Egyre inkább az olcsó táblagépeket keresik

Czipperer Dia, 2013. március 25. 10:26

Az elmúlt időszakban több felmérés is igazolja, hogy a táblagépek népszerűsége folyamatosan növekszik, és egyre inkább megtörik a notebookok dominanciáját, valamint már az olcsóbb modellek hódítanak.

A GfK adatai szerint a táblagépek jelentik az elektronikai piac egyik húzóágazatát. Nemcsak az eladások száma változott - növekedett jelentősen, hanem ezek ára pedig csökkenő tendenciát mutat.

 
Egyre több márka igyekszik megküzdeni a felhasználók kegyeiért, ezáltal a vásárlók folyamatosan bővülő kínálattal szembesülnek. A piacon maradáshoz azonban a márkáknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy nem tarthatják az egekben az árakat, hanem igazodni kell a felhasználói elvárásokhoz. 
 
Úgy tűnik, a piaci szereplők jó úton haladnak, hiszen a tavalyi év második felében már 180%-os növekedést tapasztalhattunk az eladások tekintetében, és az év utolsó negyedében már túl is szárnyalta a notebookok eladását. 
 
Érdekes, hogy míg az eladott darabszám 180%-kal, addig ezek értéke az előző évhez képest csak 80%-kal nőtt. Ez az árak csökkenésének tudható be, és mégis azt jelzi, hogy jelentősen több táblagépet adtak el. 
 
A felmérés rámutat az árak elmozdulására is, amely a tavalyi évet elnézve jelentős változást mutat. Míg januárban az eladott készülékek átlagára 140 ezer forint volt, addig decemberben már csak 55 ezer forint. Ez a belépő új márkáknak köszönhető, ugyanis év elején még csupán két nagy brand prémiumtermékei uralták a szegmenst, szépen lassan azonban sorakoztak az új belépők, és hódították meg célközönségüket. Decemberben már több mint 40 gyártó képviseltette magát a palettán.
Az adatok szerint valóban az alacsonyabb árkategóriás készülékek uralják a szegmenst: 2012 decemberében a piac 70%-át tette ki a 60 ezer forintig terjedő eladott készülékek száma.
 
Az pedig, hogy lenyomná a notebookokat a piacról, így szó szerint nem igaz. Tény, hogy sokkal több volt az eladott táblagép, de ez inkább annak tudható be, hogy ez utóbbival még viszonylag kevesen rendelkeznek.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB 2022. IV. negyedévi eredményei

„2022 újabb sikeres év volt az ABB számára; folytattuk az üzleti portfóliónk további optimalizálását, és a tervezettnél korábban elértük árréscélunkat. Erőfeszítéseinknek köszönhetően az ABB még ellenállóbbá vált. A jelenlegi piaci bizonytalanságtól függetlenül 2023-ban is meg akarjuk mutatni, hogy képesek vagyunk folyamatosan, legalább 15%-os üzemi EBITA árrést elérni." – mondta Björn Rosengren, vezérigazgató.

2023. február 4. 16:30

Ezek a nemzetközi trendek dominálnak idén a hazai villamosenergia-szektorban!

Kulcsfontosságú év lesz az idei a globális és hazai energiaszektorban. Egyrészt tovább fokozódik a nyomás a kontinens energiabiztonságának növelésére, másrészt pedig továbbra is fókuszban marad a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. Az Eaton globális energiagazdálkodási vállalat honi leányvállalatának piaci prognózisából megtudhatjuk, hogy idén milyen kihívásokkal néz szembe a villamos energetikai szegmens, és a nemzetközi trendek milyen hatást gyakorolnak a magyar piacra.

2023. február 4. 12:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46