Új magyar szolgáltatással kereshetjük elveszett értékeinket

forrás: Prím Online, 2013. november 20. 15:58

Hazánkban évente, csak tömegközlekedési eszközökön, több mint tízezer személyes tárgyat veszítünk el, az egyéb helyeken gazdátlanul hagyott értékes tárgyak száma pedig feltehetően a többszázezres nagyságrendet is eléri. Az azonosítást segítő egyedi jelölés hiányában ezek ritkán kerültek vissza gazdájukhoz. Erre jelent megoldást egy új magyar fejlesztés, amely egy speciális matrica és a net segítségével köti össze a tárgy becsületes megtalálóját a pórul járt tulajdonossal.

Míg az elveszett okmányok, bankkártyák és egyéb iratok tulajdonosának azonosítása a rajtuk szereplő személyes adatok révén sok esetben megoldható, a tárgyak többségéről mindez sajnos nem mondható el. Az Elveszett – Meglett névre keresztelt magyar megoldás ezt a problémát hidalja át néhány egyszerű elem innovatív összekapcsolásával. A rendszer három pillérre épül: egy speciális matricára, az internet nyújtotta határtalanságra és nem utolsó sorban egy emberi tulajdonságra, a motiválhatóságra.

 

A rendszer működése egyszerű. A tulajdonos a féltett tárgyon egy jól látható helyre egy egyedi azonosító kóddal ellátott matricát helyez, amelyet ezt követően az elveszett-meglett.hu internetes portálon regisztrál. A tárgy elvesztése esetén a megtaláló a matricáról a kód mellett természetesen a portál címét is leolvashatja, ahol a kód beírását követően kapcsolatba léphet a tárgy gazdájával. A weboldalon csak az azonosító kód beírásával kaphatunk további információt, a talált tárgyak között „szörfözni” egyébként nem lehet.


A matricák egyedi fejlesztésű, a legmagasabb elvárásoknak megfelelő, kiváló minőségű anyagból készülnek, nem kopnak, nem halványodnak el és nem válnak le a felületről, így hosszú távú megoldást jelentenek a hagyományos jelölésekkel összehasonlítva.

 


Az okosmatricán olvasható a „A megtaláló jutalomban részesül” felirat is, amely a becsületes megtalálót még inkább a tárgy visszajuttatására ösztönzi. A tulajdonos az eszköz regisztrálásakor adhatja meg, hogy milyen jutalmat ajánl fel, ezt viszont utólag is módosíthatja, például felemelheti az összeget, ha tényleg elveszett a tárgy, és többet lenne hajlandó fizetni a visszajuttatásért.


„Mindennapos esemény a ruhaneműk, a hivatalos iratok, egyéb kisebb személyes tárgyak elvesztése, de előfordult már, hogy az utasok kerékpárt, babakocsit, komplett bőröndöt, könyveket, sőt bevásárlókocsit, sílécet, de akár egy egész zsák építési törmeléket is elvesztettek” – derül ki a BKV adataiból.


A buszokon, villamoson vagy metrón felejtett tárgyak száma idén novemberig meghaladta a 7500-at. Ezeknek mindössze mintegy 20%-a, közel 1700 került vissza a tulajdonosához. Elveszett tárgyakból tehát van bőven – és a tömegközlekedés csak egy keskeny szelete mindennapjainknak.


„Saját ötletekből építkeztünk az Elveszett – Meglett rendszer kidolgozása során” – mondta Miklovicz Bertold, a szolgáltatást üzemeltető Collatinus Kft. képviselője. A világon különféle módszerek léteznek a talált tárgyak visszajuttatására -, mi a folyamat lehető legegyszerűbbé tételében láttuk a megoldást. Ennek eredménye a most debütáló szolgáltatás. Az emberek első reakciója általában az, hogy remek ötlet, de gyakran adnak hangot véleményüknek a szkeptikusok is, hogy „ugyan ki az, aki ennyire becsületes?” Mi általában visszakérdezünk: Te visszaadnád? A válasz pedig minden esetben az, hogy természetesen igen. A saját felmérésünk is azt mutatja, hogy a megoldás működőképes. Az országban számos eszközt szórtunk szét tesztjelleggel, és ezek 100%-ban visszaérkeztek hozzánk.”


„Gyakran látni közösségi oldalakon, hogy talált tárgyakról adnak hírt, így remélve, hogy előkerül a tulajdonosa. Ez is arra utal, hogy az emberek túlnyomó többsége becsületesen áll hozzá, és eszébe sem jut megtartani a talált tárgyat. A rendszerünkkel a megtaláló dolgát is megkönnyítjük, hiszen nem kell hosszan kutatnia, csak felmegy a honlapra, ahol a tárgyon lévő kódsor alapján egy pillanat alatt megtudja, hogy kit is kell keresnie. Nem utolsó sorban azt is látja, hogy becsületességét mivel jutalmazza a tulajdonos” – magyarázta Mikolvicz Bertold.
 

Kulcsszavak: onlineszolg

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50