Egyre inkább az olcsó táblagépeket keresik

Czipperer Dia, 2013. március 25. 10:26

Az elmúlt időszakban több felmérés is igazolja, hogy a táblagépek népszerűsége folyamatosan növekszik, és egyre inkább megtörik a notebookok dominanciáját, valamint már az olcsóbb modellek hódítanak.

A GfK adatai szerint a táblagépek jelentik az elektronikai piac egyik húzóágazatát. Nemcsak az eladások száma változott - növekedett jelentősen, hanem ezek ára pedig csökkenő tendenciát mutat.

 
Egyre több márka igyekszik megküzdeni a felhasználók kegyeiért, ezáltal a vásárlók folyamatosan bővülő kínálattal szembesülnek. A piacon maradáshoz azonban a márkáknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy nem tarthatják az egekben az árakat, hanem igazodni kell a felhasználói elvárásokhoz. 
 
Úgy tűnik, a piaci szereplők jó úton haladnak, hiszen a tavalyi év második felében már 180%-os növekedést tapasztalhattunk az eladások tekintetében, és az év utolsó negyedében már túl is szárnyalta a notebookok eladását. 
 
Érdekes, hogy míg az eladott darabszám 180%-kal, addig ezek értéke az előző évhez képest csak 80%-kal nőtt. Ez az árak csökkenésének tudható be, és mégis azt jelzi, hogy jelentősen több táblagépet adtak el. 
 
A felmérés rámutat az árak elmozdulására is, amely a tavalyi évet elnézve jelentős változást mutat. Míg januárban az eladott készülékek átlagára 140 ezer forint volt, addig decemberben már csak 55 ezer forint. Ez a belépő új márkáknak köszönhető, ugyanis év elején még csupán két nagy brand prémiumtermékei uralták a szegmenst, szépen lassan azonban sorakoztak az új belépők, és hódították meg célközönségüket. Decemberben már több mint 40 gyártó képviseltette magát a palettán.
Az adatok szerint valóban az alacsonyabb árkategóriás készülékek uralják a szegmenst: 2012 decemberében a piac 70%-át tette ki a 60 ezer forintig terjedő eladott készülékek száma.
 
Az pedig, hogy lenyomná a notebookokat a piacról, így szó szerint nem igaz. Tény, hogy sokkal több volt az eladott táblagép, de ez inkább annak tudható be, hogy ez utóbbival még viszonylag kevesen rendelkeznek.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50