Téli vezetési tippek a Mio-tól

forrás: Prím Online, 2020. december 13. 14:21

Bár a hazai téli időjárás egyre inkább mellőzi a havat, a mínuszok és csapadék okozta kellemetlenségekkel továbbra is számolnunk kell. Ilyenkor nem csak a szabályok betartása, de a személyes hozzáállás is rendkívül fontos. A Mio most hasznos tippekkel és közkedvelt fedélzeti kamerákkal segít, hogy télen is biztonságban érjünk haza.

 

1. Ne halogasd a gumicserét!

Ugye Te sem mész el otthonról megfelelő lábbeli nélkül? Akkor az autódnak se hagyd, hogy továbbra is nyári gumiabroncsokkal furikázzon! A téli gumikat akkor ajánlott feltenni, amikor a hőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken, ez pedig, az előrejelzések alapján, igencsak jellemző lesz. A hideg hónapokra ajánlott abroncsok erősebben tapadnak a fagyos aszfalthoz, így nem csak a féktáv, de ezzel együtt a balesetek esélye is csökken.

 

2. Szerezd be a szezonális kiegészítőket!

A fenti hasonlatnál maradva, a megfelelő cipőhöz megfelelő kiegészítők is járnak: fagyálló hűtőfolyadék és szélvédőmosó, megfelelő állapotú ablaktörlők, jégoldó spray és jégkaparó. Az egyéb kötelező tartozékokon kívül télen érdemes az autóban tartani egy pár kesztyűt, néhány meleg pokrócot, elemlámpát, telefontöltőt, és jelen helyzetben bizony egy maszkot is, hiszen nem tudni, utazás közben be kell-e térni valahova.

 

 

3. Ne hajts túl gyorsan!

A sebességhatár túllépése a balesetek egyik leggyakoribb oka. Egy igazi téli napon előfordulhat, hogy a hirtelen leeső hótól nem látjuk a sebességkorlátozást jelző táblát. Ilyenkor nyugodtan rábízhatjuk magunkat a MiVue kamerák Smart Alert funkciójára, ami azonnal figyelmeztet, ha túlléptük a megengedett sebességet. Nem is beszélve arról, hogy télen meg sem kell szegni a szabályokat ahhoz, hogy baj történjen. Attól, hogy egy 90-es tábla mellett haladunk el, nem feltétlenül kell 90 km/h-s sebességgel menni. Ez a szám az optimális időjárási feltételekhez lett igazítva, a jeges, csúszós út azonban semmiképp sem nevezhető optimálisnak. 

 

4. Ne tapadj rá az előtted haladóra!

Sosem jó ötlet, különösen nem télen! A havas, jeges úton való fékezés hosszabb ideig tarthat, még megfelelő abroncsokkal is, mint a száraz aszfalton. Ha egy előtted haladó autó hirtelen megáll, akkor időt kell adnod, először saját reakciódnak, majd a fék fogásának is. Pár pillanat csupán, de életeket menthet, épp ezért a Mio több kameráját is ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszerrel (FCWS) szerelte fel, így az eszköz azonnal jelez, ha az autónk az előttünk haladótól kevesebb, mint 15 méter, vagy kevesebb, mint 1,5 másodpercnyi távolságra van.

 

5. Vedd figyelembe az időjárási viszonyokat!

Nem szabad elfelejteni, hogy télen a csúszós utakon kívül a megváltozott látási viszonyokkal is számolni kell. Csökken a napsütéses órák száma, viszont többször vezetünk sötétben, felhős, ködös időben. Ilyenkor előfordulhat, hogy észrevehetetlenek a felfestett jelzések, amik segíthetnék a tájékozódást. Ahhoz, hogy minimalizáljuk a balesetek lehetőségét, a fenti pontok betartása mellett nagy segítséget nyújthatnak a MiVue kamerák sávelhagyásra figyelmeztető rendszerei (LDWS), így időben korrigálhatók a manőverezési hibák. Ha pedig akár útközben, akár parkolás során mégis baleset történne, a kamera felvétel alapján mindig tudni fogjuk, pontosan mi történt és ki a felelős érte.

