A Huawei innovatív füst- és tűzérzékelő megoldása képes előre észlelni az erdőtüzet

forrás: Prím Online, 2023. október 29. 11:59

A Huawei Technologies egy olyan új drónokra, mesterséges intelligenciára és az 5G hálózat képességeire épülő megoldást mutatott be, amely segít idejében jelezni, és ezáltal megelőzni az erdőtüzeket. Az új technológiát a PROBOTEK dróntechnológiával foglalkozó startup céggel, és a Cyta távközlési szolgáltatóval közösen a ciprusi Athalassa Parkban telepítették. Az új rendszer 5G hálózaton keresztül összekapcsolja a talaj menti szén-dioxid-, hőmérséklet- és páratartalom érzékelőket az erdő felett repülő drónokkal, valamint mesterséges intelligencia segítségével elemzi a drónok által rögzített képeket. A technológia már az első tűzjeleknél képes riasztani, és valós idejű adatokkal látja el a hatóságokat, többek között a tűz méretéről, terjedési irányáról és az optimális oltási útvonalról.

A rendkívül forró és száraz nyarak miatt az erdőtüzek az elmúlt években súlyos problémát jelentettek Cipruson. Az új technológiák, mint például az 5G, a mesterséges intelligencia és a drónok azonban képesek előre észlelni az erdőtüzet, és ezáltal csökkenteni a károkat, védve a helyi lakosságot. A Huawei, a PROBOTEK nevű dróntechnológiával foglalkozó startup céggel együttműködve a Cyta távközlési szolgáltató 5G hálózatán október végén Nicosiában mutatta be továbbfejlesztett, innovatív tűzérzékelési megoldását. 

 

 

Az új rendszer 5G hálózaton keresztül kapcsolódik a talajon lévő szén-dioxid-, hőmérséklet- és páratartalom-érzékelőkhöz, amelyek az erdő felett repülő drónokkal kommunikálnak, és a mesterséges intelligencia segítségével valós időben elemzi a drónok által rögzített képeket. Ha tűz gyanúja merül fel, a rendszer képes tájékoztatni a hatóságokat SMS-ben, e-mailben vagy telefonon keresztül, és valós idejű információkkal ellátni őket, például a tűz helyszínéről, méretéről, terjedési irányáról és a legoptimálisabb oltási útvonalról. A megoldás egyik legnagyobb előnye, hogy akár már az első jeleknél riasztani tud, például talaj menti füst észlelése esetén, így az új technológia révén az észlelés és a tűzoltók automatikus értesítése akár 2,5 percre csökkenthető. Mindez azért lényeges előrelépés, mert az erdőtüzek keletkezésénél az első 15 perc kritikus, minél hamarabb észlelik a tüzet, annál könnyebb megelőzni a terjedését. 

 

Az innovatív tűzérzékelési megoldást először 2022-ben Athénban telepítették. Azóta a technológia számos tesztelésen és fejlesztésen esett át. A korai tűzérzékelő rendszer bevezetése a Huawei "Smart & Green Village" társadalmi programjának keretében valósult meg, melynek célja, hogy széles körű hálózati lehetőségeket és oktatást biztosítson az ország vidéki területein. 

 

 

„A Cyta 5G hálózata jelentősen hozzájárul a Huawei futótűz-észlelési projektjéhez azáltal, hogy nagy sebességű, alacsony késleltetésű kapcsolatot biztosít, amely elengedhetetlen a valós idejű adatátvitelhez és a drónok működéséhez” – mondta George Metzakis. A Cyta kereskedelmi igazgatója hozzátette, hogy az 5G fejlesztése végtelen lehetőségeket nyit meg a katasztrófaelhárítástól az intelligens városok energiaellátásáig, amelyek javítják a polgárok életminőségét.

 

Radoslaw Kedzia, a Huawei Europe alelnöke hozzátette, a Huawei elkötelezett amellett, hogy olyan kezdeményezéseket és megoldásokat hozzon létre, amelyek hozzájárulhatnak a környezeti és társadalmi problémák kezeléséhez Cipruson és egész Európában: „A technológia nem állhat szemben a természettel, épp ellenkezőleg, segítenie kell a természet kibontakoztatását. A legújabb digitális technológiákat, amilyen a mesterséges intelligencia, a felhő és az 5G, gyorsan integrálják és széles körben alkalmazzák a különböző iparágakban. Ez elősegíti a digitális átalakulást és a fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődést, és kézzelfogható előnyöket hoz a társadalom egésze számára.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködési megállapodást írt alá a BENU és a Foglaljorvost.hu

Magyarország legismertebb gyógyszertárhálózata és az ország legnagyobb elérésű egészségügyi időpontfoglaló-felülete közösen lép fel a betegek magasabb szintű kiszolgálása érdekében. Együttműködésükkel az egészségügyi rendszerben történő eligazodást, a betegút egyszerűsítését, a felhasználók és vásárlók nagyobb kényelmét kívánják támogatni.

2024. március 4. 13:04

2024 legfontosabb építőipari technológiai trendjei

Képzeljen el egy építkezést, ahol robotok végzik a nehéz és veszélyes munkákat, a falakat a helyszínen 3D nyomtatással készítik, fenntartható, újrahasznosított építőanyagokból. Képzelje el, hogy a szakemberek és ügyfelek virtuális valóság segítségével maguk előtt látják és így járják be a még épülő épületeket, optimalizálva a tervezési és kivitelezési folyamatokat. Képzelje el, hogy mindez ma már lehetséges: a Mapei Kft. összegyűjtötte a legfontosabb építőipari technológiai trendeket.

2024. március 4. 11:32

Az ABB a Light + Building 2024 kiállításon: Intelligens épületek csúcstechnológiái testközelből

A világ vezető világítástechnikai és épületgépészeti szakkiállításán az ABB be fogja mutatni, milyen energiahatékonysági előnyökkel jár a digitalizáció és az interoperabilitás az intelligens funkcionális épületekben, a modern lakóterekben és az iparban már napjainkban is, és hogyan járulnak hozzá az innovációk a fenntarthatóbb jövőhöz.

2024. március 4. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30