Brit kutatók nem találtak bizonyítékot a mobiltelefonok egészségkárosító hatására

MTI Sajtóadatbank, 2014. február 16. 08:57

Nem találtak bizonyítékot a mobiltelefonok egészségkárosító hatására brit kutatók. A témát körüljáró eddigi legnagyobb brit program szerint nincs bizonyítható összefüggés a mobiltelefon-használat és a rák kialakulásának kockázata között.

A mobil telekommunikációs és egészségügyi program (MTHR) keretében tizenegy éven át tartó kutatást végeztek a szakértők. Eredményeik alapján azt is kimutatták, hogy nem növeli a kora gyermekkorban kifejlődő rák kockázatát, ha az anya a terhesség idején ki van téve a bázisállomások hatásainak - olvasható a The Daily Telegraph című brit napilap lap honlapján.
 

David Coggon, az MTHR vezetője elmondta: a program kezdetekor tudományos bizonytalanságok és kétségek övezték a mobiltelefonok és a velük rokon technológiák miatti egészségügyi kockázatokat.
 

"A független program befejeződött, az alapos kutatáson nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a mobiltelefonokból vagy bázisállomásukról érkező rádióhullámok kockázatot jelentenének az egészségre" - fejtette ki a szakértő.
 

A 13,6 millió fontba (mintegy ötmilliárd forintba) került programot a brit kormány és a telekommunikációs ipar támogatta. A program egész ideje alatt független bizottság felügyelte a kutatást, így biztosítva, hogy egyik érdekelt szervezet se befolyásolja a vizsgálat kimenetelét.
 

Coggon ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy még mindig maradtak megválaszolatlan kérdések. "Kevesebb a bizonytalanság, ezért sokkal kevesebb dolog miatt kell aggódni. Nem zárható ki viszont annak a lehetősége, hogy hosszútávon jelentkezhet valami, ami a korai években nem mutatkozik meg vagy akadnak olyan apróbb dolgok, amelyek nem derültek ki a most lezáródott kutatásból" - fejtette ki a tudós.
 

Az MTHR ezért új kutatást indít, amely a hosszú távú mobiltelefon-használatot vizsgálja. A COSMOS tanulmány összesen százezer mobilhasználót von be a kutatásba annak elemzésére, hogy milyen késeltetett káros hatásai lehetnek a mobiltelefonoknak.

http://www.telegraph.co.uk/technology/news/10636197/Mobile-phones-pose-no-health-risk-according-to-report.html

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50