A britek törvényben korlátoznák gyerekekkel kapcsolatos tiltott tartalmak elérését

MTI Sajtóadatbank, 2013. július 22. 10:04

Korlátozni kell a hozzáférést az olyan internetes tartalmakhoz, amelyek gyermekek elleni szexuális és egyéb visszaéléseket ábrázolnak, és ha a nagy internetcégek erre önszántukból nem hajlandók, a brit kormány kész törvényben szabályozni a kérdést - mondta vasárnap a brit miniszterelnök.

David Cameron a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: elsősorban azt nem szabad hagyni, hogy ha valaki gyermekek elleni szexuális visszaéléseket ábrázoló felvételeket keres egy internetes keresőfelületen, keresése eredménnyel járjon. "Minden egyes ilyen felvétel bűncselekmény helyszínét mutatja" - hangsúlyozta a kormányfő.

 

Cameron szerint a brit kormány ezért "igen-igen erőteljes hangvételű beszélgetésre" készül az online keresőfelületeket működtető cégekkel arról, hogy bizonyos "aljas, gusztustalan" keresési kritériumoknak nem szabad találati eredményt kiadniuk.
 

"Nagy vita lesz, de ha nem érjük el, amit szeretnénk, akkor törvényalkotásra lesz szükség" - fogalmazott a miniszterelnök a vasárnapi BBC-interjúban.


Arra a riporteri kérdésre, hogy ezek szerint a brit kormány még nem érte el célját olyan vállalatoknál, mint a Google vagy a Yahoo, Cameron kijelentette: nem azt mondja, hogy ezek a cégek eddig nem tettek semmit ebben az ügyben, hanem azt, hogy az eddigieknél is többet kell tenniük. Hozzátette: hisz a szólásszabadságban, de a szólásszabadság nem jelenti azt, hogy szabadon lehet gyilkosságra, gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekre uszítani. Itt egy háromszögről van szó: egyrészt azokról, akik feltöltik ezeket a tartalmakat - "őket el fogjuk kapni" -, másrészt azokról, akik keresik ezeket a tartalmakat - "őket is el fogjuk kapni" -, de vannak az internetcégek is, amelyek e tartalmak feltöltését és keresését lehetővé teszik, és nekik többet kell tenniük ennek megakadályozására - mondta a brit kormányfő.


A világhálón kívüli életben is vannak előírások, amelyek meghatározzák, hogy egy adott film hány éves kortól tekinthető meg a moziban, vagy hány éves kortól vásárolhat valaki alkoholt, az interneten azonban nincsenek ilyen szabályok - fejtegette Cameron.
 

A brit miniszterelnök hétfőn külön beszédben részletezi, hogy a kormány milyen lépésekre készül. Előzetes értesülések szerint a tervezett intézkedések között szerepel, hogy az internetes keresőfelületeket működtető cégeknek "feketelistát" adnak át azokról a tartalmakról, amelyeket a gyermekek elleni visszaéléseket vizsgáló és az online tartalmakkal szembeni védelmüket elősegítő központ (CEOP) állított össze.
 

Ha valaki a listán szereplő tartalmakra keres, a tervezett szabályozás alapján egy olyan honlap jelenne meg képernyőjén, amely a keresés várható következményeire figyelmezteti, például arra, hogy elvesztheti állását vagy akár gyermekeinek láthatási jogát is - mondja hétfői beszédében Cameron az előzetesen ismertetett részletek szerint.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Január 31-ig jelentkezhetnek az informatikushiánnyal küzdő cégek

2020 szeptemberében megkezdik céges gyakorlati évüket azok az informatikus hallgatók, akik elsőként szerezhetik meg diplomájukat a BME új, 6 szemeszteres alapképzésén. A szakot a bő tízezres informatikushiány hívta életre két évvel ezelőtt, a végzős diákokra pedig már most kiemelkedő érdeklődés mutatkozik. Az informatikushiányban szenvedő, vagy éppen utánpótlást kereső cégek 2020 január végéig jelezhetik foglalkoztatási szándékukat.

2020. január 17. 15:37

50 millió eurós kockázati hitel eszközt kap a Bolt

Az Európai Befektetési Bank (EBB) megállapodást írt alá az észt Bolt utazásszervező alkalmazás fejlesztőjével 50 millió euró értékű kockázati hiteleszköz (úgynevezett “venture debt facility”) rendelkezésre bocsátásáról. A finanszírozási megállapodás az Európai Stratégiai Beruházási Alap támogatásával jött létre az Európai Beruházási Terv részeként.

2020. január 17. 13:42

Itt az összekapcsolt jövő: ez várható idén az IoT-eszközök terén

Már minden és mindenki csatlakozik az internethez a babamonitortól kezdve az autókon át az ipari berendezésekig. Mi jöhet még ezután? A SUSE szakértői azt látják jósgömbükben, hogy egyre okosabbá válnak a peremen található eszközök, és új lehetőségeket teremt az 5G, de mindezt akkor tudjuk maradéktalanul kihasználni, ha egységesítjük a rendszereket. 

2020. január 17. 10:51

Harcos kedvében a Dell és az Alienware

2002-ben a Dell még a multimédiás otthoni szórakoztató termékekkel kísérletezett, az Alienware pedig az iparág első gamer laptopját mutatta be, a hordozható játékeszközök mérföldkövének számító Area-51m-et. Meghatározó pillanat volt ez a gamerek számára, akik innentől bárhol játszhattak kedvenc játékaikkal, akkoriban például a Grand Theft Auto: Vice Cityvel.

2020. január 17. 09:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44

2020: az adatok évtizedének kezdete

2019. december 27. 10:55
online sportfogadás