Futurisztikus ökováros lesz Párizs 2050-re?

forrás: Prím Online, 2015. január 21. 14:33

A „2050 Paris smart city” project antiszmog-tornyokkal, bioklimatikus csúcsokkal, fotoszintézis-tornyokkal, függőleges farmokkal és zöld hidakkal szeretné ökovárossá változtatni a francia fővárost.

Vincent Callebaut öko építész a Paris City Hall megbízásából nyolc megújuló energiát termelő zöld tornyot tervezett a párizsi klímaprogramhoz kapcsolódóan, melynek célja, hogy a francia főváros 75%-al csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását 2050-re. A nyolc különböző zöld torony mindegyike integrálja a természeti elemeket és a megújuló energiákat, mindezt egy nagyvárosi környezetbe illesztve, írja az Impress Magazin.

Bioklimatikus „hegycsúcs tornyok”

A bioklimatikus csúcsok olyan pozitív energiát termelő lakóházak melyek háromféle megújuló energiát ötvöznek. Nappal az épületeket körülvevő napelem és hőenergiapajzsok termelik az elektromos áramot, éjjel pedig beindulnak a hydro-elektromos szivattyúk. A ház falán futó zöld teraszok pedig fito-tisztítás és a bio-komposztálás segítségével megszűrik a lakók által fel nem használt, újrahasznosítható vizet.

 



Levegőtisztító „antiszmog tornyok”


A körkörös antiszmog tornyok célja Párizs levegőjének megtisztítása a város egy új, kerékpárutakkal és konyhakertekkel kiépített övezetében. Energetikailag ezek a szerkezetek is termelnek áramot szélturbinák és rugalmas napelemes anyagok alkalmazásával.

„Fotoszintézis tornyok” – a zöld alga bioreaktorok


A fotoszintézis tornyok a már meglévő hétemeletes Montparnasse köré épülnének, teljesen átalakítva a meglévő struktúrát. A koncepció szerint az épület függőleges zöld alga bioreaktorokkal lesznek körülvéve, melyek tiszta energiát termelnek majd, a fito-tisztító lagúna telepítésével pedig újrahasznosításra kerül az épület szürke vize.

„Bambuszfészek tornyok” – termodinamikai konyhakertek


A negyedik típusú zöld torony a bambuszfészek elnevezést kapta. Ezek a tornyok bambusz biohálóval körülvett függőleges termodinamikai konyhakertek. Az ökológiai 3D vászon egyszerre védi a függőleges farmokat, miközben a szerkezet falába és tetején elhelyezett szélturbinák pedig termelik az áramot.

„Méhkaptár-tornyok” – zöld minigarzonok


A méhkaptár alakzatú tornyok a párizsi lakóházak tetejére épülnének, megduplázva azok magasságát azzal a céllal, hogy megnöveljék Párizs belvárosában a lakások jelenlegi mennyiségét, függőleges minigarzonokat létrehozva. A méhkaptár tornyok tetején termikus és fotovoltatikus napelemek lesznek telepítve, melyek biztosítják a környék közvilágítását is.



Függőleges „farm-tornyok”

A meglehetősen futurisztikus látványt keltő függőleges farm-tornyokon, mezőgazdasági farmok és konyhakertek lesznek kialakítva, ahol biogazdálkodás folyik majd.

„Mangrove tornyok” – a zöld felhőkarcolók


A mangrove tornyok Párizs egyik legforgalmasabb pályaudvara, a Gare du Nord fölé épülnének. A zöld felhőkarcolókban irodák, szállodák is helyet kapnak majd a lakások mellet. A pályaudvar peronjaira piezoelektromos érzékelők kerülnek, melyek energiát termelnek, miközben sétálnak rajta az emberek, a zöld tornyok homlokzata pedig egy foto-elektrokémiai borítást kap.

 



Lakott „híd-tornyok”


A lakott „híd-tornyok” a város keleti és nyugati partjának összeköttetését szolgálják a tölcséres ikertornyokkal. A környezetbarát zöld hidak, melyek a folyó kinetikus energiáját hasznosítják a pozitív energiatermelésre, nem bocsátanak ki szén-dioxidot és nem termelnek hulladékot, egyúttal Párizs ingatlan válságára is egy alternatív megoldást kínálnak.

 



Forrás: www.impressmagazin.hu



 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50