Kirobbanó siker volt az intelligens város témájával foglalkozó konferencia

forrás: Prím Online, 2017. május 29. 10:51

Több száz fős érdeklődő szakmai közönség előtt tartotta meg második smart city (okos város) tematikájú konferenciáját az Informatika a Társadalomért Egyesület. 

A délelőtti plenáris ülésen többek között az “okos településfejlesztésben” leginkább érintett tárcák és állami szereplők tartottak előadásokat, amelyeken a résztvevők betekintést nyerhettek a releváns szakpolitikai tervekbe, megismerkedhettek az egyes érintett tárcák várható konkrét intézkedéseivel,illetve az egyes elérhető finanszírozási módozatokkal.

 

A konferencián Deutsch Tamás a Digitális Jólét Program (DJP) 2.0 programért felelős miniszterelnöki biztosa ismertette azokat az okosváros-fejlesztéshez kapcsolódó kísérleti pilotprojekteket, amelyek a júniusban elinduló program gerincét alkotják majd. A hamarosan elinduló program célja, hogy hozzájáruljon az ország versenyképességének javulásához, hazánk sikeres versenyképességi fordulatához – mindezt úgy, hogy közben javul a honfitársaink életminősége, és csökkennek a digitális különbségek is.

 

Deutsch Tamás kifejtette, az Európai Unió polgárainak már közel kétharmada él (nagy)városokban, ami kimondottan fontossá teszi azt, hogy a városi fejlesztéseket szolgáló elképzelések a közgondolkodás középpontjába kerüljenek – amiben kiemelt felelőssége van az államnak, amelynek kezdeményező szerepe nélkül lehetetlen a digitális fordulat összetett társadalmi folyamatának megvalósítása.

 

Ahhoz azonban, hogy minden megtörténhessen, elengedhetetlen a nemzetközi színvonalú digitális infrastruktúra, megfelelő digitális eszközök és digitális szolgáltatások megléte. Ennek kapcsán a miniszteri biztos elmondta, hogy a következő másfél évben nem csak megvalósul a témához kapcsolódó fejlesztési koncepció kidolgozása, de a végrehajtása szempontjából olyan kulcsfontosságú,állami és önkormányzati személyi kör képzése is elindul, amelyik érti és tudja majd, hogy mit jelent ez a fogalom. A képzési program a mintegy 55 000 közalkalmazott közül 550-et érint.

 

 

Deutsch Tamás kiemelte, hogy az okosvárosi fejlesztések nem korlátozódnak a városokra, hanem minden településtípusra, falvakra, községekre, akár térségekre és turisztikai régiókra is kiterjednek. A fejlesztések megvalósításához szükséges források rendelkezésre állnak, illetve rendelkezésre állnak majd.

 

A konferencia második előadójaként megszólaló Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy az országos és a helyi politika soha nem engedheti át az informatikai cégeknek annak meghatározását, milyen lépések során kell a településeket okosvárossá tenni, mert ennek a feladatnak a felügyelete a mindenkori politika felelőssége, az állam dolga, hogy meghatározza azokat a célokat és eszközöket, amelyek az ilyen típusú fejlesztésekhez szükségesek.

 

Az államtitkár ugyanakkor elmondta, hogy a jelenlegi kormányzat az önkormányzatokkal együttműködve olyan városfejlesztési programon dolgozik, amely "elfelejti azt az országfejlesztési logikát, amelyben volt egy főváros és volt a fővárosnak egy gazdasági és demográfiai háttérországa, abban a több mint nyolcmillió emberben, aki Budapesten kívül él" és célja, hogy a vidék Magyarországa is legalább olyan fejlesztési lehetőségeket kapjon, mint amilyeneket 1990 óta Budapest is megkapott a mindenkori kormányzatoktól.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Digitális gyermekvédelmi konferenciát szervezett az NMHH és az ELTE

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé, hogy a bántalmazás önkéntes bejelentése és a monitorozási kötelezettség közösen segítse a gyermekek védelmét az online térben. Többek között ez is elhangzott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar által a gyermekek online bántalmazása elleni védekezésről szervezett konferencián.

2024. május 15. 19:31

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A világ 600 legjobb fiatal egyeteme közé került a Széchenyi-egyetem

Az 501–600. helyen szerepel a győri Széchenyi István Egyetem azon a ranglistán, amelyet a Times Higher Education (THE) május 14-én tett közzé a világ legjobb fiatal egyetemeiről. Az intézmény újabb sikere mögött erősödő kutatási teljesítménye, valamint szoros ipari és nemzetközi kapcsolatai állnak.

2024. május 15. 14:33

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38