A 4G új korszaka kezdődik a Telekomnál

forrás: Prím Online, 2014. október 18. 09:22

Az NMHH és a Magyar Telekom Nyrt. aláírta a mobiladat- és hangforgalomra eddig meg nem nyitott frekvenciák használatához és hálózatok üzemeltetéséhez szükséges hatósági szerződést. 2015 végére 93 százalékos lakossági lefedettséget biztosít a Telekom 4G mobilhálózata.

Országszerte elérhetővé teszi a Telekom a 4G mobilinternetet. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Telekom Nyrt. aláírták a frekvenciák használatba vételéhez szükséges hatósági szerződést, amely biztosítja, hogy hazánkban tovább növekedjen az adat- és telekommunikációs szolgáltatások hozzáférhetősége. Már holnap tovább bővül a szolgáltató 4G lefedettsége.

 

A sikeresen lezárult frekvenciapályázatot követően az NMHH a nyertes pályázók közül elsőként a Magyar Telekommal írta alá az elnyert frekvenciablokkok használatba vételéhez és üzemeltetéséhez szükséges hatósági szerződést. Karas Monika, az NMHH elnöke október 17-én átadta Christopher Mattheisennek, a Magyar Telekom vezérigazgatójának a frekvenciák használatára jogosító frekvenciakijelölést és rádióengedélyt. 

 

Mint ismert, a hatóságnak a pályázati eredmény közzétételétől számítva 50 napja volt szerződést kötni a nyertes szolgáltatókkal. Az október 1-jén megkezdett tárgyalásokat követően két hét alatt sikerült megállapodnia a két félnek, amelyet a közös célok és az együttműködő hozzáállás tett lehetővé. Ez is példázza azt, hogy az NMHH partnerként tekint a szolgáltatókra, és élenjár abban, hogy a 2034-ig szóló frekvenciahasznosítás feltételeit rögzítő megállapodással megfelelő alapokat teremtsen mind az állami tulajdonosi jogokat gyakorló NMHH, mind a hazánk digitális gazdaságában fontos szerepet vállaló mobilszolgáltató, mind az előfizetők jövőbemutató érdekharmonizációjához.

 

Az újonnan megszerzett frekvenciák alkalmasak a ma elérhető legjobb szélessávú technológiák, különösen a 4G/LTE fejlesztésére, és garanciát nyújtanak a mobilpiac biztonságos és fenntartható fejlődésére. Az NMHH számára kiemelten fontos, hogy a sikeres, lezárt frekvenciaértékesítéssel újabb lendületet adjon a mobil szélessávú szolgáltatások lefedettség- és kapacitásbővítésének, és ezáltal ösztönözze a szolgáltatások minőségének javulását és hozzájáruljon a fogyasztói jólét növeléséhez, az információs javak hozzáféréséhez. Cél, hogy a szolgáltatók ne passzív bérlői, hanem aktív felhasználói legyenek a kiosztott frekvenciáknak. 
 

 

Már holnaptól tovább bővül a Telekom 4G lefedettsége

 

A Telekom a frekvenciaértékesítés során az A, D és E csomagot nyerte el, vagyis a pályázat eredményeként több mint duplájára növelte – 85 MHz-ről 189 MHz-re – az országosan igénybe vehető, teljes sávszélességét. A nagy lefedettség elérésére alkalmas 800 MHz-es LTE/4G hálózat kiépítésére kötelezettségként vállalta a szolgáltató, hogy az eddig le nem fedett 1000 fős lakosságszám alatti települések 38 százalékát fogja lefedni egy éven belül.

 

A Telekom az új frekvenciák birtokbavétele után azonnal tovább bővíti 4G lefedettségét és már szombattól országosan újabb 450 darab 4G állomást kapcsol be hazánk digitális vérkeringésébe, valamint teljes hálózatában a technológia nyújtotta maximum sebességet biztosítja majd ügyfeleinek – jelentette be a mai közösen megrendezett sajtótájékoztatón Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. A Telekom elkötelezett a 4G mobilszolgáltatások további fejlesztése mellett, a szolgáltató tervei szerint 2015 végére gyakorlatilag országos, lakossági szinten 93 százalékos kültéri lefedettséget és kiváló szolgáltatásminőséget nyújtó 4G hálózatot biztosít ügyfeleinek.

 

A szolgáltató 4G hálózatát ma már több mint 250 ezer ügyfél használja. A közelmúltban lezárult frekvenciatenderen a szolgáltató elnyerte azokat a frekvenciablokkokat, amelyeket a ma átvett használatbavételi engedélyeknek köszönhetően ügyfelei számára a legelőnyösebben hasznosíthat. Az új frekvenciák alkalmasak a ma elérhető legjobb szélessávú technológiák, különösen a 4G/LTE fejlesztésére, de alkalmasak a mobiltechnológia következő fejlesztési lépcsőfokára is (LTE Advanced), amelyet a Telekom már sikeresen tesztelt az Ericssonnal, szintén elsőként Magyarországon.

 

 

Az általuk forgalmazott készülékek döntő többsége (10-ből 7) 4G képes, az októbertől kínált új, korlátlan tematikus mobiladat opciók pedig ajánlati oldalról adhatnak újabb lökést a 4G mobilinternetezés további térnyerésének.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50