A britek törvényben korlátoznák gyerekekkel kapcsolatos tiltott tartalmak elérését

MTI Sajtóadatbank, 2013. július 22. 10:04

Korlátozni kell a hozzáférést az olyan internetes tartalmakhoz, amelyek gyermekek elleni szexuális és egyéb visszaéléseket ábrázolnak, és ha a nagy internetcégek erre önszántukból nem hajlandók, a brit kormány kész törvényben szabályozni a kérdést - mondta vasárnap a brit miniszterelnök.

David Cameron a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: elsősorban azt nem szabad hagyni, hogy ha valaki gyermekek elleni szexuális visszaéléseket ábrázoló felvételeket keres egy internetes keresőfelületen, keresése eredménnyel járjon. "Minden egyes ilyen felvétel bűncselekmény helyszínét mutatja" - hangsúlyozta a kormányfő.

 

Cameron szerint a brit kormány ezért "igen-igen erőteljes hangvételű beszélgetésre" készül az online keresőfelületeket működtető cégekkel arról, hogy bizonyos "aljas, gusztustalan" keresési kritériumoknak nem szabad találati eredményt kiadniuk.
 

"Nagy vita lesz, de ha nem érjük el, amit szeretnénk, akkor törvényalkotásra lesz szükség" - fogalmazott a miniszterelnök a vasárnapi BBC-interjúban.


Arra a riporteri kérdésre, hogy ezek szerint a brit kormány még nem érte el célját olyan vállalatoknál, mint a Google vagy a Yahoo, Cameron kijelentette: nem azt mondja, hogy ezek a cégek eddig nem tettek semmit ebben az ügyben, hanem azt, hogy az eddigieknél is többet kell tenniük. Hozzátette: hisz a szólásszabadságban, de a szólásszabadság nem jelenti azt, hogy szabadon lehet gyilkosságra, gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekre uszítani. Itt egy háromszögről van szó: egyrészt azokról, akik feltöltik ezeket a tartalmakat - "őket el fogjuk kapni" -, másrészt azokról, akik keresik ezeket a tartalmakat - "őket is el fogjuk kapni" -, de vannak az internetcégek is, amelyek e tartalmak feltöltését és keresését lehetővé teszik, és nekik többet kell tenniük ennek megakadályozására - mondta a brit kormányfő.


A világhálón kívüli életben is vannak előírások, amelyek meghatározzák, hogy egy adott film hány éves kortól tekinthető meg a moziban, vagy hány éves kortól vásárolhat valaki alkoholt, az interneten azonban nincsenek ilyen szabályok - fejtegette Cameron.
 

A brit miniszterelnök hétfőn külön beszédben részletezi, hogy a kormány milyen lépésekre készül. Előzetes értesülések szerint a tervezett intézkedések között szerepel, hogy az internetes keresőfelületeket működtető cégeknek "feketelistát" adnak át azokról a tartalmakról, amelyeket a gyermekek elleni visszaéléseket vizsgáló és az online tartalmakkal szembeni védelmüket elősegítő központ (CEOP) állított össze.
 

Ha valaki a listán szereplő tartalmakra keres, a tervezett szabályozás alapján egy olyan honlap jelenne meg képernyőjén, amely a keresés várható következményeire figyelmezteti, például arra, hogy elvesztheti állását vagy akár gyermekeinek láthatási jogát is - mondja hétfői beszédében Cameron az előzetesen ismertetett részletek szerint.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új vígjáték sorozat indul az HBO GO-n

A Danny McBride, John Goodman, Edi Patterson és Adam Devine főszereplésével készült Az erényes Gemston-ék című sorozat kilencrészes évadja augusztus 19-én indul az HBO GO-n és az HBO-n egy egyórás epizóddal, melyet aztán hetente újabb félórás epizód követ.

2019. augusztus 18. 12:23

Átlagosan háromezerért taxiznak a budapestiek

Ugyan még mindig inkább telefonon rendelnek taxit a fővárosiak, de egyre többen használnak valamilyen taxirendelő mobilalkalmazást is - derül ki a Főtaxi megbízásából készített kutatásból. Az elvárásoknak megfelelően új, hasznos funkciókkal bővült a taxitársaság applikációja, így akár már közvetlenül is felhívhatjuk a sofőrt az alkalmazáson keresztül, ha nem találjuk az autót.

2019. augusztus 18. 12:11

Pályázati felhívás kisiskolásoknak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), az MKB Bank Nyrt. (MKB), a Waberer's International Nyrt. és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat országos ösztöndíjpályázatot hirdet a 2019/2020-as tanévre az általános iskola 2-3. osztályos tanulói részére.

2019. augusztus 18. 10:14

A nők sokkal kritikusabbak a másik kinézetét illetően

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

2019. augusztus 18. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás