólag a LinkedIn üzemeltetőinek nevében írnak levelet nekünk, hogy erősítsük meg egy mellékelt linkre kattintva az e-mail címünket. Ilyenkor nem szabad bedőlni, ne kattintson senki, hiszen az ESET labor által vizsgált levelek esetében is jól látható volt, hogy az állítólagos hivatalos értesítő levélben nem a LinkedIn-re, hanem egy teljesen más, idegen webhelyre mutat a bizonyos link.

 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új keresőt fejleszt a Google

A Google egy teljesen új, mesterséges intelligencia által működtetett keresőmotort fejleszt, amelyet Magi projektnek neveznek, hogy személyre szabottabb élményt nyújtson a felhasználóknak. A felhasználói igények előrejelzésével ez a technológia beszélgetésalapú keresési élményt hoz létre, relevánsabbá és vonzóbbá téve a keresési eredményeket. Ez a radikális változás megköveteli, hogy a vállalkozások az új keresőmotor AI-alapú megközelítéséhez igazítsák SEO-stratégiájukat.

2023. április 24. 20:01

10 ezer amerikai dollárt nyerhetnek a Huawei XMAGE Awards fődíjasai

Kiírták a Huawei nagyszabású nemzetközi mobilfotós pályázatát, a HUAWEI XMAGE Awards 2023-at (korábban NEXT IMAGE Awards), melyen az elmúlt években több ízben is magyar siker született. Az idei megmérettetésre a világ minden tájáról kilenc kategóriában várják a fotós és videós alkotásokat, a legjobb pályaműveket beküldők pedig akár fejenként 10 ezer amerikai dolláros pénzjutalomban részesülhetnek. A pályaművek beküldési határideje 2023. augusztus 15., a nevezett alkotásokat neves nemzetközi zsűri bírálja el.

2023. április 13. 11:26

Ezekre a webcímekre figyeljen, ha nem akarja, hogy átverjék

Az utóbbi időben Magyarországon is egyre elterjedtebbek az adathalász oldalak, amelyek sok esetben nagyon megtévesztő webcímeket használnak. Mit tehetünk azonban, ha nem szeretnénk, hogy a személyes adataink illetéktelenek kezébe kerüljenek?

2023. április 4. 21:44

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

Az IAB Hungary digitális reklámszakmai szervezet március 24-én a GroupM Akadémia bázisán adta át a 2022-es évi Legjobb szakdolgozat a digitális marketingről című pályázat nyerteseinek járó díjakat. Az elmúlt három évben kivétel nélkül (előszörmásodszorharmadszor) a Budapesti Corvinus Egyetem diákjai nyertek a pályázaton, idén először azonban egy szegedi és egy debreceni egyetem hallgatója vihette haza a legjobb pályamunkáért járó díjat. 

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

Az Alza.hu ügyfelei mostantól a reklamált termékeket az AlzaBoxokon keresztül is visszaküldhetik. A Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban több mint 210 000 csomagautomatát működtető webáruház ismét egy újabb lépéssel közelebb került céljához, hogy hálózata a helyi közösségek számára minél hasznosabb legyen és kényelmesebbé tegye mindennapjaikat.

2023. március 21. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39