Retro konzolok indíthatók böngészőből

forrás: Prím Online, 2017. november 17. 12:01

Böngészőben indíthatók el olyan legendás gépek és konzolok, mint például a Commodore 64, a ZX Spectrum vagy éppen a Super Nintendo egy most indult weboldalon. A virtualconsoles.com-on elérhető ingyenes szolgáltatás keretében összesen 7 „őskövülettel” játszhatunk mindenféle extra kiegészítő vagy plugin telepítése nélkül.

Reneszánszukat élik a régi számítógépeken és konzolokon futó retro játékok. Sok pincéből és padlásról kerül elő a 20 éve elpakolt számítógép, s persze egyre több az újra kiadott régi konzol is. Ezt a hullámot lovagolja meg a virtualconsoles.com címen most elinduló szolgáltatás, mellyel böngészőben futtatható online emulátorok formájában élhetjük át újra a régi örömöket. „Alapvetően nyílt forráskódú fejlesztések felhasználásával készült az oldal, így az emulátorok használata teljesen ingyenes, csak egy modern böngésző és egy átlagos asztali gép kell hozzá, bár a retro számítógépek többsége tableten is megfelelő élményt nyújt” – mondta Kolma Kornél, a virtualconsoles.com elindítója. 

Játsszon a Spacewar!-ral 1962-ből

Az oldalon jelenleg 7 online emulátor érhető el, így például az Atari 2600, a NES és Super NES, vagy éppen az itthon nagy rajongótáborral rendelkező Commodore 64 és ZX Spectrum. Ezenkívül olyan különleges „darabok” is megtalálhatók a kínálatban, mint a 70-es évek mikroszámítógépein futó CHIP-8 interpreter, illetve az 1959-ben bemutatott DEC PDP-1, mely az eredeti Spacewar! játékot képes online életre hívni. 

„Az emulált számítógépekhez és konzolokhoz csak azokban az esetekben mellékeltünk játékokat, ha azok ingyenesen terjeszthetők, vagy megkaptuk a szerzők hozzájárulását. Ezért a legtöbb emulátor esetében biztosítottuk a saját gyűjteményben meglévő játékok feltöltését is. Hosszú távon az a tervünk, hogy a régi játékokat a jogtulajdonosokkal megállapodva egy online áruházban tegyük elérhetővé” – mondta Kolma Kornél. Az ötletgazda hozzátette, a közeljövőben további, szintén böngészőben futó, s így telepítést nem igénylő emulátorokat indítanak el a Virtual Consoles oldalán.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50