Növekszik a magyar informatikai szolgáltató ágazat

MTI Sajtóadatbank, 2012. október 27. 10:38

Az informatikai szolgáltatások iránt jelentkező nagy nemzetközi keresletnek és a Magyarország által kínált kedvező lehetőségeknek köszönhetően erőteljes növekedést ért el az utóbbi években a T-Systems Intertational magyarországi leányvállalata az IT Systems Hungary (ITSH) - tájékoztatta Bőthe Csaba, a vállalat ügyvezető igazgatója a sajtó képviselőit.

Az ITSH alkalmazottainak száma októberben elérte a 3 ezret. A vállalat 2006-ban alakult, 2007 végére már ezer főt foglalkoztatott és ez a létszám öt év alatt, 2012-re megháromszorozódott.
 

"Az informatikai szolgáltató ágazat Magyarországon mintegy 30 ezer főt foglalkoztat" - mondta Forgács Judit, az ITSH humán erőforrás igazgatója. A foglalkoztatásban elért dinamikus növekedés részben annak tudható be, hogy az infokommunikációs szolgáltató ágazat világszerte rendkívül lendületes ütemben növekszik és ez alól Magyarország sem kivétel, még az üzleti környezet jelenlegi nehézségei ellenére sem - mondta Papp László, a Gartner informatikai piackutató és elemző vállalat magyarországi képviseletének vezetője. Kiemelte, hogy az összes jelentős nemzetközi informatikai vállalatnak van már Magyarországon központja, az ország kiváló informatikai infrastruktúrával, szélessávú internet hálózattal rendelkezik, a nyugat-európai vállalatok számára optimális időzónában helyezkedik el, és kulturális téren is közel áll a nyugat-európai piacokhoz, a munkaerő pedig megfelelő kompetenciával és nyelvtudással rendelkezik.
 

A Gartner kutatásai szerint informatikai szolgáltatói telephelyként az osztrák és német határvonaltól keletre fekvő, 29 országot felölelő kelet-európai térségben Magyarország Szlovéniával, a Cseh Köztársasággal és Lengyelországgal együtt a legjobb "A" csoportot alkotja. A rendelkezésre álló képzett szakemberek számában Magyarország igazán csak Lengyelországgal és a Cseh Köztársasággal áll versenyben.
 

A Gartner szakembere szerint az informatikai szolgáltató ágazatban Magyarországon az elkövetkező években is dinamikus növekedésre lehet számítani, mivel egyrészt a nemzetközi cégek a nagy orosz és ukrán piacok kiszolgálásához is a fejlett informatikai infrastruktúrával rendelkező országokat részesítik előnyben, másrészt a térségben gazdasági növekedésre lehet számítani. Mint mondta, az informatikai szolgáltató ágazat mérete Magyarországon akár meg is duplázható.
 

Bőthe Csaba, az ITSH növekedési terveiről elmondta, hogy a következő években a cég tevékenységi körét magasabb hozzáadott értékű szolgáltatásokkal, kutatás-fejlesztési projektekkel, felhő alapú rendszerek és alkalmazások fejlesztésével tervezik bővíteni és ezzel párhuzamosan alkalmazottaik számát is tovább kívánják növelni, elsősorban debreceni és pécsi központjukban.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Világszerte 100 milliónál tart a Lime e-rolleres utak száma

A zöld közlekedési megoldásokat kínáló mikromobilitási szolgáltató összesen 9000 tonnával csökkentette a városi közlekedésből származó CO2-kibocsátást a világ több mint 120 városában. Budapesten kiemelkedően magas az elektromos rollerek iránti érdeklődés, a felhasználók átlagosan 14 perces utakat tesznek meg a Lime környezetbarát járműveivel.

2019. szeptember 18. 19:45

Steve Wozniak előad Budapesten

Steve Wozniak, az Apple társalapítója is látható lesz a CIB Bank és anyavállalata által szervezett Novathon konferencián, amely a korábbi hackathon formátum helyett idén a pénzügyi innováció és a digitális kultúra átalakulásának regionális seregszemléjeként tér vissza.

UPGRADE: A rendezvényre ma indult a regisztráció, amelyet néhány órával később le is kellett állítani, mivel minden belépő elkelt. www.facebook.com/novathonwithcib/ 

 

2019. szeptember 18. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás