Matáv: szerkezetátalakítás, Maktel

MTI Sajtóadatbank, 2000. december 8. 10:07
A Matáv novemberben meghirdetett vezetékestelefon-szolgáltatási átszervezési programjának egyik kulcseleme a vezetékestelefon-, a mobiltelefon-, az internet- és a rendszerintegrációs szolgáltatás átalakítása úgy, hogy a vezetékes üzletágban jövőre 16 százalékos létszámcsökkentést lehessen elérni.
Meggyorsítják egyes analóg és más eszközök leépítését, és továbbra is a nagyobb növekedést ígérő területekre terelik a beruházásokat. A Matáv jövőre, stratégiája szerint, újabb lépéseket tesz a nagy növekedést ígérő területek felé, beleértve a földrajzi terjeszkedést is: az igazgatótanács döntése alapján kötelező ajánlatot tesz a macedón távközlési vállalat, a Maktel 51 százalékára.

- A szerkezeti átalakítással hagyományunkat követjük: növeljük a termelékenységet, és a vállalatot igen sikeres és jövedelmező távközlési piacvezetővé alakítjuk, hasznunkra fordítva a gyorsan változó technológiákat és a fogyasztók viselkedését - mondta Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója.

- A befektetők elvárásának megfelelően emberi és pénzügyi erőforrásainkat mindinkább a nagyobb értéket termelő, újabb ágazatokba, a mobil-, az adat- és az internetszolgáltatásba tereljük. Ezekről részletesebb tájékoztatást adunk a jövő év első negyedétől. A Matáv már eddig is erős vezető pozíciókat szerzett ezeken a teljesen liberalizált területeken - folytatta Straub Elek, majd hozzátette: - A létszámcsökkentést a folyamatok javítása és működési átalakítás kíséri, amely közel 150 szervezeti egység megszűnésével jár. A jelentősebb létszámcsökkentések a központban és az általános és a műszaki kiszolgáló területen lesznek. A hálózatfigyelő egységeket megerősítjük és a fenntartó részlegeket konszolidáljuk. Ezeket a változtatásokat szakaszosan hajtjuk végre a következő hónapokban, és a folyamatot 2001 végéig várhatóan befejezzük.

- Az első körben a Matáv áramvonalasítja a hívásközpontot és az ügyfélkapcsolati és információszolgáltatási funkciókat. Négy műszaki igazgatóságból két új egységet szervezünk, a hálózatkezelő és a műszaki szolgáltatási igazgatóság lesz ez a kettő - magyarázta az elnök-vezérigazgató, majd a költségeket részletezte a közleményben: - A mostani átalakításra egyszeri költségként 13-15 milliárd forintot veszünk számításba, előzetes becslés szerint, beleértve az átszervezés, a végkielégítések, az eszközleírás költségét, ami jelentkezni fog a cég 2000-es mérlegében. A pontos költség még sok mindentől függ, egyebek között a szakszervezettel folytatott tárgyalásoktól is - magyarázta Straub Elek.

Szeptember 30-i állás szerint a Matáv aranyrészvénye a magyar államé, a cég 59,49 százaléka a Deutsche Telekom leányvállalatáé, a MagyarComé, 40,51 százaléka pedig közkézi - emlékeztetett a Matáv pénteki közleménye.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50