 

Erre is figyelj oda:

  • Indulj el időben! Egy valódi téli reggelen a hó letakarítása vagy a jég leolvasztása bizony hosszú perceket vehet igénybe, amit sokan útközben akarnak behozni. Inkább kelj fel hamarabb vagy számold bele ezt is a menetidőbe, hogy biztonságban elérd az úticélodat. 
  • Ne nyomkodd a telefonod útközben! Ez egyébként is szabályellenes, ilyenkor pedig különösen életveszélyes. Készítsd el az útitervet még otthon, ebben nagy segítségedre lesznek a Mio navigációs eszközei, az üzenetek pedig akkor is ott lesznek, amikor hazaérsz.
  • Különösen az ünnepi időszakban előfordulhat, hogy a csomagokat az utastérben szállítjuk, ami egy hirtelen fékezésnél rendkívül balesetveszélyes lehet, ezért a táskákat és ajándékokat mindig tedd a csomagtartóba! 
  • Mindig legyen elég az üzemanyag, hogy akkor is kitartson, ha baleset miatt csak araszolva tudsz haladni, és fűtést se kelljen leállítani!

 

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még élvezetesebb hibrid munkamegbeszélések a Logitech Sight AI kamerájának használatával

Bemutatkozott a Logitech AI-alapú asztali kamerája, a Logitech Sight, amely a Rally Bar vagy Rally Bar Mini elülső kamerákkal együttműködve intelligens módon rögzíti a tárgyalóteremben mozgó résztvevők legjobb perspektíváját és követi a beszélgetéseket. A hibrid munkavégzés világában a távolról dolgozók 43%-a számol be arról, hogy nem tud igazán bevonódni egy-egy megbeszélésbe - ezen a helyzeten segít a Logitech Sight kamerája, csökkentve a hibrid csapatok közötti egyenlőtlenségeket a tárgyalóteremben. 

2022. december 7. 13:59

Fejlessze a játékok hangzását a vadonatúj Philips TAG5106 fejhallgatóval

Az MMD, vezető kijelzőspecialista és a Philips monitors márka licencpartnere örömmel jelenti be egy vadonatúj prémium gaming headset bevezetését, amelyet a kényelem, a kiváló hangzás és a fejlett vezeték nélküli technológiák ideális kombinációját kereső játékosok számára terveztek. 

2022. december 1. 19:54

Áttörést jelenthetnek az EKG-t mérő okosórák a tünetmentes szívproblémák felismerésében

Az európai kardiológusok legfrissebb irányelvei szerint* az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció azonosítása az EKG-funkcióval rendelkező okosórákkal új távlatokat nyithat az orvoslásban. A kereskedelmi forgalomban is kapható okoseszközök folyamatosan fejlődő algoritmusai és technológiái hozzájárulhatnak az egyébként tünetmentes szívritmuszavarok hatékonyabb szűréséhez, ezáltal sok páciens időben orvoshoz juthat a problémájával. A Huawei friss felmérése szerint** a magyar válaszadók 78 százaléka használná az EKG funkciót az okosóráján. 

2022. november 30. 20:11

46 CES 2023 Innovációs díjjal ismerték el a Samsung munkáját

A Samsung 46 új termék- és szolgáltatásinnovációja nyerte el a CES 2023 Innovációs Díját, köztük három, a Legjobb Innováció elismerést is a Consumer Technology Association (CTA) szervezettől. Az évente átadott Innovációs díjak a kiemelkedő mérnöki és tervezői teljesítményét értékelik számos termékkategóriában.

2022. november 23. 20:35

Az új Casio karórát a látványos X-dizájn és az Alcantara bőr teszi különlegessé

A Casio nemrég bemutatta legújabb, a Honda Racinggel közös együttműködésben készített karóráját, az EQB-2000HR-t. A japán óragyártó Edifice almárkához tartozó karórája a „Speed and Intelligence” (Sebesség és Intelligencia) elnevezésű márkakoncepciónak köszönhetően született meg. „A számlapján ugyanaz az autentikus árnyalat jelenik meg, mint ami a Honda versenyautók oldalán található jelvényeken is látható” – hívta fel a figyelmet Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere. 

2022. november 19. 14:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55