HP-gondok

Harmat Lajos, 2000. augusztus 18. 08:03
A Hewlett-Packard közölte, részvényei a bejelentett negyedévi erős PC- és szoftvereladások ellenére lefelé tendálnak.
A HP-részvények szerdán 9,88 dollár emelkedéssel zártak, de a csütörtöki nyitás a szerdai 120,88 dollár helyett 107 dollárt mutatott. A kényelmetlen és meglepő fejlemények egy része a nemzetközi átváltási folyamatokból és költségtényezőkből adódik.

Kurt King, a Banc of America Securities elemzője szerint azonban a HP hibázott az általános jövedelmi kivetítésben és ezt illető várakozásaiban a Unix-piaccal kapcsolatban, ahol az eladások a tervezett volumen felénél tartanak. A szerdán ismertetett pénzügyi eredmények különböző tényezők összesített hatását mutatják. A szoftverekből származó jövedelem 57 százalékkal nőtt, a notebook-eladás 93 százalékkal emelkedett. A Unix szerver eladás 15 százalékkal emelkedett, azonban az átlagos értékesítési ár (ASP) a közepes Unix-szervereknél 27 százalékkal csökkent. Mint Carly Fiorina vezérigazgató elismerte, középkategóriájú szervereik ára a legmagasabb a szakmában.

Ugyanakkor a társaság igyekszik megszabadulni a marginális üzleti részektől. Például eladta érdekeltségét az Ericssonnal közös vállalkozásban. Az elmúlt évben a HP 12,2 milliárd dollár jövedelmet jelentett, a számok azonban tartalmazzák az Agilentnek, a cég méréstechnikai részlegének múlt nyári eladását is.

Az elmúlt időszakban a társaság a leggyorsabban növekvő nagycég volt a szakmában. A Dataquest szerint a HP üzlete 44 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban és 34 százalékkal világméretekben. Ezenkívül az elmúlt néhány negyedév során a unixos szerverek üzletága új erőre kapott, a jövedelmező piacon a Sun, az IBM, a Compaq és a HP harcol egymással, azonban a HP elhibázta unixos számait ebben a negyedévben.

A negyedév során a HP saját Unix operációs rendszerének, a HP-UX-nek új verziójával jelentkezett, és egy jelentős szerződést kötött az Amazonnal, annak webhelyét támogatandó. A másik oldalon, a HP, az iparág többi résztvevőjéhez hasonlóan, erős versennyel néz szembe, amely a marginális részek lemorzsolódását hozza magával. A HP növekedésének egyik alaptényezője, a számítógép-eladás visszaesőben volt. Az elemzők véleménye most megoszlik a PC-ipar jövőjéről. Néhányan, mint Charles Smulders a Dataquesttől, azt mondják, hogy a PC-piac telítődik és a növekedés lelassul. Más elemzők ugyanakkor hisznek benne, hogy az iparág csak egy átmeneti hullámvölgyben van, és a Windows 2000 alkalmazása fellendülést hozhat magával.

Összességében - mint a CNET jelentése írja - a HP vezetése az októberben esedékes pénzügyi évzáráskor 15 százalékos jövedelemnövekedést remél.

Kulcsszavak: HP tőzsde Unix +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34