Egyre inkább az olcsó táblagépeket keresik

Czipperer Dia, 2013. március 25. 10:26

Az elmúlt időszakban több felmérés is igazolja, hogy a táblagépek népszerűsége folyamatosan növekszik, és egyre inkább megtörik a notebookok dominanciáját, valamint már az olcsóbb modellek hódítanak.

A GfK adatai szerint a táblagépek jelentik az elektronikai piac egyik húzóágazatát. Nemcsak az eladások száma változott - növekedett jelentősen, hanem ezek ára pedig csökkenő tendenciát mutat.

 
Egyre több márka igyekszik megküzdeni a felhasználók kegyeiért, ezáltal a vásárlók folyamatosan bővülő kínálattal szembesülnek. A piacon maradáshoz azonban a márkáknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy nem tarthatják az egekben az árakat, hanem igazodni kell a felhasználói elvárásokhoz. 
 
Úgy tűnik, a piaci szereplők jó úton haladnak, hiszen a tavalyi év második felében már 180%-os növekedést tapasztalhattunk az eladások tekintetében, és az év utolsó negyedében már túl is szárnyalta a notebookok eladását. 
 
Érdekes, hogy míg az eladott darabszám 180%-kal, addig ezek értéke az előző évhez képest csak 80%-kal nőtt. Ez az árak csökkenésének tudható be, és mégis azt jelzi, hogy jelentősen több táblagépet adtak el. 
 
A felmérés rámutat az árak elmozdulására is, amely a tavalyi évet elnézve jelentős változást mutat. Míg januárban az eladott készülékek átlagára 140 ezer forint volt, addig decemberben már csak 55 ezer forint. Ez a belépő új márkáknak köszönhető, ugyanis év elején még csupán két nagy brand prémiumtermékei uralták a szegmenst, szépen lassan azonban sorakoztak az új belépők, és hódították meg célközönségüket. Decemberben már több mint 40 gyártó képviseltette magát a palettán.
Az adatok szerint valóban az alacsonyabb árkategóriás készülékek uralják a szegmenst: 2012 decemberében a piac 70%-át tette ki a 60 ezer forintig terjedő eladott készülékek száma.
 
Az pedig, hogy lenyomná a notebookokat a piacról, így szó szerint nem igaz. Tény, hogy sokkal több volt az eladott táblagép, de ez inkább annak tudható be, hogy ez utóbbival még viszonylag kevesen rendelkeznek.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Növekvő árbevétel, pozitív féléves eredmény

Mivel a Delta Technologies Nyrt. üzleti éve eltér a naptáritól, ezért március végével már az első üzleti félév számairól tud közzétenni gyorsjelentést. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kor kihívásaival ne kellene szembesülnie az immár a BUX-ban is jegyzett rendszerintegrátor informatikai társaságának. Mindazonáltal ilyen piaci körülmények között is tisztes helytállást tudott felmutatni: az egy évvel korábbi időszakhoz képest 71,5%-kal növekvő bevételről, és a korábban 300 milliót is meghaladó veszteséggel szemben 18,8 millió forintos nettó profitról számolt be a Delta Technologies.

2023. április 1. 17:48

Okosotthon: megoldás az energiatakarékosság és a kényelem jegyében

Alighogy hozzászoktunk az okoseszközök használatához, máris beszivárgott a mindennapokba az okosotthon kifejezés is. Kovács István Péter, az A1 Solar műszaki vezetője válaszolt azokra a kérdésekre, hogy hogyan kapcsolható össze az okosotthon funkciók használata az energiatakarékosságos szándékkal és miért érdemes intelligens és integrált megoldásokban gondolkozni azoknak, akik napelemes rendszeren keresztül termelik – vagy tervezik megtermelni – a villamosenergiát.

2023. április 1. 13:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08